REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lėšos, skirtos teisėjams nesumokėtos algos daliai išmokėti, turėtų būti pervedamos teismams kasmet atsižvelgiant į tai, kiek lėšų valstybės biudžete numatyta šiam tikslui, ir į bendrą kiekviename teisme nesumokėtos darbo užmokesčio dalies poreikį.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia nuostata įrašyta į Vyriausybei trečiadienį teikiamą Nesumokėtos darbo užmokesčio dalies išmokėjimo teisėjams tvarkos aprašo projektą.

REKLAMA

Jame taip pat numatoma, kad „teisme nesumokėta darbo užmokesčio dalis teismo pirmininko ar jį pavaduojančio asmens įsakymu teisėjams ir jų įpėdiniams kasmet paskirstoma ir išmokama proporcingai, atsižvelgiant į tais metais teismui skirtą lėšų sumą ir į kiekvienam teisėjui apskaičiuotą darbo užmokesčio dalį“.

2008 metų spalį Seimas nutarė, kad Teisėjams bus grąžinta nesumokėta algos dalis už trejus metus. Tam reikės 56 mln. litų.

Įstatymu teisėjams numatoma kompensuoti trejų iš aštuonerių metų skolą, mokėjimus išdėstant per ketverius metus.

REKLAMA
REKLAMA

Susidariusi skola bus grąžinta apylinkių, apygardų, Apeliacinio, Vyriausiojo administracinio, Aukščiausiojo ir Konstitucinio teismų teisėjams, dirbusiems nuo 2003 metų sausio 1-osios iki 2008 metų rugsėjo 30-osios.

Mokėti neišmokėta algos dalis turėjo būti pradėta 2009 pradžioje, baigti ją mokėti numatoma 2012-ųjų gruodį.

Valstybė, 2000 metais beveik trečdaliu sumažinusi teisėjų algas, iš viso jiems liko skolinga apie 150-160 mln. litų. Tačiau trejų metų laikotarpis pasirinktas remiantis Apeliacinio teismo šių metų birželį vienoje byloje priimta nutartimi, kad iki 2003 metų sausio 1 dienos valstybės ekonominė padėtis buvo sunki, todėl būta pagrindo sumažinti teisėjų atlyginimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas ne kartą konstatavo, jog Konstitucija draudžia mažinti teisėjų atlyginimus ir kitas socialines garantijas. Teismo teigimu, bet kokie mėginimai mažinti teisėjo atlyginimą traktuotini kaip kėsinimasis į teisėjo ir teismų nepriklausomumą. Teisėjų atlyginimų mažinimas esą galimas tik laikinai ir tik tada, kai valstybėje susiklosto sunki ekonominė ir finansinė padėtis.

Šiuo metu daugiau kaip pusė (apie 400) visų teisėjų bylinėjasi teismuose prašydami priteisti nesumokėtų atlyginimų dalį. Keli jų jau džiaugiasi pasiekta pergale - valstybė jiems turės sumokėti nuo 100 tūkst. iki 250 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų