REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį baigiantis terminui Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) jų kandidatavimą remiančių piliečių parašus įteikė 8 iš 14 pretendentų dalyvauti prezidento rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

Parašus, jų nespėjęs net suskaičiuoti, įteikė ir signataras Zigmas Vaišvila, tačiau pasirodė, jog iki 20 tūkst. jam pritrūko kelių šimtų parašų - iš viso jų įteikė 19 tūkst. 397. Tad Z.Vaišvilą kovą dėl prezidento posto jau baigė.

REKLAMA

Ketvirtadienis - paskutinioji diena, kai pretendentai, kad būtų registruoti kandidatais, turi įteikti VRK ne mažiau kaip 20 tūkst. jų kandidatavimą remiančių piliečių parašų.

VRK penktadienį taip pat sulaukė Tautos prisikėlimo partijos (TPP) prezidento rinkimuose iškelto lyderio, Seimo pirmininko Arūno Valinsko parašų - štabas jų įteikė 21 tūkst. ir 78. Jei daugiau kaip tūkstantis parašų pasirodytų negaliojantys - pasikartojantys, neteisingai užpildytos grafos, netiksliai ar pateikti ne visi duomenys - A.Valinskui gali jų neužtekti, kad būtų registruojamas kandidatu. Taip pat - 25 tūkst. savarankiškai prezidento rinkimuose siekiančios dalyvauti Kazimiros Prunskienės surinktų parašų.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurių pretendentų parašus VRK jau baigia tikrinti, kliūčių dėl jų registravimo neturėtų kilti. Tai - savarankiškai rinkimuose kandidatuojanti eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, Socialdemokratų partijos iškeltas Algirdas Butkevičius, partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas Valentinas Mazuronis.

Pagal įstatymą, pretendentai registruojami, jei surenka 20 tūkst. parašų, tuo metu V.Mazuronis įteikė apie 35 tūkst. parašų, A.Butkevičius - per 32 tūkst., D.Grybauskaitės štabas - apie 36 tūkst. kandidatavimą remiančių piliečių parašų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VRK parašus dar yra įteikę Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) iškeltas Valdemaras Tomaševskis, kurio štabas į VRK atnešė beveik 37 tūkst. parašų, savarankiškai save iškėlęs atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas - apie 27 tūkst. parašų, Darbo partijos į prezidentus iškelta Loreta Graužinienė - 33,5 tūkst. parašų.

VRK iš viso registravo 14 pretendentų kandidatuoti prezidento rinkimuose. Parašų nesurinkę pripažino Pilietinės demokratijos lyderis Algimantas Matulevičius, verslininkas Jonas Jankauskas, kaltindamas VRK pirmininką Zenoną Vaigauską šmeižtu sužlugdžius jo parašų rinkimą su keliais parašų rinkimų lapais į VRK atvyko leidėjas Algirdas Pilvelis.

REKLAMA

Į VRK iki darbo dienos pabaigos neatvyko publicistu prisistatantis Vytautas Kundrotas, biografijos duomenų nepateikęs kaunietis Vidmantas Sadauskas. VRK ne vėliau kaip per 10 dienų nuo rinkėjų parašų rinkimo lapų gavimo patikrina, ar jie teisingai užpildyti.

Balandžio 17 dieną VRK skelbs kandidatais į prezidentus įregistruotų asmenų sąrašą, ir prasidės prezidento rinkimų agitacijos kampanija. Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų