REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip skaičiuoti rinkliavą už atliekų tvarkymą ir išvežimą - kiekvienos savivaldybės reikalas. Taip vakar nusprendė Seimo Aplinkos apsaugos komitetas.

REKLAMA
REKLAMA

Į jo posėdį rinkosi įvairių savivaldybių regioninių atliekų tvarkymo centrų, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Aplinkos ministerijos atstovai,   valdininkai. Diskutuota, kaip teisingiausia skaičiuoti rinkliavą už šiukšlių išvežimą - ar pagal būsto plotą, ar pagal gyvenamąją vietą deklaravusių žmonių skaičių.

REKLAMA

Posėdyje dalyvavęs Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius politikų pasisakymais liko patenkintas.

„Uostamiestyje skaičiuojama pagal būsto plotą ir tvarkomasi yra labai pavyzdingai. Seimo nariai pripažino, kad įstatymai - normalūs, įsipareigojimai Europos Sąjungai - milžiniški, tad šiukšles reikia ne kaupti, o jas tvarkyti. Mūsų modelis yra geras. Tuo tarpu Šiauliuose, kur skaičiuojama pagal gyventojų skaičių, patiriami nuostoliai ir ketinama tvarką keisti“, - tikino A. Každailevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro Vietinės rinkliavos administravimo skyriaus vadovas Šarūnas Jonas Tamulis teigė, kad ir Aplinkos ministerijos atstovai pripažino, jog skaičiuoti pagal būsto plotą yra teisingiau.

Susitikimą inicijavęs parlamentaras klaipėdietis Evaldas Jurkevičius stebėjosi, kodėl Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas neorganizavo balsavimo.

„Šiauliuose rinkliava yra pigesnė, tačiau skundžiamasi, kad atliekų tvarkytojai „neranda“ 7 tūkst. iš 128 tūkst. gyventojų. Žmonės nedeklaruoja gyvenamosios vietos. Visgi ne komitetui spręsti, kaip skaičiuoti - tai gali nustatyti tik teismai“, - sakė E. Jurkevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys pridūrė, kad jau kreipėsi į Klaipėdos apygardos administracinį teismą su prašymu sustabdyti skolų išieškojimą iš gyventojų, kol nėra pasibaigę teisiniai ginčai dėl skaičiavimo metodikos.

„Šiukšles „gamina“ ne kvadratiniai metrai, o žmonės, todėl ir turi būti skaičiuojama ne pagal būsto plotą. Dėl situacijos išaiškinimo kreipiausi ir į parlamento Teisės bei teisėtvarkos komitetą“, - tikino politikas.

„Vakarų ekspresas“ jau rašė, kad dėl administracinės atsakomybės netaikymo už nesumokėtą rinkliavą į uostamiesčio savivaldybės vadovus kreipėsi ir Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė, nes kai kurie Klaipėdos gyventojai jau gavo kvietimus atvykti į savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrių administracinio teisės pažeidimo protokolui surašyti. Pagal teisės aktus atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą iki 2 tūkstančių litų.

Denisas Nikitenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų