REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vikingų karaliaus Haroldo Mėlyndančio vardu pavadintai technologijai „Bluetooth“ atsirado rimtas varžovas. Tai naujas belaidžio duomenų perdavimo standartas, leidžiantis sujungti kompiuterius, mobiliąją įrangą ir kitus jų priedus gerokai didesne sparta už „Bluetooth“. Šis standartas pakrikštytas „TransferJet“ vardu.

REKLAMA
REKLAMA



Gamintojų nuotraukos

Technologiją „TransferJet“ bene aktyviausiai plėtoja elektronikos gamintojų konsorciumas su kompanija „Sony“ priešakyje. „Sony“ siekia įdiegti naująjį standartą skaitmeniniuose fotoaparatuose ir vaizdo kamerose. Šiam standartui neabejingi ir kompiuterių gamintojai. „Toshiba“ jau pristatė asmeninį kompiuterį ir USB jungtį su naująja belaidžio duomenų perdavimo technologija.

REKLAMA

Pranašumai

Kuo gi ši technologija įdomi ir kokie jos pranašumai? Pagrindinis pranašumas – tai duomenų perdavimo sparta. Standartu „TransferJet“ duomenys perduodami net šimtą kartų sparčiau už „Bluetooth“. Didžiausia senesnės kartos įrenginių „Bluetooth“ muzikos perdavimo sparta 512 kilobitų per sekundę, o naujausi „Bluetooth 2.0“ tai atlieka net 2,1 megabitų per sekundę sparta. Tačiau tokia sparta nėra pakankama, nes ji riboja perduodamo garso ir vaizdo kokybę. Neseniai „Toshiba“ pristatė nešiojamąjį kompiuterį, ant kurio padėjus fotoaparatą duomenys iš aparato į kompiuterio standųjį diską buvo perkelti net 357 megabitų per sekundę greičiu. Tokiu greičiu standartas „TransferJet“ leidžia tiesiogiai perduoti vaizdo ir garso duomenis iš įvairiausių elektronikos įrenginių.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, naujuoju standartu belaidžiai įrenginiai identifikuojami ir sujungiami su kitais prietaisais kur kas paprasčiau už „Bluetooth“ jungtį. Nereikia atlikti prisijungimo ir autorizavimo procedūrų. Standarto „TransferJet“ ryšiui užtikrinti reikia tik įmontuotos nedidelės specialios mikroschemos.



Trūkumai

Vis dėl to kol kas naujoji technologija turi ir tam tikrų trūkumų. Kad duomenys būtų perduodami „TransferJet“ sparta, įrenginius reikia pridėti vienas prie kito. Atstumas tarp įrenginių turi būti kaip vos keli centimetrai. „Bluetooth“ leidžia prietaisams bendrauti net 100 metrų atstumu, geriausia ryšio kokybė užtikrinama, kai tarp įrenginių yra 10 metrų.

Elektronikos gamintojai bando įtikinti tikina, kad nedidelis atstumas tarp „TransferJet“ įrenginių yra ne trūkumas, bet privalumas. Toks duomenų perdavimo būdas, anot jų, leidžia apsisaugoti nuo nepageidautino įsibrovimo į jūsų archyvą. Tai, be abejo, patrauklu, tačiau nepatogu. Be to, „TransferJet būdu duomenimis besikeičiantys įrenginiai visą laiką turi būti įjungę šią funkciją, o tai didina energijos sąnaudas. Gamintojai ateityje žada išspręsti ir šią problemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikėtina, kad naujoji sparti belaidė duomenų apsikeitimo technologija bus ženkliai patobulinta ir netrukus bus masiškai diegiama daugelyje prietaisų. Juk su šia naujove dirba ne tik „Sony“ ir „Toshiba“ specialistai, bet ir „Canon“, „Kodak“, „Casio“, „Hitachi“, „Nikon“, „Olympus“, „Panasonic“, „Pioneer“, „Samsung“, „Seiko“ ir kiti gamintojai. Taigi beliko sulaukti, kada “TransferJet” išstums “Bluetooth”.

Aurimas Lukštinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų