REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policininkams bei kitiems pareigūnams gresia dar vienas smūgis - netrukus gali sumažėti ne tik jų algos, bet ir pensijos. Dėl to per porą savaičių vien iš policijos į pensiją gali skubiai išeiti daugiau nei dešimtadalis labiausiai patyrusių pareigūnų.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės sumanymas mažinti biudžetinių įstaigų darbuotojų bazines ir pareigines algas gali labai skaudžiai atsiliepti policijai. Šiuo metu čia dirba 1235 pareigūnai, ištarnavę 20 ir daugiau metų - visi jie jau turi teisę išeiti į pensiją. Tai labiausiai patyrę specialistai: tyrėjai, operatyvininkai, padalinių vadovai ir patruliai.

REKLAMA

Pareigūnams pensija skaičiuojama pagal paskutinio darbo mėnesio uždarbį. Sumažėjus algai, sumažėja ir pensija. Pasak generalinio komisaro Vizgirdo Telyčėno, sumažinus atlyginimus taip, kaip šiuo metu planuojama, į užtarnautą poilsį išeinančių policininkų pensijos, priklausomai nuo pareigų, sumažėtų maždaug iki 500 litų. Todėl dabar 1235 pareigūnai su nerimu laukia galutinio valdžios sprendimo. Jei bus patvirtintas algų mažinimas, jie bus priversti skubiai išeiti į pensiją iki sprendimo įsigaliojimo. Panaši padėtis ne tik policijoje, bet ir kitose specialiosiose tarnybose.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar tikrai policijai gresia masinis labiausiai patyrusių specialistų praradimas, V.Telyčėnas atsakė: „Tai realus pavojus.“ Todėl Policijos departamentas kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją ir prašė jos siūlyti Seimui pakeisti įstatymą, reglamentuojantį pareigūnų pensijų skyrimo tvarką. Raginama užfiksuoti pareigūnų, ištarnavusių 20 ir daugiau metų, pensiją pagal jų pasirinkto vieno mėnesio iš paskutiniųjų 5 tarnybos metų algą ir leisti tęsti tarnybą.

„Nenoriu vartoti žodžio „tragedija“, bet tai būtų kažkas panašaus“, - gresiantį pavojų apibūdino generalinis komisaras. Šiuo metu Lietuvos policijoje yra 12 tūkst. statutinių pareigūnų etatų, iš jų pusantro tūkstančio - neužimti. Vadinasi, jei staiga į pensiją išeitų minėtieji pareigūnai, tuščių etatų padaugėtų beveik dvigubai. Policijos vadovybė neabejoja, kad tai skaudžiai atsilieptų visuomenės saugumui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Algis Kašėta LŽ vakar sakė remiąs siūlymą užfiksuoti pareigūnų pensijas. „Negalima tik ieškoti kur ką taupant nupjauti pagal vieną kurpalį. Reikia, kiek įmanoma, išsaugoti tarnybas, kovojančias su nusikalstamumu“, - pabrėžė parlamentaras. Jo teigimu, pareigūnų pensijų problema turi būti išspręsta artimiausiomis savaitėmis.

A.Kašėta viliasi, kad net ir nepavykus užfiksuoti pensijų, ne visi iš 1235 pareigūnų išeitų iš tarnybos. „Bet vis tiek tai būtų didelė netektis, kuri sukeltų daug problemų“, - neabejojo politikas.

REKLAMA

Pareigūnų profsąjungos vakar išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad Vyriausybės veikla kelia realią grėsmę šalies stabilumui ir Lietuvos žmonių saugumui. Todėl jos toliau ruošiasi protesto akcijoms.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas vakar aiškino, kas bus netolimoje ateityje: „Akivaizdu, kad valdžia nesuvokia padėties rimtumo ir toliau savo rankomis griauna visą teisėsaugos sistemą. Matome, kad tolimesni Vyriausybės sprendimai tiesiogiai veda prie to, kad kriminogeniniai procesai artimiausiu metu taps nevaldomi.“

Ainis Gurevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų