REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus šeštadienį dalyvauja NATO 60 metų jubiliejiniame valstybių vadovų susitikime, vykstančiame Prancūzijos mieste Strasbūre ir Vokietijos mieste Kėlyje.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienio rytą jubiliejaus minėjimas prasidės ant pėsčiųjų tilto per Reino upę „Passerelle des deux Rives“, jungiančiame Kėlį ir Strasbūrą.

REKLAMA

Vėliau prezidentai ir Vyriausybių vadovai dalyvaus NATO karinio personalo pagerbimo ceremonijoje, po jos prasidės Šiaurės Atlanto Tarybos Viršūnių susitikimas.

Taip pat šeštadienį numatyti neformalūs valstybių ir vyriausybių vadovų, NATO generalinio sekretoriaus, ES aukštojo įgaliotinio, užsienio reikalų ir gynybos ministrų bei kitų aukšto rango pareigūnų pietūs.

Šiame NATO viršūnių susitikime ketinama aptarti operaciją Afganistane, NATO plėtrą, įsipareigojimus Ukrainai ir Gruzijai, santykių su Rusija perspektyvą, kovą su terorizmu, branduolinio ginklo neplatinimą, energetinio saugumo klausimą.

REKLAMA
REKLAMA

Per valstybių vadovų susitikimą numatoma patvirtinti Deklaraciją dėl Aljanso saugumo, Vadovų susitikimo deklaraciją, Deklaraciją dėl Afganistano ir kitus dokumentus.

Taip pat planuojama patvirtinti, kad iki kito valstybių vadovų susitikimo Aljansas parengs naują NATO strateginę koncepciją. Tai kertinis Aljanso veiklos dokumentas, nustatantis NATO tikslus ir uždavinius, strateginę perspektyvą, požiūrį į saugumą, gaires Aljanso pajėgų principams.

Šiame susitikime pirmą kartą kaip NATO narės dalyvauja Albanija ir Kroatija, o Prancūzija po daugiau kaip 40 metų pertraukos - kaip visavertė karinių Aljanso struktūrų narė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NATO įkurta 1949 m. balandžio 4 d. Vašingtone, organizacijos įsteigimo dokumentą pasirašė 12 valstybių užsienio reikalų ministrai. NATO nariai įsipareigojo tarptautinius ginčus spęsti taikiomis priemonėmis, o karinio užpuolimo atveju gintis bendromis pastangomis. NATO įkurta atsižvelgiant į Jungtinių Tautų chartijos 51 straipsnį, yra gynybinė sąjunga, pagrįsta nepriklausomų valstybių politiniu ir kariniu bendradarbiavimu.

Lietuva Aljanso nare tapo 2004 m. kovo 29 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų