REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį parlamentarams ketinama pristatyti Egidijaus Baranausko kandidatūrą į Lietuvos aukščiausiojo teismo (LAT) teisėjus. Abejonių dėl šio prezidento Valdo Adamkaus kandidato yra kilę Seimo teisininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Dar praėjusių metų gruodžio 19 d. prezidentas pasirašė dekretą, kuriuo pateikė Seimui skirti advokatą, socialinių mokslų daktarą E.Baranauską LAT teisėju.

REKLAMA

Jo kandidatūrai prieš tai pritarė Teisėjų taryba.

E.Baranauskas iki šiol nėra ėjęs teisėjo pareigų. Jis dabar vadovauja M.Romerio universiteto Teisės fakulteto Verslo teisės katedrai.

1994 m. E.Baranauskas Vilniaus universiteto Teisės fakultete įgijo teisininko specialybę, 2002 m. jam suteiktas socialinių mokslų (teisės krypties) daktaro laipsnis. Jis apgynė disertaciją „Įkeitimo teisinis reguliavimas“.

Vertindamas nutarimo projektą dėl E.Baranausko skyrimo, Seimo Teisės departamentas atkreipė dėmesį, kad „Aukščiausiojo Teismo teisėju gali būti skiriamas teisės krypties socialinių mokslų daktaras ar habilituotas daktaras, turintis ne mažesnį kaip dešimties metų teisinio pedagoginio darbo stažą“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo Teisės departamento vadovo Andriaus Kabišaičio, ar kandidatas atitinka reikalavimus priklauso, kaip būtų traktuojama Teismų įstatymo formuluotė.

„Aš nežinau, kaip jie traktuoja įstatymą skaičiuodami stažą, ar nuo daktaro laipsnio įgijimo dienos, ar bendrą pedagoginį. Mes tik atkreipiame dėmesį, jog, skaičiuojant stažą, kai buvo įgytas daktaro laipsnis, metų nepakanka“, - BNS yra sakęs A.Kabišaitis.

Tuo metu prezidento patarėja Aušra Rauličkytė teigė, kad išaiškinimą, kaip turėtų būti traktuojama įstatymo nuostata, yra pateikusi Teisėjų taryba dar 2004 m. „Išaiškinime sakoma, jog pedagoginis stažas skaičiuojamas ne nuo laipsnio įgijimo datos, bet ir ligi to laiko, ir tokia praktika iki šiol buvo vadovaujamasi. Jeigu įstatymo leidėjas manytų, kad tvarka yra keistina, būtų pakeitęs teisinį reguliavimą“, - BNS yra sakiusi A.Rauličkytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal Konstituciją, LAT teisėjus skiria Seimas prezidento teikimu. Teisėjai, atitinkantys kvalifikacinius reikalavimus, patys registruojasi Teisėjų karjeros siekiančių asmenų registre ir tokiu būdu informuoja apie ketinimus kandidatuoti į Aukščiausiojo Teismo teisėjų pareigas.

E.Baranauską paskyrus LAT teisėju, būtų sukomplektuotas visas šio teismo teisėjų korpusas. Pagal Konstituciją tik paskyrus visus LAT teisėjus galima skirti jo pirmininką.

Atleisti Vytautą Greičių iš LAT pirmininko pareigų ir paskirti naująjį bandoma nuo praėjusių metų vasaros, kai baigėsi V.Greičiaus įgaliojimai.

REKLAMA

Praėjusios kadencijos Seimas jau du kartus balsavo ir du kartus atmetė prezidento dekretą dėl V.Greičiaus atleidimo iš LAT vadovo pareigų. Prezidentas yra pasirašęs trečiąjį dekretą dėl LAT pirmininko atleidimo, jam po pateikimo pritarta, liko svarstymo ir priėmimo stadijos.

Kartą šis klausimas buvo įtrauktas į dabartinės kadencijos Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkę, bet nesvarstytas.

Šalies vadovas praėjusios kadencijos Seimui, pastarajam dar neatleidus V.Greičiaus, buvo pateikęs ir dekretą dėl LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko Jono Prapiesčio skyrimo naujuoju LAT pirmininku, tačiau vėliau, parlamentarams reiškiant nepasitenkinimą, šį dekretą atšaukė.

LAT pirmininką 5 metams skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų