REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad Vyriausybė neskirs papildomų 20 mln. litų Valdovų rūmų statybai, leis greičiau panaudoti tam jau numatytas lėšas - 44 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi A. Kubilius žurnalistams sakė jog, tam, kad būtų skirti papildomi pinigai, būtinas politinis sutarimas. Kartu jis pažymėjo, jog nesitiki, kad toks sutarimas artimiausiu metu atsirastų.

REKLAMA

„(...)Jeigu sutarimo nebus, tai Vyriausybė ir neskirs tų pinigų. Šiuo metu tokio sutarimo nėra ir aš nematau, kad jis artimiausiu metu gimtų. Todėl Vyriausybė artimiausiu metu pasakys labai paprastai, kad tokių lėšų neskirs, bet siūlys iki liepos 6 dienos projekto rangovams įsisavinti biudžete numatytus 44 mln. litų, kurie kaip suprantu yra skirti visiems metams. Mes galime padaryti viską, kad šitų pinigų skyrimas būtų suspaustas į pirmą metų pusmetį“, - sakė Vyriausybės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties klausimų komisijos pirmininkas, kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas siūlė, kad Valdovų rūmų statybai būtų skiriama daugiau nei 44 mln. litų ir primygtinai aiškina, neva 20 mln. litų buvo nubraukti nuo žadėto finansavimo tvirtinant 2009 metų biudžetą.

Nors 2009 metų biudžete konservatoriaus A. Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė rūmų atstatymui numatė 44 mln. litų - beveik 12 mln. daugiau nei socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovautos Vyriausybės anksčiau parengtame biudžeto projekte (šiame - 32,6 mln. litų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Adamkus ragino greičiau apsispręsti dėl papildomo finansavimo, kad nebūtų sukelta sumaišties kviečiant užsienio svečius į šiuose rūmuose planuojamas rengti Lietuvos tūkstantmečio minėjimo iškilmes.

Valdovų rūmų atkūrimas yra vienas didžiausias kultūros srities investicinis projektas nepriklausomos Lietuvos istorijoje - jiems pastatyti, eksponatams įgyti ir administruoti jau išleista 176 mln. litų.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai yra atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis - kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.

REKLAMA

Sprendimas atstatyti Valdovų rūmus sulaukė prieštaringų vertinimų ir visuomenėje, ir tarp istorikų.

Valdovų rūmų veiklos auditą šiuo metu atlieka Valstybės kontrolė (VK) - šis projektas įeina į bendrą Tūkstantmečio programos auditą, į kurį taip pat patenka projektas „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS). Kaip BNS antradienį sakė VK Komunikacijos departamento laikinoji direktorė Orijana Jakimauskienė, šį auditą tikinasi užbaigti liepą.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų