REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) savarankiškai prezidento rinkimuose dalyvaujančios eurokomisarės Dalios Grybauskaitės štabo vadovas Vitas Vasiliauskas antradienį įteikė 36 tūkst. ir 25 jos kandidatavimą remiančių piliečių parašus.

REKLAMA
REKLAMA

 Pretendentė kandidatuoti rinkimuose D.Grybauskaitė sako, jog žinia apie sėkmingai baigtą parašų rinkimų etapą jai - itin svarbi, parodanti žmonių paramą.

REKLAMA

„Tai ypatingai svarbi žinia - daug svarbesnė, negu mano pačios sprendimas dalyvauti rinkimuose. Ji reiškia žmonių sprendimą suteikti man tokią galimybę. Nuoširdžiausias ačiū visiems parėmusiems ir visiems savanoriams talkininkams, padėjusiems parašus surinkti“, - štabo išplatintame pranešime spaudai cituojama D.Grybauskaitė.

Pasak pranešimo, renkant parašus štabui talkino ne tik pavieniai žmonės, bet ir įvairios organizacijos: Lietuvos pensininkų sąjunga „Bočiai“, Lietuvos moterų lyga, Lietuvos studentų sąjunga, Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija, Lietuvos žmonių su negalia sąjunga, Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis ir Lietuvos liberalaus jaunimo skyriai, lietuvių bendruomenės Belgijoje ir Liuksemburge.

REKLAMA
REKLAMA

Parašus jau yra įteikę ir prezidento posto siekiantis Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas į prezidentus Valentinas Mazuronis. A.Butkevičiaus štabas skelbia surinkęs virš 32 tūkst., V.Mazuronio - virš 25 tūkst. parašų.

Šią savaitę VRK laukiama dar kelių pretendentų parašų - savarankiško rinkimų kampanijos dalyvio, atsargos brigados generolo Česlovo Jezersko, Darbo partijos kandidatės parlamentarės Loretos Graužinienės.

Vyriausioji rinkimų komisija iš viso yra registravusi 14 pretendentų kandidatuoti prezidento rinkimuose. Be minėtų, dalyvauti prezidento rinkimuose siekia Tautos prisikėlimo partijos kandidatas, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, kaip nepriklausoma kandidatė į rinkimus einanti Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos narė Kazimira Prunskienė, publicistu prisistatantis Vytautas Kundrotas, smulkiųjų ir vidutinių verslininkų atstovu prisistatantis Jonas Jankauskas, kaunietis Vidmantas Sadauskas, leidėjas Algirdas Pilvelis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatas, šios partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis, savarankiškai savo kandidatūrą keliantis signataras Zigmas Vaišvila, Pilietinės demokratijos partijos kandidatas Algimantas Matulevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pretendentai kandidatais bus registruojami, jei iki balandžio 2 dienos įteiks VRK ne mažiau kaip 20 tūkst. Lietuvos piliečių, remiančių jų dalyvavimą prezidento rinkimuose, parašų. VRK ne vėliau kaip per 10 dienų nuo rinkėjų parašų rinkimo lapų gavimo patikrina, ar jie teisingai užpildyti.

Prezidentu gali būti renkamas Lietuvos pilietis pagal kilmę, ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus gyvenęs Lietuvoje, jeigu jam iki rinkimų dienos yra suėję ne mažiau kaip keturiasdešimt metų ir jeigu jis gali būti renkamas Seimo nariu.

Balandžio 17 dieną VRK skelbs kandidatais į prezidentus įregistruotų asmenų sąrašą ir prasidės prezidento rinkimų agitacijos kampanija.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų