REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo sekretoriate artimiausiu metu bus įregistruotas frakcijos Tvarka ir teisingumas (TT), kartu su valdančiąja Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija parengtas akcizų degalams mažinimo projektas. Benzinas ir dyzelinis kuras, jei projektui būtų pritarta, turėtų atpigti ir kainuotų mažiau 2 litų.

REKLAMA
REKLAMA

TT frakcijos pirmininkas Valentinas Mazuronis portalui „Balsas.lt“ sakė apsidžiaugęs tuo, jog TS-LKD ir premjeras Andrius Kubilius suvokė, jog ekonomiką reikia gaivinti mažinant, o ne didinant mokesčius. „Ligšiolinė beprotiška politika ne tik išprovokavo langų daužymą, bet ir nuskurdino žmones. Iš degalų pardavimo besipelnantys kaimynų – latvių ir lenkų – verslininkai gal ir bus nepatenkinti šiuo sprendimu, bet biudžetui, žmonėms, vartojimo prekių kainoms tai bus tikra atgaiva,“ – tvirtino V. Mazuronis.

REKLAMA

V. Mazuronis kol kas neišdavė kiek tiksliai bus mažinami akcizai. To nepavyko sužinoti ir premjero kanceliarijoje. A. Kubiliaus patarėjas ryšiams su žiniasklaida Ridas Jasiulionis portalui „Balsas.lt“ tik patvirtino, jog projektas egzistuoja ir „sunkiai stumiasi“, nes jam esą priešinasi kai kurie koalicijos partneriai. Jis neigė galimybę, kad susitarimas atpiginti kurą drastiškai mažinant akcizus, nepaisant kažkurių partnerių priešinimosi, gali išprovokuoti koalicijos griūtį.

REKLAMA
REKLAMA

Laisvosios rinkos instituto prezidentė Rūta Vainienė sveikino šią iniciatyvą ir pažymėjo, jog tai būtų lūžis valdžios politikoje. „Metų metus mėginame įrodyti, kad mokesčiai yra tik neišvengiamas blogis, kuris žlugdo iniciatyvas, skatina nusikalstamumą ir žmonių yra nemėgstamas. Kuo to blogio mažiau – tuo geriau visiems. Ne tik žmonėms, kurie važinės pigiau, ne tik verslininkams, kurie mažiau kuro sąnaudų skaičiuos į prekių kainą. Tai bus naudingiau šalies biudžetui, kuris sulauks daugiau, o ne mažiau įplaukų,“ – tvirtino ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

UAB „Lietuva Statoil“ atstovų teigimu, nieko stebėtino, kad buvo parengtas akcizų degalams mažinimo projektas, nėra. „Lietuva Statoil“ atstovai artimiausiu metu patys ketina pateikti siūlymą, kaip benzinas galėtų pigti dar labiau nei iki 2 litų.

Trauksis iš koalicijos

Liberalų Sąjūdžiui vadovaujantis susieikimo ministras portalui teigė nieko negirdėjęs apie šią iniciatyvą, tačiau vertinąs ją skeptiškai. „Mėginimai taip mažinti socialinę įtampą yra keisti. Tai reiškia, kad nusileidžiame minios reikalavimams ir spjauname į biudžetą," - sakė jis.

E. Masiulio nuomone, akcizus šiame etape reiktų greičiau didinti, tačiau svarbiausia esą yra tai, kad koalicijos partneriai susidėjo su Rolando Pakso partija. „Kai mums už nugaros deramasi su odiozine populistų gauja ir kurpiami su Vyriausybės programa nesuderinami projektai... Ką čia pasakysi. Nenoriu kalbėti radikaliai, kol nepriiimti sprendimai, bet panašu, kad formuojasi nauja - „2 litų vertės" koalicija," - piktai kalbėjo ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų