REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismuose nagrinėjamas ginčas, kaip skaičiuoti rinkliavą už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą - nuo gyventojo „galvos“ ar pagal būsto plotą - šiandien bus svarstomas ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA

Į jį yra pakviesti ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos atstovai. Žinia, uostamiestyje rinkliava nuo pernai liepos yra skaičiuojama atsižvelgiant į būsto plotą.

REKLAMA

Uostamiesčio vadovams vakar Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė nusiuntė raštą, kuriame prašoma netaikyti administracinės nuobaudos tiems gyventojams, kurie nėra susimokėję rinkliavos už 2008 metų antrąjį pusmetį.

„Įvertinus tai, kad vietinės rinkliavos teisėtumas tiriamas Klaipėdos apygardos administraciniame teisme, būtų neprotinga ir neteisinga atsakomybės taikymo priemonėmis reikalauti susimokėti rinkliavą“, - rašoma Vyriausybės atstovės kreipimesi.

REKLAMA
REKLAMA

„Vakarų ekspresui“ K. Vintilaitė sakė, kad kai kurie Klaipėdos gyventojai jau gavo kvietimus atvykti į savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrių administracinio teisės pažeidimo protokolui surašyti.

„Pagal teisės aktus atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą iki 2 tūkstančių litų. Į mus kreipėsi daug žmonių, kurie teigė neturintys galimybės sumokėti už rinkliavą, jie klausė, kuo gali baigtis kvietimas į savivaldybės administraciją. Žinant istoriją, kai buvo neteisėtai iš gyventojų renkama rinkliava už kiemų valymą, ir šioje situacijoje reikėtų įvertinti riziką“, - teigė Vyriausybės atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos žiniomis, tie gyventojai, kurie teismams apskundė tvarką, pagal kurią patys mokėjo už kiemų valymą, iki šiol mina Temidės rūmų slenksčius, o patirtų nuostolių niekas nekompensuoja. Tad analogiška situacija esą gali pasikartoti ir rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą atveju.

Uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius teigė nežinantis, kaip reaguoti į K. Vintilaitės raštą.

„Pagalvosiu. Nežinau, ką atsakyti. Kreipsiuosi į specialistus, jie ir atsakys. Iš žmogiškos pusės gal ir teisinga būtų kol kas nebausti nemokių gyventojų, tačiau administracija - tik vykdytojai. Mes - ne politikai. Vyks Seime diskusija, ten ir bus dėliojami „už“ ir „prieš“, - sakė valdininkas.

REKLAMA

Jo duomenimis, Šiaulių savivaldybėje, kur rinkliava skaičiuojama pagal gyventojų skaičių, patiriamas absoliutus krachas.

„Jau dabar atliekų tvarkytojai, savivaldybė patiria milijonus litų siekiančius nuostolius. Gyventojai paprasčiausiai gudrauja - jie nedeklaruoja gyvenamosios vietos arba masiškai registruojasi pačioje savivaldybėje ir nemoka už šiukšlių išvežimą. Centrinė valdžia gali įteisinti bendrą tvarką, kaip skaičiuoti mokesčius už atliekų tvarkymą, tačiau ar taip nebūtų pažeista teisė savivaldybėms tvarkytis pačioms?“ - svarstė jis.

REKLAMA

Rinkliavų įstatyme atitinkamų savivaldybių taryboms yra suteikta išimtinė teisė nustatyti vietines rinkliavas už komunalinių atliekų surinkimą.

Vyriausybės atstovė miesto politikus taip pat paragino kuo greičiau priimti tvarką, pagal kurią būtų taikomos rinkliavos lengvatos atitinkamoms socialinėms asmenų grupėms - neįgaliesiems, pensininkams ir kitiems socialiai remtiniems asmenims. Pažymima, kad po naujų Vietinės rinkliavos nuostatų patvirtinimo jau buvo sušaukti du savivaldybės Tarybos posėdžiai, tačiau lengvatų taikymo klausimas socialiai pažeidžiamoms asmenų grupėms taip ir nebuvo išspręstas.

Denisas Nikitenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų