REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiukšlinas „Rubicon“ verslas

Naujausiame „Balsas.lt savaitės“ numeryje teigiama, kad nors Vilniuje ir inauguruotas naujas meras, tačiau grįžta senos „Rubicon group“ tradicijos. Mat naujoji sostinės valdžia pagalbą šiai bendrovei pradeda nuo šiukšlių.

REKLAMA
REKLAMA

Nuverstas Vilniaus meras, partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Juozas Imbrasas įžvelgia naujosios sostinės valdžios palankumą „Rubicon group“ įmonėms.

REKLAMA

Tokių minčių kyla ne tik jam, o jas sukėlė ne tik keli punktai iš priedų prie sutarties, kurią, užsimojusi nuversti senąją valdžią, vasario viduryje sudarė naujoji valdančiųjų koalicija.

Pastaroji sudaryta iš Tėvynės sąjungos, Liberalų ir centro sąjungos, Liberalų sąjūdžio, Nepriklausomos bei Socialdemokratų frakcijų politikų. Vos susiformavus šiai naujai daugumai imtasi veiksmų.

Purvina pradžia

Pirmąją „Rubicon group“ interesų stūmimo salvę galima įžvelgti tarp šiukšlių. Vos sudarius naująją valdžią, Nepriklausoma frakcija pasiūlė maksimalią komunalinių atliekų išvežimo kainą padidinti nuo 23 iki 27 centų už 1 kv. m.

REKLAMA
REKLAMA

Dauguma narių balsavo prieš, tačiau, pasak J. Imbraso, tai buvo pirmas bandymas įtikti verslininkams. „Iš pradžių Larisa Dmitrijeva (Nepriklausomos frakcijos seniūno pavaduotoja – red. past.) spaudė mane ir mano patarėjus, kad šiukšlių kainoms būtų panaikinti apribojimai. Paskui ėmėsi kompromisinio varianto – apribojimų nepanaikiname, bet kainą pakeliame iki 28 centų. Visiems seniai aišku, kam jie tarnauja“, – piktinosi buvęs meras. 

 J. Imbrasui pritarė savivaldybės vicemeras Vidmantas Martikonis. „Didesnė šiukšlių išvežimo kaina būtų naudinga tuo užsiimančioms „Rubicon group“ įmonėms bei pastatus administruojančioms bendrovėms, kurių nemažą dalį sostinėje taip pat valdo „Rubicon group“, – kalbėjo valdininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padidinus šiukšlių išvežimo tarifą 4 centais, per metus komunalininkai pasiimtų 6,6 mln. litų daugiau nei gauna dabar.

Įdomiausia, kad komunalininkai teigia tokios reformos neprašę. Tai patvirtino ir gyvenamųjų namų administravimu užsiimančios „Rubicon group“ bendrovės „City Service“  atstovas ryšiams su visuomene Vilius Mackonis.

Savaitraščiui „Balsas.lt savaitė“ jis tvirtino, kad nei jo atstovaujama bendrovė, nei „Rubicon group“, nei šiukšles išvežanti firma „Ecoservice“ nedarė jokių žygių, kad kainų apribojimai būtų panaikinti. „Dirbame pagal senus tarifus. Jokių prašymų neteikėme,“ – tikino „City Service“ atstovas.

REKLAMA

Niekas nieko neprašo ir nenori, bet politikai imasi žygių, kurie komunalininkams „atsitiktinai“ naudingi. Nepriklausomos frakcijos nariai su žurnalistais bendrauti nenori ir šių iniciatyvų bei sutapimų aiškinti nėra linkę.

Administruos beveik visus

„Rubicon group“ įmonės sostinėje jau įgijo namų administravimo monopolį. „Vilniuje jie turi apie 30 proc. gyvenamojo ploto. Skaičiuojant sudarytas sutartis, jiems kliūva per 60 proc.“, –  teigė V. Martikonis.

„City Service“ skelbiasi, kad Vilniuje jos prižiūrimų pastatų plotas sudaro apie 3,7 mln. kv. m, iš jų 62 proc. sudaro daugiabučiai namai. Jai priklauso įmonės „Vilko pėda“, „Antakalnio ūkis“, „Karoliniškių būstas“, „Lazdynų būstas“, „Naujamiesčio būstas“, „Pašilaita“, Namų priežiūros centras, administravimo paslaugas atlieka ir pati „City Service“. 

REKLAMA

Galbūt neskaidrus „City Service“ ir Vilniaus savivaldybės sandoris dėl „Lazdynų būsto“ įsigijimo sudomino Generalinę prokuratūrą. Ji neseniai atnaujino procesą dėl įmonės privatizavimo.

„Lazdynų būstas“ buvo parduotas už 7,55 mln. litų, nors maždaug 2 ha plotas Parodų gatvėje, kuriame stovėjo įmonės statiniai, yra vertas bent dvigubai daugiau.

Prikibę prie politikų

Vos tik buvo išverstas iš mero posto, J. Imbrasas prabilo, kad „Rubicon group“ galėjo netgi sąmoningai infiltruoti kai kuriuos politikus į dabar jau žlugusią „Vilniaus pavasario“ koaliciją. Ją 2007 metų pavasarį suformavo partija „Tvarka ir teisingumas“, Liberalų sąjūdis, socialdemokratai ir Lenkų rinkimų akcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs meras pirmiausia mini Gintarą Kazaką. Šis asmuo vadovavo „Rubicon group“ priklausančioms įmonėms „Domestas“ bei „Urban Housing“, tai pačiai įmonių grupei priklausančioje bendrovėje „Realco“ dirbo projektų vadovu.

Tuo pačiu metu jis dalyvavo sprendžiant giminingos bendrovės interesams jautrius „Lazdynų būsto“ privatizavimo klausimus.

Tai G. Kazakas darė ne tik kaip miesto tarybos, bet ir kaip jos įkurtos Privatizavimo komisijos narys. Šie skandalingai pagarsėjusio politiko veiksmai apskųsti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, kuri laukia prokurorų, narpliojančių G. Kazakui iškeltą baudžiamąją bylą, rezultatų.

REKLAMA

„Privatizacijos“ niuansai

G. Kazakas, išrinktas pagal partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą, galutinai susilpnino valdančiosios koalicijos pozicijas. Tai nutiko, kai 2007 metų pabaigoje Privatizavimo komisija nepatvirtino „Lazdynų būsto“ akcijų privatizavimo rezultatų ir iš „City Service“ atėmė galimybę įsigyti automobilių aikštelę, esančią 2 ha sklype Parodų g. 2, Vilniuje.

„City Service“ tuomet kreipėsi į teismą, o G. Kazakas,  jau tada stojęs ginti „Rubicon group“ verslininkų interesų, pasitraukė iš valdančiosios „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos bei su dviem Lietuvos rusų sąjungos atstovais sostinės savivaldybės taryboje įkūrė Nepriklausomą frakciją.

REKLAMA

Kampus užglaistė

Naujasis sostinės vicemeras liberalcentristas Gintautas Babravičius buvusio mero J. Imbraso kalbas apie „prorubikoninį“ koalicijos pobūdį vadina nepagrįstomis, o susitarimus  – „antirubikoniniais“.

„Kai sudarėme koalicinę sutartį, Liberalų sąjūdis iškėlė iniciatyvą, kad būtų raštu užfiksuotos jautrios temos su preliminariais sprendimo būdais. Tiek šio sąjūdžio frakcija, tiek jos narys V. Martikonis yra pagarsėję antirubikoniniai kariūnai, todėl šį sąrašą reikėtų vertinti kaip saugiklį“, – tikino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 V. Martikonis nėra tikras, ar veikimo planas nebus naudingas verslo grupių interesams. „Derantis su koalicijos partneriais, Liberalų sąjūdžio pasiūlyti konkretūs punktai buvo smarkiai pakoreguoti, aštresni kampai užglaistyti, palikta daug erdvės interpretacijoms. Realiai pavyko prastumti tik reikalavimą peržiūrėti Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutartį“, – tvirtino politikas.

V. Martikonis teigė, kad „Rubicon group“ siekia gauti iš valdžios išskirtines sąlygas veiklai plėtoti. 

Buvusio mero Artūro Zuoko laikais suklestėjusi „Rubicon group“, valdžioms keičiantis ir skėsčiojant rankomis, toliau stiprėja. Šiukšlės – tik viena iš pelną šiai verslo grupuotei nešančių dalykų.

REKLAMA

Maitinasi valdžios sprendimais

V.Martikonio  manymu,  beveik visų  „Rubicon Gruop“ (RG) įmonių veiklos taktika -  bet kokiomis priemonėmis  išsirūpinti  iš valdžios išskirtines sąlygas veiklai plėtoti. 

„Sunku surasti RG įmonių veiklos sritį, kuri būtų nepriklausoma nuo sostinės savivaldybės, tarybos ar Vyriausybės sprendimų. Normalioje konkurencinėjė  aplinkoje šios įmonės greičiausiai neišgyventų. Todėl jie deda didžiule pastangas, ieškodami politinių rėmėjų“, -  nuomonę dėsto vicemeras.

REKLAMA

Artūro Zuoko vadovaujamos Liberalų ir centro sąjungos  ryšiai su „Rubicon“  yra  viešai žinomi nuo 2004 m. pradėtos „juodosios „Rubicon“ buhalterijos“ bylos,  o dabar vis garsiau kalbama apie  „Rubicon“ ir Vilniaus savivaldybės nepriklausomos frakcijos flirtą.

„Dėl konservatorių dar turiu vilčių. Manau, kad jie į koaliciją pateko kaip įkaitai“, - svarsto V. Martikonis. 

RG, ypač sustiprėjusios A.Zuoko merystės metais, verslai šiuo metu apima  platų spektrą – nuo šilumos ūkio tvarkymo, pastatų administravimo, mokyklų ir darželių šilumos ūkio priežiūros iki atliekų išvežimo ar pramogų parko statybos. Šių paslaugų pelningumas tiesiogiai susijęs su savivaldybės, kurios valioje  numatyti kainas už paslaugas ar pasirinkti teikėjus,  sprendimais.

REKLAMA
REKLAMA

Privaloma dešimtinė

Centralizuotos šilumos Vilniuje kainai šovus į aukštumas ir nesumažėjus net ženkliai atpigus pagrindiniam šilumininkų kurui – gamtinėms dujoms,  vėl prisimintos „Rubicon“ atstovų ir kai kurių politikų proteguoto Šilumos ūkio įstatymo bei nuomos sutarties tarp savivaldybės ir Prancūzijos bendrovės „Dalkia“ ydos. Taip pat tai, kad tarp derybininkų pirmu smuiku 2002 m. griežė ne prancūzai, o  „Rubicon“  žmonės.

„Sutartis sudėliota taip, kad savivaldybė neturi teisės patikrinti net sąnaudų, kurias patiria „Vilniaus energija“ (VE), nes tai esą yra privati bendrovė. Jie mums numeta kelis skaičius ir tvirtina, kad turime jais tikėti“, - pastebi V.Martikonis.

Teigiama,  VE  naudos gauna ir grupės įmonė CS, kuriai, kaip generaliniam rangovui, priklauso dešimtinė už didžiumą  šilumininkų pirkimų.  „VE skelbiant konkursus,  dažniausiai CS rengia medžiagą, sudaro sutartis su rangovais ir pasiima 10 proc. kiekvienos sutarties vertės“, - dėsto V. Martikonis. CS  atitekusios  lėšos įskaičiuojamos į investicijų sąrašą, o tai reiškia, kad realios lėšos, skirtos ūkiui atkurti, yra gerokai mažesnės.

REKLAMA

VE šią kritiką vadina „nesąmonėmis“ ir politiniais žaidimais, o šilumos ūkio sutarties peržiūrėjimo, kuris numatytas koalicijos sutartyje sako  nesibaiminanti. „Jeigu būtų buvę kas blogo,  seniai būtų suradę, norinčių buvo užtektinai. Savivaldybėje netrūksta žmonių, kurie iš VE kritikos kraunasi politinį kapitalą“ - „Balsui.lt“ sakė VE laikinasis generalinis direktorius Rimantas Germanas.

Jis taip pat tikina, kad net mokant generaliniam rangovui  10 proc. mokestį, VE ir šilumos vartotojai ne pralošia, o išlošia - esą daugelis darbų ir įranga dabar nuperkama pigiau, nei iki tada, kai šilumos  ūkis dar nebuvo išnuomotas koncernui „Dalkia“.



Neaiškios paslaugos

Apie 20 mln. Lt kasmet miestas moka CS už švietimo įstaigų šilumos ūkio priežiūrą, kurią įmonė atieka pagal prieš 8 metus sudarytą ir šį birželį besibaigiančią sutartį. Pasak V.Martikonio, jau matyti požymių, kad stengiamasi ją „tyliai pratęsti“. 

„Priežiūros kaina pagal tą sutartį siekia 22 ct už kv metrą ploto, tai savivaldybei atsieina apie 2 mln. Lt. Likusi suma prižiūrėtojui mokama už patalpų šildymą -  tačiau  ne pagal skaitiklių rodmenis, o pagal tam tikras formules ir ne mažiau kaip 14 mln. Lt per metus. Savivaldybė neturi supratimo, kiek tos šilumos buvo pateikta, tačiau turi mokėti“, - informuoja jis.

REKLAMA

Iš privačių lėšų

Koalicijos susitarimą puošia mįslingas įrašas, bylojantis, kad Lazdynų gyventojų galvos skausmu tapęs atliekų deginimo gamyklos projektas turėtų būti „įgyvendinamas privačių lėšų pagrindu“.

„Įrašius privatų kapitalą, keliukas RG jau nutiestas. Projektas stumiasi į priekį – savivaldybės paprašyta išduoti technines sąlygas statybai, nors dar nėra patvirtinta detaliojo plano. Iš esmės tai būtų didžiulis pažeidimas, bet veikiausiai jiems pavyko rasti kokią juridinę landą“, - svarstė V. Martikonis.

Kaip tvirtino Vilniaus miesto Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Arūnas Štaras, dar prieš porą metų buvo pasirašytas  ketinimų protokolas, kuriame patvirtintas su RG susijusios įmonės „Regioninė komunalinių atliekų deginimo gamykla“ pasiryžimas įgyvendinti šį projektą, bei „Vilniaus energijos“  įsipareigojimas neterminuotai pirkti iš gamyklos visą jos pagamintą šilumos energiją, kurios kaina bus nustatoma atsižvelgiant į gamybos sąnaudas.  Anot jo, tai „amžinai pelningo“ verslo įteisinimas.

V.Martikonio manymu,  nėra gerai tai, kad projekto ketina imtis verslo grupė, kuriai labiausiai rūpi pelnas, o ne socialinė atsakomybė. „Jei šį iš esmės miestui reikalingą projektą  įgyvendintų savivaldybė ar valstybė, tik rankomis pločiau, nes būčiau tikras, kad nebus taupoma apinkosauginėms priemonėms ir stengiamasi išmelžti maksimumą pelno.  Tačiau matant, kaip RG elgiasi su šilumos ūkiu, dėl to tikras būti negaliu“, -  tvirtina jis.

REKLAMA

TIK FAKTAI

Naujosios Sostinės koalicijos susitarimo dėl prioritetinių veiklos klausimų punktai, susiję su „Rubicon group“ įmonių veikla

Atliekų deginimo gamykla. Užtikrinti, kad projektas būtų įgyvendinamas laikantis pagrindinių atliekų tvarkymo prioritetų. Siekti, kad projektas būtų įgyvendinamas privačių lėšų pagrindu (numatoma statytoja yra netiesiogiai „Rubicon group“ valdoma bendrovė Regioninė komunalinių atliekų deginimo gamykla).

Šilumos tinklų nuomos sutartis ir atliktų investicijų įvertinimas (liečia „Vilniaus energijos“ veiklą, vienas svarbiausių jos rangovų – „Rubicon group“ įmonė „City Service“).

Švietimo įstaigų šilumos ūkio priežiūra (pagal sutartį jau 8 metus priežiūrą atlieka „City Service“).

Namų admistravimo įmonių reforma („Rubicon group“ įmonės  jau valdo apie trečdalį sostinės administravimo įmonių).

Atliekų tvarymo sistemos reforma („Rubicon group“ įmonėms priklauso atliekų išvežimo paslaugas teikiančios įmonės „Ecoservice“ ir „Specialusis transportas“, statybos ir griovimo atliekų aikštelė).

Pramogų parko viešųjų teritorijų ir infrastruktūros plėtra (šį projektą įgyvendina „Rubicon group“ priklausanti įmonė „Vilniaus pramogų parkas“).

Būstas Pramogų parke. Bus siekiama užtikrinti, kad nebūtų pažeisti galimų būsto ir kitų NT objektų savininkų interesai, įsigyjant šioje tertorijoje pastatytus objektus (Pramogų parko projektą įgyvendina „Rubicon group“ bendrovė „Vilniaus pramogų parkas“).

Tomas Čyvas, Eglė Markevičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų