REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policijos ir organizatorių duomenimis, Prahoje surengtoje protesto akcijoje prieš Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio politiką dalyvavo apie 8 tūkstančius ūkininkų iš Čekijos, Slovakijos, Vengrijos, Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA

Kolegų siekius palaikė ir Lietuvos žemdirbiai

Į ketvirtadienį suorganizuotą renginį palaikyti savo kolegų autobusu nuvyko ir 48 mūsų šalies žemdirbiai, Lietuvos ūkininkų sąjungos nariai. Jie džiaugėsi, kad protesto akcija buvo vaisinga. Aukšti ES pareigūnai pažadėjo, kad problemos pieno sektoriuje bus sprendžiamos per artimiausius du mėnesius.

REKLAMA

Pasak „Reuters“ naujienų agentūros, manifestacijoje taip pat dalyvavo ūkininkai iš Vokietijos, Austrijos, Slovėnijos ir Lenkijos. Demonstrantai kritikavo ES subsidijų sistemą, kuri, jų manymu, nenaudinga naujosioms organizacijos narėms, ir mažas pieno supirkimo kainas.



Liejo pieną ir barstė miltus

Priešais „Marriott“ viešbutį Prahoje demonstracijos dalyviai išpylė 50 litrų pieno ir išbarstė 200 kilogramų grūdų. Šiame viešbutyje vyko konferencija, kurioje dalyvavo ir ES žemės ūkio ir kaimo plėtros komisarė Mariana Fišer Boel. Čekijoje ketvirtadienį ir penktadienį lankosi ir Lietuvos žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius, kuris dalyvauja konferencijoje „Žemės ūkio produktų kokybė“.

REKLAMA
REKLAMA

Žemdirbiams po akcijos prie viešbučio pranešta, kad bus surengtas žemdirbystės problemas sprendžiančių nevyriausybinių organizacijų kongresas. Jis turėtų įvykti Brno mieste gegužės pabaigoje-birželio pradžioje. Tuo pačiu laiku ten turi susitikti ES šalių žemės ūkio ministrai.

Pasikalbėjusi su demonstrantais M.Fišer Boel sutiko susitikti su žemdirbių atstovais Briuselyje po mėnesio ar dviejų. Ten bus aptartos pienininkystės problemos ir nevienodų priemokų atskiroms ES narėms klausimai.

Manifestantų plakatai skelbė: „Vienodų sąlygų visoms ES šalims“, „Esame naujokai, bet nesame nesvarbūs“. Virš minios plevėsavo Čekijos, Vokietijos, Slovėnijos, Slovakijos, Vengrijos ir Lietuvos vėliavos, praneša ELTA.



J.Talmantas: pieno sektoriui bus skirta 1,5 mlrd. eurų parama

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Protesto akcijoje dalyvavęs Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas, iš Prahos kalbėdamasis telefonu su naujienų portalo Valstietis.lt žurnalistais, neslėpė džiaugsmo pavykusiu renginiu.

„Daug nuveikėme. Kartu su kitų šalių ūkininkais išsakėme savo problemas. Vėliau visų aštuonių dalyvavusių renginyje šalių žemdirbių atstovai pasirašė deklaraciją. Reikalavimai bus perduoti ES vadovams. Eurokomisarė M.Fišer pažadėjo, kad problemos bus prendžiamos per artimiausius du mėnesius. Pieno sektoriui bus skirta 1,5 mlrd. eurų parama“, - sakė J.Talmantas.

REKLAMA

Jo teigimu, žemdirbiai liko labai nepatenkinti Čekijos žemės ūkio ministro Petro Gandalovičiaus kalba. Ministras sakė, kad nieko pakeisti žemės ūkio sektoriuje negalima iki 2013 metų, kai bus vėl peržiūrima ES žemės ūkio politika.

Tuo tarpu ūkininkai reikalauja, kad problemos žemės ūkyje būtų sprendžiamos nedelsiant, kad būtų peržiūrėtos stojimo į ES sutartys ir suvienodintos tiesioginės išmokos.

Nepaisant švilpimais palydėtos P.Gandalovičiaus kalbos, protesto akcija vyko taikiai. Apie šį renginį, kuriame plevėsavo ir Lietuvos žemdirbių atsivežtos vėliavos, plačiai rašė Čekijos spauda. Vietos žiniasklaidos atstovai pažymėjo, kad lietuviai buvo iš toliausiai atvykę protesto akcijos dalyviai.



Šarūnas Bulota

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų