REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje atstatomuose Valdovų rūmuose trečiadienį bus tariamasi ar skirti papildomai apie 20 mln. litų statyboms užbaigti. Tuo metu kadenciją baigęs prezidentas Algridas Brazauskas teigia, kad net tokios sumos nepakaktų visų rūmų įrengimui pabaigti.

REKLAMA
REKLAMA

Pasitarime dalyvaus aukščiausi šalies vadovai - prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas ir premjeras Andrius Kubilius. Jame ketina dalyvauti Valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties klausimų komisijos pirmininkas A.Brazauskas. Jis tai patvirtino BNS.

REKLAMA

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė BNS antradienį sakė, tikimasi, kad susitikime bus išspręstas klausimas, ar skirti papildomus 18-20 mln. litų tam, kad dalis rūmų būtų tinkamai įrengta iki numatomo jų atidarymo 2009-ųjų liepos 6-ąją. Rūmų atidarymas skelbiamas vienu pagrindinių Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimo akcentu.

Pirmadienį pasitarimas ta pačia tema vyko prezidentūroje. Po susitikimo paskelbta, kad tinkamam dalies rūmų įrengimui - menėms, liftams ir panašiai, reikalingam priimti aukšto rango svečius iš užsienio, trūksta 18-20 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų biudžete Valdovų rūmams numatyta skirti per 44 mln. litų, tad pridėjus dar 20 mln., suma iš viso sudarytų 64 mln. litų.

A.Brazauskas primygtinai aiškina, kad 20 mln. buvo nubraukti nuo žadėto finansavimo tvirtinant 2009 metų biudžetą.

Tačiau 2009 metų biudžete konservatoriaus A.Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė rūmų atstatymui numatė 44 mln. litų - beveik 12 mln. daugiau nei socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovautos Vyriausybės anksčiau parengtame biudžeto projekte (šiame - 32,6 mln. litų).

„Aš su jumis nesiginčysiu, jie nuėmė 20 mln.“, - BNS antradienį aiškino A.Brazauskas.

Patikslinus, kad balsuojant dėl biudžeto nebuvo diskutuojama apie 64 mln. - didžiausia projektui 2009 metams pasiūlyta suma siekė 50,6 mln., tačiau balsuojant tą nutarta sumažinti iki 44 mln.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gerai, aš klystu, o jūs teisi. Tada gal geriau nesiginčykime (...) kas iš to kad jūs atkapstysite? Faktas kaip blynas, kad mums reikia. Ne man reikia, Valdovų rūmams reikia, kad juos būtų galima atidaryti minimumui“, - BNS kalbėjo A.Brazauskas.

Jis taip pat pažymėjo, kad tai nebūtų galutinė Valdovų rūmų sąmata - suma reikalinga visiems rūmams pabaigti esą bus aiški pavasarį.

Tuo metu prezidentas Valdas Adamkus pirmadienį siūlė apsvarstyti galimybę minėti Lietuvos tūkstantmečio šventę kukliau, šios galimybės neatmetė ir premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA

Ministras pirmininkas taip pat neatmetė kito varianto - kad visuomenei ir partijoms pritariant, galima būtų skirti rūmų statybai 20 mln. litų iš skylėto valstybės biudžeto. A.Brazauskas savo ruožtu aiškino, kad šių lėšų esama ne biudžete, o Privatizavimo fonde.

Finansų ministerijos teigimu, naudoti Valdovų rūmams lėšas iš Privatizavimo fondo „yra teorinė galimybė, tačiau tam būtinas politinis sutarimas“.

„Kalbant apie galimybę skirti lėšų Valdovų rūmams iš Privatizavimo fondo, teorinė galimybė būtų panaudoti lėšas, skirtas Vyriausybės patvirtintoms programoms įgyvendinti (tam numatyta 34 mln. litų)“, - rašoma BNS atsiųstame Finansų ministerijos atsakyme.

REKLAMA

Tuo metu rūmų muziejaus direktorius Vydas Dolinskas praėjusių metų pabaigoje yra sakęs, jog rūmų statyboms baigti reikėjo 32 mln. litų.

Valdovų rūmų atkūrimas yra vienas didžiausias kultūros srities investicinis projektas nepriklausomos Lietuvos istorijoje - jiems pastatyti, eksponatams įgyti ir administruoti jau išleista 176 mln. litų.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai yra atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis - kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas atstatyti Valdovų rūmus sulaukė prieštaringų vertinimų ir visuomenėje, ir tarp istorikų.

Valdovų rūmų veiklos auditą šiuo metu atlieka Valstybės kontrolė (VK) - šis projektas įeina į bendrą Tūkstantmečio programos auditą, į kurį taip pat patenka projektas „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS). Kaip BNS antradienį sakė VK Komunikacijos departamento laikinoji direktorė Orijana Jakimauskienė, šį auditą tikinasi užbaigti liepą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų