REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos operos teatro foje – nauja paroda

„Kiekvienas „Aidos“ pastatymas – teatro šventė. Šventė, nes šio kūrinio „kasdienišku“ nepavadinsi. Įsiklausę į nuostabias operos melodijas [...] mes ne kartą su šia opera išsiskirdavome – tam, kad po kurio laiko galėtumėme iš naujo ja gėrėtis, stebėtis kompozitoriaus meistriškumu. Pačiam Verdžiui tai irgi buvo ne eilinis kūrinys: tarp 32 jo operų „Aida“ buvo viena paskutiniųjų, sukurta ne tik subrendusio, bet ir antrąją jaunystę kaip tik tada patyrusio Meistro.“ (A. Tauragis)

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų kovo 28 d. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre paskutinį kartą rodoma monumentalioji G. Verdi opera „Aida“. Spektaklis rodomas 50 – ąjį kartą. Šia proga teatro fojė pristatoma nauja paroda. Joje yra eksponuojamos nuotraukos, afišos, įamžinusios skirtingus ir unikalius „Aidos“ pastatymus Lietuvos operos scenoje.

REKLAMA

Vienos populiariausių operų pasaulyje istorija Lietuvoje prasidėjo 1890 – 1891 m., „Aidą“ pastačius tuometiniame Vilniaus miesto teatre. Vėliau, jos premjera įvyko 1927 m. Kauno valstybės teatre. Operą statė dirigentas M. Bukša, režisierius N. Tichomirovas, dailininkas L. Libertas.

Po ilgesnės pertraukos tuometinis LTSR Valstybinis akademinis operos ir baleto teatras vėl naujai pastatė šį operinės muzikos šedevrą. Naujoji premjera įvyko 1963 m. Dirigentas V. Viržonis, režisierius J. Gustaitis, dailininkė R. Songailaitė. 1971 – 1974 m. S. Daukanto aikštėje Vilniuje, „Aidos“ pastatymu po atviru dangumi buvo uždaromi teatro sezonai.

REKLAMA
REKLAMA

Sekantis „Aidos“ pastatymas, kurio premjera įvyko 1975 m., draugėn subūrė vienus žymiausių Lietuvos menininkų – iškilų scenografijos meistrą L. Truikį, režisierių V. Grivicką, dirigentą V. Viržonį. Prabėgus daugiau nei 20 metų, juos pakeitė  dirigentas J. Aleksa, režisierius J. Jurašas, dailininkas A. Jacovskis, kostiumų dailininkė A. Jacovskytė. Pastaruoju pastatymu, kuris teatro scenoje pirmą kartą buvo parodytas 1997 m., lankytojai galės grožėtis ir kovo 28 d.

Kviečiame apsilankyti!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų