REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau antrą kartą šiais metais Lietuvos Seimo nariai iš piršto laužia įvairius kaltinimus ir skundžia „anarchija.lt“ valstybinėms institucijoms. Šių metų pradžioje Seimo nariai Dalia Kuodytė ir Vytautas Grubliauskas kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą norėdami išsiaiškinti, ar portalas „anarchija.lt“ nepažeidžia Lietuvos įstatymų. Šį kartą į Generalinę prokuratūrą kreipėsi Seimo nariai Petras Luomanas ir Paulius Saudargas. „Anarchija.lt“ kaltinama dėl komunistinės ideologijos propagavimo, taip pat dėl komunistinės simbolikos naudojimo.

REKLAMA
REKLAMA

Girdint tokius nepagrįstus kaltinimus, susidaro įspūdis, kad minėti seimūnai nėra susipažinę su socialinių judėjimų istorija ir nieko nežino apie esminius anarchizmo, kaip antiautoritarinio judėjimo, ir sovietinio komunizmo, kaip totalitarinės sistemos, skirtumus. Anarchistai pasisako už tiesioginę demokratiją, smerkia prievartą ir bet kokį žmonių išnaudojimą, todėl jie yra nesutaikomi abiejų pakraipų totalitarizmo – tiek kairiojo bolševizmo, tiek dešiniojo nacionalizmo – priešininkai.

REKLAMA

„Anarchija.lt“ primena Seimo nariams, kad priimta Susirinkimų įstatymo 8 pataisa numato drausti nacistinės Vokietijos, SSRS, Lietuvos SSR vėliavą, herbą, ženklą ar uniformą. Draudžiama demonstruoti už Lietuvos gyventojų represijas atsakingų Vokietijos nacionalsocialistų arba SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdus, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolius, uniformas, nacistinę svastiką, nacistinį SS ženklą, sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklą, sovietinės raudonos penkiakampės žvaigždės ženklo pagrindu sudarytas vėliavas ar ženklus. Įstatyme taip pat įteisintas draudimas atlikti nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himną.

REKLAMA
REKLAMA

Visų pirma, „anarchija.lt“ yra internetinis portalas, o ne susirinkimas. O svarbiausia, kad portale „anarchija.lt“ nėra naudojama jokia sovietinė simbolika. Juoda vėliava nuo XIX amžiaus 9 dešimtmečio yra anarchizmo, o ne sovietinio komunizmo simbolis. Raudona ir juoda spalvos – tai anarchosindikalizmo, vienos garsiausių anarchizmo atmainų, simbolis. Anarchosindikalistai pripažįsta, kad individo laisvė yra neatskiriama nuo socialinio solidarumo. Anarchistinė ideologija buvo ir yra paremta tiek liberalizmu, kaip žmogaus laisvę skelbusia ideologija, tiek socializmu, kaip bendruomenine ideologija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl visiškai absurdiškai skamba žiniasklaidoje pasirodę šių dviejų Seimo narių – Petro Luomano ir Pauliaus Saudargo – kaltinimai portalui „anarchija.lt“, neva ši svetainė „stiprina visuomenėje antidemokratines bei ksenofobines idėjas“. Juk yra visiškai priešingai – Lietuvos anarchistai visada pasisako ir pasisakys už tiesioginę demokratiją, kaip aukščiausią demokratijos formą, ir visomis išgalėmis kovos prieš bet kokias ksenofobijos, homofobijos ir kitokio nepakantumo apraiškas. Jie – nesutaikomi nacionalizmo priešininkai. Dėl pastarųjų ultradešiniųjų „vertybių“ sklaidos reikėtų kaltinti visiškai kitus judėjimus ir interneto svetaines, kurių pavadinimų žmogiškas orumas mums neleidžia minėti.

REKLAMA

Galbūt Seimo nariai norėtų kuo nors apkaltinti ir kitas ideologijas, pavyzdžiui, liberalizmą ar konservatizmą? Juk esama atvejų, kai ir vadovaujantis šiomis – dešiniosiomis – ideologijomis buvo vykdomas teroras, prievarta, genocidas. Beje, ne sykį pasaulio istorijoje anarchistai pasižymėjo kovose prieš stalinizmą, kuriuo savo ruožtu naudojosi Vakarų jėgos, norėjusios komunistine šmėkla pateisinti savo pačių prievartą ir išnaudojimą. Dabar visame demokratiniame pasaulyje veikia bendruomeniniai tinklai ir socialiniai judėjimai, kovojantys už socialinį teisingumą ir žmogaus teises – prie jų itin aktyviai prisideda ir anarchistai. 

REKLAMA

Esame pasipiktinę žodžio laisvės nepaisymu ir bandymu ją riboti pasitelkus prievartos mechanizmus – valstybės saugumo ir teisėsaugos struktūras. Kaip ne kartą rašėme savo portale, visas šis procesas be galo primena dabartinės Rusijos valdžios naudojamas represijas. Tikimės, kad ateityje dešinieji Lietuvos Seimo nariai išlaikys savo, kaip žmonių, orumą, nedemonstruos savo neišmanymo ir neleis sau atvirai šmeižti politinių kitaminčių.    

Anarchija.lt redakcinė kolegija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų