REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Susitikime dalyvavę Lietuvos, Latvijos, Estijos, Danijos, Norvegijos, Švedijos ir Suomijos kariuomenių vadai aptarė Baltijos ir Šiaurės šalių regiono saugumo padėtį ir regiono šalių bendradarbiavimą vystant karinius pajėgumus.
Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus svečiams pristatė bendrą trijų Baltijos šalių projektą NATO greitojo reagavimo pajėgoms (angl. NATO Response Force, NRF) – Baltijos batalioną BALTBAT. Baltijos šalių kariuomenių vadai jau praėjusiais metais vykusiame susitikime sutarė, kad toks bendro trijų Baltijos valstybių bataliono įkūrimas NATO greitojo reagavimo pajėgų keturioliktajai rotacijai 2010 metais yra įmanomas.
„Šiais metais trijų Baltijos šalių specialistai turėtų nustatyti, kuri šalis – Estija, Latvija ar Lietuva – bus atsakinga už tam tikrus BALTBAT’o pajėgumus. Manau, jau metų pabaigoje mes galėsime kalbėti apie konkrečius šalių indėlius į Baltijos bataliono struktūrą“, – sakė gen. mjr. V. Tutkus.
Lietuvos kariuomenės vadas kalbėjo ir apie iššūkius, laukiančius Lietuvos, Latvijos ir Estijos kariuomenių. Iššūkiai  susiję su technine baze, kuri kol kas yra skirtinga visose Baltijos šalių kariuomenėse.
Susitikime taip pat buvo kalbama ir apie Europos Sąjungos kovines grupes (angl. Battle Groups). Kariuomenių vadai pritarė tam, kad NATO greito reagavimo pajėgų generavimas turėtų būti derinamas su Europos Sąjungos kovinių grupių pajėgų generavimu. „Mūsų pozicija šiuo klausimu yra vienareikšmiška – tie patys pajėgumai tuo pačiu metu negali būti deklaruojami NATO greito reagavimo pajėgoms ir Europos Sąjungos kovinėms grupėms“, – sakė generolas majoras Valdas Tutkus.
Danijos kariuomenės vadas generolas Hans Jasper Helsø susitikime akcentavo sėkmingą Lietuvos kariuomenės motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ priskyrimą Danijos divizijai. Jau šiemet pirmasis Lietuvos kariuomenės karininkas išvyks į Haderlevo miestą Danijoje, kur pradės savo tarnybą Danijos divizijos štabe.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų