REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Klaipėdos miesto tarybos posėdyje užvirs mūšis dėl dviejų aukštus postus užimančių valdininkų likimo - savivaldybės administracijos direktoriaus Aloyzo Každailevičiaus ir jo pavaduotojos Daivos Paulauskienės.

REKLAMA
REKLAMA

Susikompromitavusią valdininkę politikai ruošiasi atleisti iš pareigų, o jos vadovas turi pristatyti metinę veiklos ataskaitą, kuriai nepritarus, būtų išreikštas nepasitikėjimas administracijos vadovybe.

REKLAMA

Šiam valstybės tarnautojui pylos šią savaitę davė Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė dėl įstatymų reikalavimų nevykdymo bei galimo piktnaudžiavimo tarnyba viešųjų pirkimų srityje.

"Vakarų ekspresas" pasiteiravo, kaip šioje situacijoje ketina elgtis įvairios Tarybos frakcijos.



Valdininkę atleis?

Valdantieji gynė pačių į postą paskirtą administracijos vadovą A. Každailevičių, o dėl D. Paulauskienės buvo kategoriški - ji pareigų turi netekti.

REKLAMA
REKLAMA

Ši valdininkė vasario 28-ąją Palangoje neblaivi vairavo automobilį "Audi A6", atsitrenkė juo į pramonininko Bronislovo Lubio namo tvorą, išvertė ją ir įvažiavo į kiemo žalią veją. D. Paulauskienei vėliau nustatytas 2,03 promilės girtumas. Siekdama išvengti atsakomybės, moteris davė policininkams kyšį.

Kovo 2-ąją valdininkė miesto merui Rimantui Taraškevičiui įteikė prašymą atleisti ją iš pareigų ir pareiškė apgailestaujanti dėl šio įvykio. Vėliau šį prašymą moteris atsiėmė, o paskui vėl apsigalvojo. Tad bus svarstomas jos pirminis sprendimas - prašymas atleisti iš direktoriaus pavaduotojo pareigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Paulauskienės atleidimas kiek papurtys Tarybos valdančiąją daugumą, mat valdininkė yra deleguota Darbo partijos, kurios atstovai kartu su partneriais vairuoja miesto laivą. Savivaldybės finansininkai yra pasiūlę, atleidus D. Paulauskienę, apskritai panaikinti vieną savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo etatą, tad Darbo partija prarastų išsikovotą poziciją vykdomojoje valdžioje.

"Vakarų ekspreso" žiniomis, miesto valdžia iš karto etato nenaikins, tačiau nieko į aukštą postą ir neskirs. Taip per metus būtų sutaupyta apie 100 tūkst. litų.

REKLAMA

Ar tokiu atveju du Darbo partijos nariai trauktųsi iš valdančiosios koalicijos, šios politinės jėgos Klaipėdos skyriaus vadovas Antanas Bosas negalėjo pasakyti.

Mūsų dienraščio kalbintų Tarybos Liberalų ir centro sąjungos bei Socialdemokratinės koalicijos frakcijų vadovai teigė, kad dėl D. Paulauskienės atleidimo jau apsispręsta: šiam jos žingsniui bus pritarta.

"Jei yra noras trauktis, ji pati nusprendė, tai ir balsuosime "už", - "Vakarų ekspresui" sakė socdemas Sigitas Dobilinskas. Jam antrino ir liberalcentristai.

REKLAMA

Visgi intriga išlieka, nes dėl D. Paulauskienės atstatydinimo greičiausiai bus balsuojama slaptai. Mūsų dienraščio šaltiniai teigė, kad po slaptumo širma gali slėptis ir politinė diversija.

Esą kai kurie opozicijoje esantys politikai gali garsiai deklaruoti, kad pasisako už valdininkės atleidimą, o realiai balsuoti prieš tai. Manevras suteiktų progą vėliau "skalpuoti" valdančiuosius siekiant politinių dividendų.

Tačiau kalbama ir apie tai, kad dėl valdininkės atleidimo gali suveikti žmogiškasis faktorius, nes D. Paulauskienė viena augina du vaikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minusų įžvelgė

A. Každailevičiaus metinė ataskaita - dar vienas išbandymas valdžiai. Bent jau opozicinės frakcijos Taryboje ketina išreikšti nepasitikėjimą administracijos vadovu.

"Mes tikrai nepritarsime ataskaitai. Sunkmečiu direktorius švaistė pinigus į kairę ir į dešinę. Jis atsisako pateikti oficialius dokumentus. A. Každailevičius išdalijo kalėdines premijas, nors Vyriausybė skatino taupyti. Elgiamasi neefektyviai ir neprofesionaliai", - "Vakarų ekspresui" sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Alina Velykienė.

REKLAMA

Naujai išrinktas Tarybos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vadovas Marius Usonis tikino, kad A. Každailevičiaus ataskaitai nebus pritarta dėl šio valstybės tarnautojo "neorganizuotumo, nepasiruošimo sutikti krizę".

"Direktorius nesugebėjo sutelkti protus, tas jų antikrizinis planas - pirmoko darbo lygio. Juk savivaldybės skolos didėja, tenka vėl, net sunkmečiu, imti kreditus. Lėšos naudojamos neatsakingai. Žmogus vadovauja dideliam kolektyvui, ir nesugeba spręsti klausimų. Čia - dalykinės savybės", - sakė seniūnas.

REKLAMA

Valdančiųjų liberalcentristų vedlė Taryboje Audra Daujotienė "Vakarų ekspresui" teigė, jog A. Každailevičiaus darbe yra minusų, tačiau ataskaitai bus pritarta.

"Na, taip, kartais kliūva jo neryžtingumas. Direktorius yra labai žmogiškas, gal per geras, o kaip vadovui, tokiu būti ne visada tinkama. Mes siūlėme jam įvesti minusų sistemą, pagal kurią būtų vertinami valdininkai. Tačiau tos klaidos - ne pačios didžiausios ir dėl jų nepritarti ataskaitai negalima", - sakė ji.

Replikavus, kad savivaldybė sunkmečiu vėl lenda į skolas ir net beveik pasiekė visus leidžiamus skolinimosi limitus, A. Daujotienė bakstelėjo į centrinę valdžią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"O jie sau leidžia pasiskolinti 4 mlrd. litų. Jei valstybė skolinasi, tai ir mes galime. Tačiau stengiamės skolintis taip, kad kreditų grąžinimas būtų "ištemptas" į kuo daugiau metų. Pasibaigus krizei ir ta našta gal palengvės", - vylėsi politikė.

A. Každailevičiaus ataskaitai greičiausiai pritars ir antra pagal dydį Taryboje - Socialdemokratinės koalicijos - frakcija. Juoba kai pats direktorius - Socialdemokratų partijos narys.

Denisas Nikitenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų