REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liko vos keturios dienos, kurios taps lemiamos pretendentams, siekiantiems dalyvauti šalies vadovo rinkimuose - iki balandžio 2-osios pretendentai Vyriausiajai rinkimų komisijoje (VRK) turi atnešti lapus su ne mažiau kaip 20 tūkst. juos remiančių piliečių parašų.

REKLAMA
REKLAMA

"Atlikę rašysenos ekspertizę, kriminologijos specialistai pateiks savo išvadas dėl parašų tikrumo", - teigė komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

REKLAMA

Dėl šalies vadovo posto siekia kovoti 14 pretendentų. Norą dalyvauti gegužės 17 dieną vyksiančiuose Prezidento rinkimuose pareiškė Nepriklausomybės Akto signataras Zigmas Vaišvila, Darbo partijos narė parlamentarė Loreta Graužinienė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Seimo narys Valdemaras Tomaševskis, nepartinė eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, Seimo Pirmininkas Tautos prisikėlimo partijos vadovas Arūnas Valinskas, partijos Tvarka ir teisingumas pirmininko pavaduotojas Seimo narys Valentinas Mazuronis, Valstiečių liaudininkų sąjungos garbės pirmininkė Kazimira Prunskienė, Socialdemokratų partijos naujasis vadovas Seimo narys Algirdas Butkevičius, atsargos generolas Česlovas Jezerskas, leidėjas Algirdas Pilvelis, publicistu prisistatantis Vytautas Kundrotas, verslininkas Jonas Jankauskas, indvidualios įmonės vadovas Vidmantas Sadauskas, Pilietinės demokratijos partijos lyderis buvęs Seimo narys Algimantas Matulevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Ketinimų rimtumą, anot VRK vadovo Z.Vaigausko, pretendentai jau patvirtino sumokėdami virš 10 tūkst. litų užstatą. Patikrinus visus duomenimis, pretendentams išduoti parašų rinkimo lapai. Iki balandžio 2-osios pretendentai laukiami VRK su surinktais parašais.

Šalies Prezidento rinkimai vyks gegužės 17-ąją. Jei per pirmąjį turą nepaaiškės nugalėtojas, tai Lietuvos vadovą tauta išrinks antrajame ture, kuris įvyks kartu su rinkimais į Europos Parlamentą birželio 7 dieną.

- Kaip sekasi pretendentams rinkti parašus? Kai kurie jų norą dalyvauti rinkimuose pareiškė paskutinę dokumentų įteikimo dieną, kovo 13-ąją, todėl jiems liko nedaug laiko surinkti rėmėjų parašus?, - naujienų portalas Valstietis.lt klausė VRK pirmininko Z.Vaigausko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Iš 14-os pretendentų lapus su surinktais parašais iki pirmadienio jau grąžino 5: V.Mazuronis, D.Grybauskaitė, Č.Jezerskas, A.Butkevičius, L.Graužinienė. K.Prunskienė jau pranešė, kad lapus atneš balandžio 2 dieną. Dar lapų su parašais grąžinimo datą su VRK sekretoriatu derina V.Tomaševskis. Taigi kol kas yra tiek konkrečių žinių. Kaip bus su kitais pretendetais neaišku, bet laiko dar yra.

Bet kokiu atveju, ar užpildytus, ar neužpildytus lapus VRK pretendentai turės grąžinti. Tokia yra tvarka. Per ankstesnius rinkimus pastebėjome, kad iš visų dalyvaujančių pretendentų apie pusė "atkrenta" po parašų rinkimo etapo. Kandidatams parašų rinkimas - tai gera proga įsitikinti, kiek jis turi jį palaikančių rinkėjų. Taip jis save pasitikrina.

REKLAMA

- Kaip vyksta pretendentų surinktų parašų tikrinimas?

- Ir pretendentai, ir visuomenė turi žinoti, kaip tikrinami jų parašai - jokių slaptų tikrinimo metodų mes netaikome. Iš pradžių visus atneštus lapus patikrina VRK nariai. Žiūrime, kad jie vizualiai atitiktų reikalavimus, pastebėtus neatitikimus pasižymime - į juos atkreips dėmesį ir detalesnį tyrimą atliksiantys kriminologijos ekspertai.

Lapuose negali būti užpildyti duomenys viena ranka - pasitaiko, kad parašų rinkėjas taip daro, nors tai vertinama kaip pažeidimas. Mat kiekvienas pilietis savo duomenis į lapą turi pats užrašyti, nebent dėl negalios ar kitų priežasčių jis to negali pats padaryti - bet tuomet šalia tokio parašo turi būti atitinkamas paaiškinimas.

REKLAMA

Parašus patikrinus VRK nariams ir kriminologijos ekspertams, visi lapai yra kopijuojami ir tikrinami Gyventojų registre. Čia tikrinami nurodyti duomenys: piliečių nurodytas vardas, pavardė, gimimo datos, paso numeriai - žiūrima, kad jie atitiktų.

- Ar įmanoma "fiziškai" patikrinti visus lapus su parašais?

- VRK tikrins visus lapus detaliai, o ne pasirinktinai. Jeigu patikrinus pateiktą kiekį lapų, paaiškės, kad atitinka daugiau nei 20 tūkst. parašų duomenys, tai tas pretendentas bus skelbiamas kandidatu. Jeigu mažiau nei 20 tūkst. parašų atitiks reikalavimus, tai tuomet bus pakartotinai per tikrinimui priklausantį laikotarpį tikrinami lapai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paprastai reikalavimų neatitinka keliolika procentų pateiktų parašų. Todėl daugelis pretendentų jau pateikė žymiai daugiau parašų nei reikalaujama, kad po to nekiltų jokių nesklandumų. VRK lapus su parašais turi teisę tikrinti dešimt dienų po jų grąžinimo - tai yra nuo balandžio 2-osios iki balandžio 12 dienos. Oficialiai tuos kandidatus, kurie atitiko visus reikalavimus ir galės pradėti oficialią Prezidento rinkimų agitaciją, VRK paskelbs balandžio 17 dieną.

 Indrė Sesartė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų