REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausio viduryje prie Seimo ir Vyriausybės vykęs profesinių sąjungų mitingas vyko taip, kaip suplanuota, o dėl neramumų prie parlamento kalti viešosios tvarkos neužtikrinę pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Taip antradienį per Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo posėdį teigė mitingo, pasibaigusio riaušėmis, organizatoriai -profesinių sąjungų vadovai, kuriems gresia administracinė atsakomybė už susirinkimų tvarkos pažeidimą.

REKLAMA

Policijos atstovai su tuo nesutiko. Jų teigimu, protesto akcijos rengėjai nesiėmė visų privalomų priemonių, kad mitingas vyktų ir kad nekiltų riaušių.

Teismas šioje administracinėje byloje verdiktą paskelbs po dviejų savaičių, balandžio 14 dieną.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas teisme aiškino, kad mitingas vyko pagal iš anksto parengtą scenarijų, o tuo metu prie Seimo buvę policininkai nesiėmė tinkamų priemonių saugumui užtikrinti.

REKLAMA
REKLAMA

"Mums neprisistatė joks policijos pareigūnas, nepriėjo, nepasakė, kad jis atsakingas. Kadangi pareigūnų buvo daug, nežinojome į ką kreiptis, jeigu būtų kilę incidentų", - teisme kalbėjo A.Černiauskas.

Pasak jo, organizatoriai Nepriklausomybės aikštėje padarė viską, kas jiems buvo privaloma, o užtikrinti, kad dalyviai neprieitų prie Seimo arčiau nei per 75 metrus, esą privalėjo pareigūnai.

A.Černiauskas pabrėžė, kad policija nė sykio neįspėjo, kai minia priartėjo arčiau nei leidžiamas atstumas.

Be to, jo teigimu, riaušės prasidėjo jau tuomet, kai profesinių sąjungų atstovai buvo prie Vyriausybės, kur buvo tęsiamas renginys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Mes negalime atsakyti dėl to, kas buvo prie Seimo, nes buvome prie Vyriausybės (...) Mes negalime prisiimti atsakomybės, jeigu kas nors, pavyzdžiui, bandys nugriaus Gedimino pilį", - tikino jis.

A.Černiauskui pritarė profesinės sąjungos "Solidarumas" pirmininkė Aldona Jašinskienė. Anot jos, mitingas prie Seimo iš viso nevyko - tai esą buvusi tik susirinkimo vieta, o tikrasis mitingas vyko V.Kudirkos aikštėje, prie Vyriausybės.

"Solidarumo" vadovė tvirtino, kad apie galimus neramumus policija žinojo iš anksto ir tikino, kad mitingo dalyviai bus patikrinti.

REKLAMA

"Policija teigė turinti tikrų žinių, kad bus Murzos atstovų, Mažonas (radikalūs politikai Mindaugas Murza ir Visvaldas Mažonas - BNS), anarchistai (...) Ačiū jums (policijai - BNS), kad jūs darėte daug klaidų, kad jūs patikinote, kad bus saugu", - pareiškė A.Jašinskienė. Ji pabrėžė, kad profsąjungų renginio tikslai buvo tik ekonominiai, politikams žodis nebuvo suteiktas.

Trečiasis teisiamasis - Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vydas Puskepalis - stebėjosi policijos atstovų teiginiais esą profesinių sąjungų nariai iš Nepriklausomybės aikštės, tuomet kai minia pajudėjo link Vyriausybės, turėjo pasirūpinti, kad visi mitinge buvusieji paliktų Seimo rūmų prieigas.

REKLAMA

"Kaip reikėjo juos išvesti, už pavadėlio? (...) Policijai reikia prisiimti atsakomybę už nepadarytus veiksmus ir baigti", - teigė V.Puskepalis.

Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui atstovavęs Leandras Pocius profsąjungų vadovų argumentus atmetė, teigdamas, kad jie paliko prie Seimo nekontroliuojamą minią, nesiėmė aktyvių veiksmų, jog protesto akcijos dalyviai Nepriklausomybės aikštėje išsidėstytų tinkamai, nesilaikydami įstatymų reikalavimų pradėjo ir baigė mitingą.

Profesinių sąjungų vadovai, organizavę mitingą, kaltinami Susirinkimų ir kitų masinių renginių tvarkos pažeidimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu jie bus pripažinti kaltais, jiems gresia bauda nuo 500 iki 2000 litų arba administracinis areštas iki trisdešimties parų.

Antradienio rytą prie teismo rūmų surengta nedidelė teisiamų profsąjungų lyderių palaikymo akcija. Į ją atėjo apie 50 žmonių - daugiausia Naujosios sąjungos (socialliberalų) nariai. Joje dalyvavo ir partijos lyderis, buvęs generalinis prokuroras Artūras Paulauskas.

Akcijos dalyviai rankose laikė plakatus, kad "Protestas - ne nusikaltimas", "Kalti be kaltės", "Dar viena valdžios gėda".

Sausio 16-ąją Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, vykęs profesinių sąjungų organizuotas mitingas prieš Vyriausybės padidintus mokesčius baigėsi riaušėmis. Per jas nukentėjo ir pareigūnai, ir civiliai, išdaužyti Seimo langai, apgadinti aplinkiniai pastatai, bandyta įsiveržti į Seimą.

Suskaičiuota, kad riaušininkai padarė apie 230 tūkst. litų nuostolių.

Po šių įvykių Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas yra pareiškęs, kad profesinių sąjungų atstovai padarė viską, kad užtikrintų tvarką per mitingą, o dėl riaušių sukėlimo jie esą nekalti.

Plačiau apie tai – LNK vakaro žiniose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų