REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo teisininkai siūlo lėšų parlamentinei veiklai kontrolę palikti Seimo Etikos ir procedūrų komisijai (EPK), o ne perduoti kanceliarijos Finansų departamentui.

REKLAMA
REKLAMA

EPK nariai, Tautos prisikėlimo partijos frakcijos atstovai Mantas Varaška bei Vytautas Kurpuvesas pateikė Seimo Statuto pataisą, kuria siūloma išbraukti straipsnį, komisijai pavedantį "kontroliuoti, ar lėšos, gautos iš valstybės biudžeto Seimo nario išlaidoms, susijusioms su jo parlamentine veikla, naudojamos pagal paskirtį".

REKLAMA

Savo siūlymą parlamentarai argumentuoja tuo, jog Seimo valdyba yra patvirtinusi lėšų su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms skyrimo, naudojimo ir atsiskaitymo už jas tvarką. Už kiekvieno mėnesio išlaidas Seimo narys turi atsiskaityti Seimo kanceliarijos Finansų departamentui iki kito mėnesio 10 dienos, pateikiant išlaidas patvirtinančius dokumentus.

Tačiau Seimo teisininkai klausia, ar atsiskaitymas traktuotinas kaip lėšų naudojimo pagal paskirtį kontrolė. "Tvarkoje nurodoma, kad Seimo narys atsiskaito Seimo kanceliarijos Finansų departamentui dėl panaudotų lėšų pateikdamas apyskaitą ir išlaidas patvirtinančius dokumentus. Kažin, ar atsiskaitymas traktuotinas kaip lėšų naudojimo pagal paskirtį kontrolė", - rašoma Teisės departamento išvadoje.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat teisininkai atkreipė dėmesį, kad panaudoti lėšas pagal paskirtį Seimo narius įpareigoja Seimo Statutas, todėl klausimas, ar Finansų departamentui, kuris yra valstybės įstaigos struktūrinis padalinys, tiktų konstatuoti, kad Seimo narys nevykdė ar netinkamai vykdė įstatymą. "Kažin, ar tokia situacija atitiktų Seimo nario, kaip tautos atstovo, konstitucinį statusą", - rašoma išvadoje.

Įsigaliojus naujajai tvarkai, kuri įpareigoja Seimo narius atsiskaityti už išlaidas parlamentinei veiklai, Finansų departamentas sulaukė čekių ne tik už biurų nuomą, benziną, komunikacijos išlaidas, bet ir už prabangius indų servizus, net maisto produktus, tokius kaip varškė ar grietinė. Seimo nariai esą nesikuklino pateikti ir pietų Seimo valgykloje čekių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Etikos ir procedūrų komisija kol kas ruošiasi svarstyti vienintelį atvejį - dėl frakcijos "Tvarka ir teisingumo" nario Remigijaus Ačo biuro Raseiniuose nuomos. Paaiškėjo, kad parlamentaras 22 kvadratinių metrų patalpas biurui nuomoja už beveik 4000 litų, kur kas didesne nei rinkos kaina.

Seimo Statute parlamentaro išlaidoms, susijusioms su darbu Seime, numatyta per mėnesį skirti 1,7 VMDU (vidutinio mėnesio darbo užmokesčio) dydžio sumą, šiuo metu siekiančią 3944 litus.

Už kiekvieno mėnesio išlaidas Seimo narys turi atsiskaityti Seimo kanceliarijos Finansų departamentui iki kito mėnesio 10 dienos. Finansų departamentui turi būti pateikiami išlaidas patvirtinantys dokumentai, atitinkantys Buhalterinės apskaitos įstatymo reikalavimus apskaitos dokumentams, taip pat išlaidų, susijusių su parlamentine veikla, avanso apyskaita.

Jei Seimo nariai viršytų nustatytus limitus, viršytą sumą turėtų sumokėti patys, nesumokėjus - Finansų departamentas išskaičiuotų nustatytą dydį viršijančią sumą iš Seimo nario darbo užmokesčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų