REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Danijos premjeras Rasmussenas bus NATO generalinis sekretorius

Danijos ministras pirmininkas Andersas Foghas Rasmussenas bus kitas NATO generalinis sekretorius; tai šeštadienį patvirtino ir jis ir jo pirmtakas po to, kai aljanso lyderiams pavyko įtikinti šiai kandidatūrai pasipriešinusią Turkiją.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartinis NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis per bendrą su savo įpėdiniu spaudos konferenciją pareiškė: „Žinote, jog pastarąsias 36 valandas buvo diskutuojama, bet dabar tai, kad mes štai čia stovime greta vienas kito, reiškia, jog sprendimas surastas dėl Turkijos reikšto susirūpinimo; vadinasi, mes visi puikiai sutariame ir esame vieningi“.

REKLAMA

A.F.Rasmussenas, dėl kurio paskyrimo būta abejonių, kurias sukėlė 2006 metais musulmonų kraštuose kilęs pasipiktinimas danų karikatūristais, pasišaipiusiais iš pranašo Mohammado, naujas pareigas pradės eiti rugpjūčio 1 dieną.

A.F.Rasmussenas mėgstamas Vakarų pasaulyje, bet dar reikia pažiūrėti, kaip jis bus sutiktas musulmoniškame.

Danijos premjeras pritarė 2003 metų invazijai į Iraką, įnirtingai gynė danų laikraščius, paskelbusius pranašo Mohammado karikatūras. Jis buvo geras buvusio JAV prezidento Georgeo W.Busho draugas ir gynė pastarojo „laisvės idealus“ bei pritarė įtariamų teroristų laikymui Gvantaname. Danija turi Afganistane savo karinių pajėgų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kaip sakė šeštadienį Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas, Turkija sutiko su minėta A.F.Rasmusseno kandidatūra, kai JAV prezidentas Barackas Obama pateikė „garantijų“.

Beje, B.Obama lieka patenkintas ir tuo, kad NATO sąjungininkės sutiko pasiųsti į Afganistaną papildomai iki 5 tūkst. karių.

Danijos premjerą Andersą Foghą Rasmuseną, kuris NATO valstybių vadovų sutarimu nuo rugpjūčio mėnesio taps naujuoju NATO generaliniu sekretoriumi, pasveikino Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus.

Lietuvos vadovo nuomone, A. F. Rasmuseno vadovaujamas Aljansas tęs sėkmingą organizacijos plėtrą - Atvirų durų politiką, stiprins kolektyvinius gynybos elementus NATO erdvėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. F. Rasmusenas yra dvyliktasis NATO vadovas.

Demonstrantai sutrukdė NATO lyderių antrųjų pusių vizito programą

Dėl demonstracijų Prancūzijos mieste Strasbūre, kuriame susirinkę NATO šalių lyderiai mini Aljanso įkūrimo 60 metų jubiliejų, šeštadienį buvo sutrikdyta lyderių antrosioms pusėms parengta programa.

Protestuotojams antrąją dieną susirėmus su riaušių policija, rytą turėjęs įvykti vizitas vėžio tyrimų centre buvo atšauktas ir pakeistas trumpu susitikimu viename muziejuje.

Apie 10 tūkst. pareigūnų budėjo autobusuose prie uždarytų centrinių miesto rajonų, kurie atrodė tarsi išmirę. Miesto centre pravažiuodavo tik vienas kitas dviratis; kavinėms buvo nurodyta užsidaryti, o vietos gyventojai ir žurnalistai buvo kruopščiai tikrinami.

REKLAMA

Lyderių žmonos ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vyras Joachimas Saueris susirinko buvusioje princo rezidencijoje įrengtame muziejuje. Rūmuose tebebuvo paklotas raudonas kilimas, likęs po penktadienį ten vykusio JAV lyderio Baracko Obamos ir Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy susitikimo.

Besišypsanti Prancūzijos pirmoji Carla Bruni-Sarkozy atvyko mūvėdama juodas kelnes, vilkėdama rausvai violetinį apsiaustą bei laikydama atitinkamos spalvos rankinę. Ji pasveikino lyderių sutuoktinius ant rūmų laiptų.

Dėl saugumo pareigūnų klaidos trijų lyderių žmonos į rūmus atvyko kiek anksčiau nei planuota.

REKLAMA

C.Bruni-Sarkozy atvažiavo laiku ir pasveikino atvykstančias kitas garbingas viešnias ir J.Sauerį.

JAV pirmoji dama Michelle Obama atvyko paskutinė, maždaug 15 minučių vėliau nei planuota. Ji taip pat vilkėjo juodas kelnes ir diržus sujuostą švarkelį. C.Bruni-Sarkozy ją vienintelę apkabino, o vėliau abi pirmosios ponios paspaudė viena kitai rankas ir pozavo fotografams.

Po susitikimo muziejuje lyderių sutuoktiniai nuėjo į netoliese esančią miesto katedrą, kur susitiko su Strasbūro arkivyskupu Jeanu Piere'u Grallet.






Scanpix nuotraukos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų