REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje kilusi panika dėl tariamos lito devalvacijos iki Tauragės neatsirito. Kai sostinės gyventojai šeštadienį masiškai užplūdo bankus, kuriuose keitėsi litus į eurus, tauragiškiai į šią žinią sureagavo santūriai ir eurų nupirko lygiai tiek pat, kaip ir kitais savaitgaliais. Taip teigia Tauragės bankininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Įtemptą padėtį įaudrino gandas

„Žmonės per daug įsitempę, per daug jautriai reaguoja į bet kokią žinią apie pinigus. Tačiau Seimo nariai taip pat elgiasi neatsakingai ir neturėtų skelbti nepatikrintos bei netikslios informacijos“, – mano Aloyzas Sabutis, „Snoro“ banko Tauragės filialo vadovas.

REKLAMA

A.Sabučio įsitikinimu, gyventojai tokiose situacijose turėtų labiau įsiklausyti į oficialių pareigūnų teiginius. Pasak bankininko, ir šalies premjeras Andrius Kubilius, ir Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas oficialiai paneigė žinias apie galimą lito devalvavimą. Tačiau vilniečiai labiau patikėjo Kęstučiu Glavecku, pateikusiu priešingą informaciją, kuri, kaip netrukus paaiškėjo, buvo neteisinga.



Tauragė reagavo ramiai

REKLAMA
REKLAMA

Tauragėje, pasak A.Sabučio, eurų pirkimo vajus nekilo.

„Dažnai mažesni miestai pašaipiai pavadinami kaimu. Tačiau pastarasis įvykis parodė, kad „kaimas“, iš kurio mėgstama pasišaipyti, nepasidavė gandams ir čia nekilo jokios panikos. Šį kartą ne mes, bet vilniečiai apsijuokė, patikėdami netikslia informacija“, – „Tauragės kurjeriui“ sakė A.Sabutis.

Jo teigimu, praėjusį savaitgalį „Snore“ Tauragėje buvo parduota tiek pat eurų, kaip ir kitais savaitgaliais. Kiek tiksliai, bankininkas teigė negalintis įvardyti, kadangi tai banko komercinė paslaptis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pinigų keitimas – papildomos išlaidos

Tuo tarpu panikai pasidavusieji greičiausiai turės nuostolio, mano A.Sabutis.

„Manau, kad keitusieji pinigus keitė sutaupytus litus. Todėl jei greit nebus įvestas euras, po kurio laiko šiuos eurus vėl teks iškeisti į litus. O kiekvienas valiutos keitimas kainuoja. Nuostoliai nebus labai dideli, tačiau jų bus“, – sakė A.Sabutis.

Tokios pat nuomonės yra ir Inga Tamulevičienė, „Swedbank“ Tauragės klientų aptarnavimo centro vadovė. Pasak jos, keitusieji litus į eurus jau sumokėjo bankui už valiutos pakeitimą ir dar kartą turės sumokėti, kai prireiks eurus vėl keisti į litus.

REKLAMA

„Swedbanko“ atstovai teigia, kad eurus norinčiųjų įsigyti pastaruoju metu nepadaugėjo. I.Tamulevičienė įsitikinusi, kad panašūs gandai tik sukelia bereikalingą nerimą visuomenėje, todėl jais nederėtų pasitikėti.

Gandais pataria netikėti

„SEB Vilniaus bankas“ savaitgaliais Tauragėje nedirba, todėl ir klientų antplūdžio praėjusį savaitgalį jame nebuvo. Tačiau ir savaitės pradžioje, pasak šio banko Tauragės skyriaus vadovo Virginijaus Latvaičio, klientų, norinčių įsigyti eurų, nebuvo.

Pasak bankininko, prekyba eurais vyksta įprastu tempu, o pasklidęs gandas tauragiškių nepaveikė.

REKLAMA

Gandų skleidėjui – nepasitikėjimas


Vienoje televizijos laidų apie galimą lito devalvaciją visuomenei paskelbęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas vėliau atsiprašė gyventojų. Praėjusį ketvirtadienį kalbėdamas per televiziją K.Glaveckas tvirtino, kad kai litai bus keičiami į eurus, jie nebus keičiami dabartiniu 3,45 kursu, o maždaug 3,7 ar 3,8. Tokie politiko pasvarstymai sukėlė paniką, kurios metu daugybė gyventojų užplūdo bankus, norėdami parduoti litus. Vėliau K.Glaveckas atsiprašė dėl savo pasvarstymų. Tačiau tai neišgelbėjo politiko nuo kolegų nepasitikėjimo – vakar Seimo socialdemokratai įteikė pareiškimą dėl nepasitikėjimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku K.Glavecku.

Gintaras Gražinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų