REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį nusprendė registruoti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderį Valdemarą Tomaševskį pretendentu kandidatuoti į prezidentus ir išduoti parašų rinkimo lapus.

REKLAMA
REKLAMA

Toks sprendimas priimtas 9 komisijos nariams balsavus už, 4 - prieš.

Tapti kandidatu V.Tomaševskiui koją galėjo pakišo jo turima Lenko korta, patvirtinanti lenkų kilmę. Konstitucija numato, kad Seimo narys turi būti „nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei“. Tuo metu tarp reikalavimų kandidatui į prezidentus, be kitų papildomų, yra numatyti ir tokie patys reikalavimai kaip ir kandidatui į Seimo narius.

REKLAMA

Nors V. Tomaševskis tvirtino, jog Lenko korta, nesuteikdama pilietybės, nesusaisto pasižadėjimu su Lenkija, išvadas rengusiai VRK darbo grupei užkliuvo tai, kokios sąlygos Lenkijos įstatymuose nurodomos Lenko kortai atšaukti: jei jos savininkas tampa Lenkijos piliečiu, arba „jei asmuo veikia arba veikė prieš pagrindinius Lenkijos interesus“.

Pasak VRK darbo grupės, rengusios projektą, minėtas draudimas Lenko kortos turėtojui veikti prieš Lenkijos interesus iš esmės reiškia, kad asmuo, įgydamas tokią kortą, susaisto save su Lenkijos pagrindinių interesų įgyvendinimu. Tačiau VRK darbo grupės rengta išvada pakankamai balsų nesurinko, 4 VRK nariai buvo už, 3 - prieš, 6 susilaikė.

REKLAMA
REKLAMA

VRK jau po Seimo rinkimų, paaiškėjus, jog du išrinktieji parlamentarai, V.Tomaševsis bei Michalas Mackevičius, turi Lenko kortą, pasiūlė prezidentui ir Seimui kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Lenko kortos. Ją turi V. Tomaševskis bei kitas LLRA atstovas Michalas Mackevičius. Seimas po pateikimo yra pritaręs siūlymui kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Lenko kortos suderinamumo su Seimo nario mandatu. Seimas dėl jo spręs po svarstymo parlamentiniuose komitetuose.

VRK nariams buvo kilę klausimų, ar lenkų tautybės V. Tomaševskis atitinka sąlygą būti Lietuvos piliečiu pagal kilmę, tačiau abejonės išsklaidytos, pateikus įrodymus, jog V. Tomaševskio seneliai iš abiejų pusių kilę iš Vilniaus krašto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lenko korta - tai dokumentas, patvirtinantis, jog esate lenkų kilmės. Ši korta savininkui suteikia Lenkijos Seime 2007 m. rugsėjo 7 d. įstatymu dėl Lenko kortos patvirtintas teises“, - rašoma oficialiame lankstinuke, kur pristatoma Lenko korta.

Asmuo, turintis kortą, gali nemokamai gauti ilgalaikę vizą, legaliai dirbti Lenkijoje, gali vykdyti ūkinę veiklą tokiomis pat sąlygomis kaip Lenkijos piliečiai, turi teisę į nemokamą švietimą, ūmios ligos atveju gali gauti būtiną medicinos pagalbą, turi teisę gauti 37 proc. nuolaidą geležinkelio bilietams, nemokamai lankytis valstybiniuose muziejuose, turi pirmumo teisę prašydami finansinės paramos iš Lenkijos valstybės ir savivaldybės biudžeto skirto užsienyje gyvenantiems lenkams paremti.

REKLAMA

Įregistruotiems pretendentams būti kandidatais prezidento rinkimuose išduodami parašų rinkimo lapai. Kandidatais į prezidentus jie taps, jei iki balandžio 2-osios VRK pateiks ne mažiau kaip 20 tūkst. jų kandidatavimą remiančių piliečių parašų.

Pirmasis prezidento rinkimų turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas planuojamas kartu su Europos Parlamento rinkimais birželio 7 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų