REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas sieja princesę Dianą, Nelsoną Mandelą ir afroamerikiečių poetę Maya Angelou? Atsakymas paprastas: visi šie žmonės yra gėjų idealai, rašo britų dienraštis „The Independent“.

REKLAMA
REKLAMA

Žinomi homoseksualai atrinko 60 žmonių, kuriuos laiko savo didžiausiais autoritetais. Vėliau šių asmenų fotoportretai bus eksponuojami parodoje, kuri nuo liepos mėnesio vyks Londono nacionalinėje portretų galerijoje.

REKLAMA

Į gėjų autoritetus atrinkusios 10 žmonių komisijos sudėtį įėjo tokios įžymybės kaip dainininkas Eltonas Johnas, tenisininkė Billie Jean King ir aktorius Ian‘as McKellen‘as.

Šia akcija norėta sugriauti stereotipinį įsitikinimą, kad netradicinės seksualinės orientacijos žmonių idealai tegali būti vulgarūs trasvestitai, ir parodyti, kiek daug įvairialypių asmenybių savo laiku padarė įtaką komisijos nariams.

Pavyzdžiui seras Eltonas Johnas kaip didžiausius autoritetus įvardino savo dainų tekstų autorių Bernie Taupin‘ą bei violončelininką Mistislavą Rostropovičių, kuris nebuvo gėjus, tačiau visuomet aktyviai pasisakė už demokratiją ir meno laisvę.

REKLAMA
REKLAMA

Į sąrašą pateko ir netradicinės seksualinės orientacijos asmenys, pavyzdžiui, popgrupės „Village People“ nariai bei už gėjų teises kovojančios organizacijos aktyvistas Harvey Milk‘as. Parodoje taip pat ketinama eksponuoti žymių žmonių, gyvenusių tais laikais, kai homoseksualizmas buvo laikomas nusikaltimu ir turėjusių slėpti savo seksualinę orientaciją, fotografijos. Tai rašytoja Daphne Du Maurier, poetas Gerard Manley Hopkins ir kompozitorius Piotras Čaikovskis.

Žiuri pirmininkė, televizijos laidų vedėja Sandi Toksvig interviu dienraščiui pasakojo, kad jai sunkiu gyvenimo periodu iš paskutiniųjų ieškojo garbinimo objektų - pageidautina tos pačios orientacijos: „Man reikėjo atrasti visuomenėje žinomą moterį, su kuria galėčiau identifikuotis. 70-ųjų pabaigoje aš stebėdavau Navratilovos mačus, nors teniso ir negaliu pakęsti. Kai 1994 metais mane dėl mano orientacijos užsipuolė geltonoji spauda, sulaukiau grasinimų nužudyti. Tačiau man buvo kur kas lengviau, nes nebereikėjo apsimetinėti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris pažymi, kad nuo tų laikų jau daug kas pasikeitė ir visuomenė tapo tolerantiškesnė kitokios orientacijos asmenims, tačiau tam tikruose visuomenės sluoksniuose stereotipinės nuostatos dar egzistuoja.

S.Toksvig tikisi, kad tokia paroda prestižiniame muziejuje padrąsins žmones, kurie išgyvena dėl savo seksualinės orientacijos, bei padės įveikti prietarus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų