REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau kovo 31 – balandžio 5 dienomis Vilniuje pirmą kartą vyks Europos imtynių čempionatas. Jam atsakingai ruošiasi ir 25-erių metų Valdemaras Venckaitis, kuris dar net nežino, ar pateks į rinktinę. Lietuvis tikina, kad dabar yra pasiekęs optimalią sportinę formą ir, jei gaus progą pasireikšti, dės visas pastangas, kad iškovotų medalį.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl dalyvavimo čempionate – nežinia

– Ar jau aišku, ar dalyvausi Europos čempionate?


– Dar neaišku, nes tik treneriai pasakys galutinę rinktinės sudėtį. Tie sportininkai, kurie išgirs savo pavardes, nuo to laiko pradės mesti svorį ir mažinti krūvius treniruotėse.

REKLAMA

Aš dėl teisės dalyvauti Europos čempionate svorio kategorijoje iki 74 kilogramų konkuruoju su Aleksandru Kazakevičiumi. Jis vasario mėnesį vykusių Lietuvos pirmenybių finale mane įveikė, todėl gal turi kiek geresnius šansus.

– O ar pats tikiesi, kad būsi pakviestas į rinktinę?

– Nežinau, čia daugiau trenerių sprendimas. Nuo manęs dabar nelabai kas ir priklauso.

Nors nežinau dar, ar iš vis jame būsiu, Europos čempionatui ruošiuosi atsakingai. Treneriai iki pats paskutinės akimirkos niekam ir nepraneša, dalyvausi tu ar ne, nes tada nepasirinktam sportininkui nebeliktų motyvacijos stengtis treniruotėse, o tai pakenktų ne tik jo paties, bet ir kitų imtynininkų pasiruošimui.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiekė optimalią sportinę formą



– Neseniai tarptautiniame turnyre Slovėnijoje užėmei pirmą vietą. Ar tai reiškia, kad dabar esi optimalios sportinės formos?

– Galima ir taip pasakyti. Dabar viskas normaliai einasi, traumų jokių nėra, taigi siekti rezultatų niekas netrukdo.

Slovėnijoje buvo vidutinio lygio turnyras. Jis buvo pirmasis, kuris vyko pagal pasikeitusias taisykles. Pagal jas atsirado daugiau kovos stovėsenoje, mažiau parteryje. Per pusantros minutės kas pelno tašką stovėsenoje, tas gauna pranašumą parteryje ir pradeda kovą iš viršaus. Tarptautinė imtynių federacija (FILA) mano, kad tokia kova bus įdomesnė žiūrovams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš pats tokias naujoves kol kas vertinu visai gerai, tačiau kai bus stipresni varžovai, gal jau kitaip vertinsiu, nežinau.

Olimpiadoje nesužibėjo, bet pasimokė

– Kada pradėjai ruoštis Senojo žemyno pirmenybėms?

– Beveik iš karto po to, kai grįžome iš Pekino olimpiados. Pailsėjome kokį mėnesį ir jau pradėjome ruoštis Europos pirmenybėms. Treneriai iš karto ėmė daryti spaudimą, pasakė, kad kadangi čempionatas vyks Lietuvoje, jame reikia pasiekti gerų rezultatų ir jokiu būdu neatsipalaiduoti. Gal jei jis vyktų kur nors kitur, jam būtų ruoštis galima kiek lengviau, o dabar mums keliami kur kas didesni reikalavimai ir laukia dviguba atsakomybė.

REKLAMA

– Kaip vertini savo pasirodymą olimpiadoje ir ko iš jo pasimokei?

Reikia pripažinti, kad Pekine pasirodžiau nelabai sėkmingai. Olimpiadoje burtų keliu išsitraukiau pakankamai silpną varžovą, iš vakaro nusiteikiau lengvai kovai ir tai buvo mano klaida. Nors kovoje jis man nieko nepadarė, bet burtai lėmė, kad aš pralaimėjau. Taigi to ir išmokau, kad visus varžovus reikia gerbti ir vertinti.

Mesti svorį – ne problema

– Kokią taktiką kovos metu labiau mėgsti naudoti – puolimo ar gynybos?

– Sunkus klausimas. Viskas sprendžiasi kovos metu ir labai daug kas priklauso nuo varžovo. Jei jis padaro klaidą, reikia atakuoti, niekur nesidėsi.



– Kurių valstybių imtynininkai dabar dominuoja pasaulyje ir kaip tame kontekste atrodo lietuviai?

REKLAMA

– Sunku pasakyti, kurios šalies atstovai yra stipriausi. Taisyklės truputį pasikeitė, o pastovių lyderių nebėra, visos šalys beveik lygios.

Šiuo metu imtynių lygis Lietuvoje labai pakilęs. Prieš dešimt metų turbūt ir pagalvoti nelabai galėjome, kad Europos, pasaulio čempionatuose ir net olimpiadose lietuviai iškovos medalių. Vadinasi, turime labai gerus trenerius.

– Ar pačiam tenka prieš varžybas mesti svorį ir kaip sekasi tai daryti?

– Man dažniausiai reikia mesti labai nedaug – tik kokius keturis kilogramus, nors kartą teko ir dešimt. Keturių kilogramų atsikratyti nėra jau taip ir sudėtinga, užtenka dešimt dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia – geri burtai ir sėkmė

– 2007-ais metais Europos čempionate, kuris vyko Bulgarijoje, iškovojai bronzą. Ar realu šiais metais pagerinti šį pasiekimą?

– O kodėl gi ne? (juokiasi). Tada būsimam Europos čempionui pralaimėjau tik po labai atkaklios kovos, vadinasi, jį įveikti yra tikrai įmanoma.

– Lietuvos imtynių federacija puse lūpų kalba, kad šiame Europos čempionate iš lietuvių tikisi trijų medalių. Kaip manai, kurie mūsų rinktinės nariai yra realiausi pretendentai į juos?

– Nesiryžčiau spėti, nes iššauti gali bet kas. Visi vienodai ruošiamės, kartu treniruojamės.

REKLAMA

– Ko palinkėtum Lietuvos rinktinei ir pačiam sau artėjančiose pirmenybėse?

– Gerų burtų, sėkmės ir nenuvertinti savęs. Mūsų komandoje yra keletas kiek mažiau patyrusių imtynininkų, tačiau jiems reikėtų prisiminti, kad visi turime rankas, kojas ir visi galime laimėti.

Lietuvoje kovoti lengviau

– Ar Europos čempionatas – tai pats svarbiausias turnyras, kuris laukia tavęs šiemet?

– Kaip ir kiekvienais metais, šiemet vyks pasaulio ir Europos čempionatai, bet mums svarbiausias be jokios abejonės yra pastarasis. Čia susirinks daug pažįstamų, trenerių ir gerbėjų, negalime jų nuvilti.

REKLAMA

– Manai, kad namų sienos padės?

– Manau, kad gal tai padės, bet žiūrėsime, kaip bus iš tikrųjų.

Bet kokiu atveju Lietuvoje kovoti turėtų būti lengviau, o ir nusiteikimas bus didesnis. Be to, pastebėjau, kad ir teisėjai ginčytinose situacijose dažniausiai palaiko būtent šeimininkus.

Apskritai manau, kad šis Europos čempionatas visiems imtynių mėgėjams ir profesionalams bus didelė šventė, juk toks renginys Lietuvoje vyks pirmą kartą per visą istoriją. Tai didžiulis mūsų šalies imtynių federacijos nuopelnas, kad jai pavyko iškovoti teisę rengti šį čempionatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ačiū už pokalbį ir sėkmės!

Tik faktai:

2007 metais V. Venckaitis graikų-romėnų imtynių svorio kategorijoje iki 74 kilogramų Pasaulio čempionate Baku (Azerbaidžanas) ir Europos čempionate Sofijoje (Bulgarija) laimėjo bronzos medalius.

2008 metais Lietuvos pirmenybėse V. Venckaitis užėmė pirmą vietą ir tapo čempionu, o 2009 metais finale nusileido A. Kazakevičiui ir liko antras.

2008-ų metų Pekino olimpiadoje V. Venckaitis jau pirmoje kovoje 1:3 pripažino Peru atstovo Sixto Berreros pranašumą ir bendroje įskaitoje tenkinosi 14 vieta.

REKLAMA

2009 metų Europos čempionate Vilniuje Lietuvos rinktinės garbę gins19 imtynininkų – po septynis laisvųjų imtynių ir graikų-romėnų imtynių atstovus bei penkios moterys.

Kovo 31 – balandžio 5 dienomis Vilniuje, „Utenos“ pramogų arenoje, vyksiančiame Europos imtynių čempionate laukiama daugiau nei 400 sportininkų iš 39 šalių.

Graikų-romėnų imtynėms užregistruoti 174 atletai iš 34 valstybių, laisvosioms imtynėms – 131 sportininkas iš 30 šalių, o moterų imtynėms - 108 dalyvės iš 27 šalių. Čempionato metu iš viso bus išdalintas 21 medalių komplektas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų