REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Partijos „Tvarka ir teisingumas“ į prezidentus iškeltas Valentinas Mazuronis Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) apkaltino politikavimu, nes, pirmasis įteikęs parašus, vis dar nėra registruotas kandidatu.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu vėliau atneštus eurokomisarės Dalios Grybauskaitės, Darbo partijos iškeltos Loretos Graužinienės bei socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus VRK jau patikrino ir penktadienį registravo juos kandidatais.

REKLAMA

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas tvirtina, jog V.Mazuronio parašai tikrinami vėliau, nes, nors didžiąją dalį jų politikas įteikė pirmas iš pretendentų, vėliau atnešė dar papildomai.

„Atrodo, kad komisija ėmėsi jai neleistino politikavimo ir politinio angažuotumo. Įstatyme aiškiai pasakyta, kad VRK ne vėliau kaip per 10 dienų nuo rinkėjų parašų rinkimo lapų gavimo patikrina, ar jie teisingai užpildyti. Jei atmetus neskaičiuotinus parašus pretendentą būti kandidatu į prezidentus remia ne mažiau kaip 20 tūkstančių rinkėjų, VRK ne vėliau kaip per 24 valandas privalo įregistruoti asmenį kandidatu. Daugiau kaip 25 tūkstančius parašų mes pristatėme pirmieji dar kovo 19 dieną. Vadinasi, iki kovo 29 dienos komisija turėjo suskaičiuoti parašus ir mums pasakyti ar užtenka galiojančių, ar ne. To nepadaryta“, - sakė politikas.

REKLAMA
REKLAMA

VRK pirmininkas tvirtina, jog parašų priėmimo data fiksuojama, kai pretendentas įteikia visus parašų lapus - juos ir neužpildytus reikia grąžinti VRK, tuo tarpu V.Mazuronis ir komisijoje įteikdamas pirmąją dalį tvirtino, jog parašų įteiks dar daugiau.

„Norėjome, kad visi parašai būtų patikrinti kartu, būtų surašytas bendra išvada, o ne per du kartus. Mums kažkiek ir nepatogu, kad, nors atnešė pirmas, mes jo pirmo nepatikrinome ir dar neregistravome, tačiau žiūrėjome pagal datą, kuomet buvo atnešti visi parašai. Bet pretendentui labai dėkojame, nes ant jo parašų lapų išbandėme tikrinimo metodiką“, - BNS sakė Z.Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ į prezidentus keliamas V.Mazuronis kovo 19 dieną, pirmasis iš pretendentų, įteikę surinktus 25 tūkst. jo kandidatavimą remiančių piliečių parašų. Tačiau po savaitės, kovo 27 dieną papildomai įteikė dar 9,5 tūkst.

Be V.Mazuronio, VRK dar nėra patikrinusi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio Valdemaro Tomaševskio, savarankiškai rinkimuose dalyvaujančių Kazimiros Prunskienės bei atsargos brigados generolo Česlovo Jezersko parašų lapų.

Ketvirtadienį įteiktų Tautos prisikėlimo partijos lyderio, Seimo pirmininko Arūno Valinsko parašų lapų VRK nebetikrins - jis penktadienį pranešė atsiimantis savo kandidatūrą.

REKLAMA

VRK iš viso registravo 14 pretendentų kandidatuoti prezidento rinkimuose. Reikiamo skaičiaus parašu nepateikė Pilietinės demokratijos partijos pirmininkas Algimantas Matulevičius, leidėjas Algirdas Pilvelis, signataras Zigmas Vaišvila, publicistu prisistatantis Vytautas Kundrotas, verslininkas Jonas Jankauskas, biografijos duomenų neviešinęs kaunietis Vidmantas Sadauskas.

Balandžio 17 dieną VRK skelbs kandidatais į prezidentus įregistruotų asmenų sąrašą, ir prasidės prezidento rinkimų agitacijos kampanija.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų