REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Briuselyje susitikę Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pritarė Europos Komisijos siūlymui skirti 175 mln. eurų (604 mln. litų) elektros tilto iš Švedijos į Baltijos šalis projektui.

REKLAMA
REKLAMA

Tai BNS pirmadienį po ES Bendrųjų reikalų ir išorinių santykių tarybos (BRIST) posėdžio sakė Lietuvos UR ministras Vygaudas Ušackas. Pasak jo, BRIST rezultatus galima laikyti preliminariais savaitės pabaigoje vyksiančio Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimo rezultatais.

REKLAMA

„Susitikimo tikslas buvo parengti išvadas EVT susitikimui. Jas rengiant buvo akcentuojami keli klausimai. (...) Mes aptarėme Europos ekonomikos atgaivinimo planą. Diskusijos dėl kai kurių projektų dar vyksta, bet Baltijos jungčių projektai yra įrašyti (į EVT išvadas - BNS) ir 175 mln. eurų (604 mln. litų) suma šiandien yra patvirtinta. Ją galutinai dar turės palaiminti ES vadovai šį penktadienį ir šeštadienį“, - kalbėjo V. Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad EK dar turės tartis su Europos Parlamentu, iš kur paimti Europos ekonomikos gaivinimo planui siūlomus skirti 5 mlrd. eurų. Ministro teigimu, šios lėšos gali būti paimtos iš šių metų biudžeto arba pasiskolintos iš ateinančių metų.

Energetikos projektams pagal šį planą ketinama skirti 3,75 mlrd. eurų (apie 13 mlrd. litų). Lietuva siekė, kad dalis šių lėšų - 175 mln. eurų (604 mln. litų) - būtų skirta elektros tiltui iš Švedijos į Baltijos šalis tiesti.

Maždaug 1,5 mlrd. litų vertės jungties su Švediją „Swedlink“ projektą turėtų įgyvendinti Lietuvos nacionalinio investuotojo bendrovė „Leo LT“, Švedijos „Svenska Kraftnat“, taip pat Latvijos ir Estijos energetikos bendrovės.

350 kilometrų ilgio, apie 700-1000 megavatų galios elektros tilto, kuris būtų tiesiamas Baltijos jūros dugnu, projekto galimybių studiją atliko Švedijos bendrovė „Sweco International“. Projektą numatoma įgyvendinti iki 2016 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų