REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus mano, kad naujuoju NATO generaliniu sekretoriumi šeštadienį išrinktas šiuo metu Danijos premjero pareigas einantis Andersas Foghas Rasmussenas ; supranta Lietuvos problemas.

REKLAMA
REKLAMA

Po šeštadienį pasibaigusio jubiliejinio Aljanso 60-metį mininčio NATO vadovų susitikimo V.Adamkus žurnalistams sakė manantis, kad įvykęs renginys yra visais požiūriais sėkmingas.

REKLAMA

„Nato šiandien išsirinkdama naują generalinį sekretorių darkart parodė savo vieningumą. Jis (A.F.Rasmussenas - BNS) yra labai artimas ir geras Lietuvos draugas, suprantantis mūsų problemas“, - tvirtino V.Adamkus.

Šalies vadovas prisiminė, kad su A.F.Rasmussenu jam teko dirbti sprendžiant Rusijos gyventojų tranzito per Lietuvą reglamentavimo problemas.

„Aš su juo palaikiau telefoninį ryšį kone kiekvieną dieną, jis tarpininkavo šitame reikale bandant jį spręsti ir įtvirtinti taisykles. Taip kad esame seni bičiuliai, jis parodė savo išmintingumą, tvirtą poziciją. Aš esu tikras, kad jis bus geras NATO generalinis sekretorius“, - kalbėjo V.Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA

A.F.Rasmusenas vadovauti NATO turėtų pradėti iki vasaros pabaigoje. NATO generalinio sekretoriaus poste jis pakeis Olandijos atstovą Jaapą de Hoopą Schefferį.

Pasak prezidento, susitikime Lietuva aiškiai pasisakė dėl Gruzijos ir Ukrainos apsisprendimo siekti narystės NATO laisvės.

„Tas klausimas iki šio laiko buvo nelabai aiškus, bet šį kartą visose rezoliucijose rezoliucijose labai tvirtai pasisakyta (kad Gruzija ir Ukraina kada nors taps NATO nare) ir tai vienas iš didžiausių laimėjimų“, - sakė V.Adamkus.

Jo teigimu, susitikime vyko labai stiprios diskusijos dėl NATO santykių su Rusija.

„Pasakysiu tik tiek Lietuva labai stipriai ir aiškiai pasisakė, kad Rusija turi priimti Vakarų pasaulio pagrindinius principus. Bendradarbiavimas ir dialogas reikalingas, bet jis turi būti abipusis“, - pabrėžė Lietuvos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak prezidento, po pokalbių apie naująją NATO strateginę koncepciją, buvo sudaryta ją rengsianti ekspertų komisija.

„Į ją paskirti žmonės skirs visą savo laiką naujajai NATO strategijai parengti. Strategija bus grindžiama tuo, apie ką buvo kalbama šioje konferencijoje“, - pasakojo V.Adamkus.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas po susitikimo negailėjo pagyrų šalies vadovui. Jis žuralistams sakė, jog didžiuojasi prezidento atstovavimu šaliai NATO susitikime.

„Tai, kad jam buvo suteikta garbė kalbėti pirmajam šiandien, tai, kad į mūsų įžvalgas ir nuomonę atsižvelgiama, yra didelis Lietuvos diplomatijos įvertinimas ir jo kaip asmenybės didžiulis indėlis“, - kalbėjo V.Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų