REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 4 d. Europos Parlamente buvo pristatyta „Eurobarometro“ apklausos ataskaita dėl  moterų dalyvavimo politikoje ir europiniuose rinkimuose. Ataskaitoje teigiama, kad prasimušti į politiką, kurioje tebedominuoja vyrai, moterims nėra lengva.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjungoje dažnai ir daug kalbama apie lyčių lygybę, tačiau tik apie 1/3 europarlamentarų yra moterys. Jūsų dėmesiui pateikiamas Europos Komisijos vicepirmininkės Margot Wallstrom komentaras, kodėl ji siekia aktyvesnio moterų dalyvavimo ES politikoje.

REKLAMA

„Man pasisekė, aš atvykau iš Švedijos – šalies, kur labai atsižvelgiama į lyčių lygybę. Pirmą kartą į Parlamentą (Švedijos Parlamentas) buvau išrinkta, kai man buvo 24 m., ir prieš nominavimą į Europos Komisiją, užėmiau pareigas ministerijoje.

Būtų malonų manyti, kad tai yra demokratinės visuomenės norma, deja iki to dar labai toli. Pavyzdžiui, Europoje lygiateisis moterų atstovavimas politikoje ir versle vis dar išlieka nepasiekiama svajone.

REKLAMA
REKLAMA

Man pasisekė, kad sėdžių prie stalo už kurio priimami sprendimai, tačiau ES šalių vyriausybėse moterys sudaro tik 24 proc. ir dauguma jų atsakingos tik už kultūrą ir socialinius reikalus. Nacionaliniuose parlamentuose mažiau nei vienas iš keturių parlamentarų yra moteris.

„Sutrikusi“ ES šeima

Vaizdas aukščiausiose ES institucijose, yra kur kas niūresnis: iš 12 Europos Parlamento pirmininkų tik 2 buvo moterys ir nė viena moteris dar neužėmė Europos Komisijos pirmininko vietos.

Jei pažvelgtumėte į „šeimynines nuotraukas“ iš Europos susitikimų pamatysite gana keistai „sutrikusią“ šeimą. Daugumoje atvejų ten tėra tik vyrai, išskyrus Vokietijos kanclerę Angelą Merkel!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Man taip pat pasisekė turėti vyrą, kuris nori ir gali padėti šeimoje. Aš vis dar negalių matyti savo vaikų tiek laiko, kiek norėčiau. Tikiuosi, kad dauguma moterų politiką renkasi ne dėl galimybės daug keliauti.

Siekiant sukurti vienodas sąlygas, turi būti bent tinkama vaikų priežiūros sistema. Tačiau daugumoje šalių to nėra.(Yra ir įdomių požiūrių – per priešrinkiminę JAV prezidento kampaniją, keletas žmonių klausinėjo Sarahros Palin, ar ji sugebės būti viceprezidente, kai turi penkis vaikus. Ar toks klausimas galėjo būti užduotas vyrui?).

REKLAMA

Moterų galimybės

Leiskite man paaiškinti: aš nebandau teigti, kad moterys geresnės nei vyrai. Tik bandau paaiškinti, kad atstovaujamoji demokratija, kuri nušalina nuo sprendimo priėmimo 52 proc. visuomenės, nėra demokratija. Visos visuomenės interese, kad moterys ir vyrai būtų atstovaujami vienodai.

Kodėl? Todėl, kad moterys turi skirtingą požiūrį į pasaulio įvykius – jos turi skirtingą patirtį, jos mato daiktus kitaip ir elgiasi kitaip.

Pavyzdžiui (kalbant bendrai): vyrui pasaulio „saugumas“ reiškia tankų batalionus ir gynybines raketų sistemas. Moteriai  - galimybę mokytis ir parūpinti švaraus vandens vaikui. Argi to mes nematome ir dabartinėje finansų krizėje, kai Islandijos Ministras pirmininkas (vyras) ir tos nelaimingos šalies Banko vadovas (vyras) buvo pakeisti moterimis?

REKLAMA

Cituojant Ruth Sunderland „Observer“ verslo apžvalgininkę: „Moterys yra vienintelė didžiausia – nenoriai pripažįstama – ekonominio augimo galia pasaulyje. Ir tai nėra feminisčių teiginiai, bet žurnalo „The Economist“ išvados, kuris užsimena, kad per pastaruosius dešimtmečius moterys padarė didesnę įtaką pasaulio ekonomikai nei naujos technologijos ar augančios Kinijos ir Indijos rinkos. Tačiau staigmena, staigmena: technologijos ir naujas rinkos yra pagrindiniai veikėjai ant verslo spaudos pirmųjų puslapių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lyčių diskriminacija yra draudžiama ES sutarčių, kurios taip pat numato vienodo užmokesčio už vienodą darbą principus. Kaip bebūtų ir tai gali nustebinti, šiandien, Europoje moterys vis dar uždirba apie 16 proc. mažiau nei vyrai dirbdami tą patį darbą. Ši vyrų ir moterų nelygybė bus pašalinta tik po 70 metų.

Komisija pasiūlė teisės aktus sustiprindama teisę į motinystes atostogas ir rekomendavo imtis veiksmų suteikiant daugiau ir geresnių vaiko priežiūros paslaugų. Mes pradėjome diskusijas su darbdaviais ir profesinėmis sąjungomis dėl tėvystės atostogų.

REKLAMA

Spręsdama smurto problemas, ypač prieš moteris ir vaikus, ES finansuoja NVO ir vietos valdžios institucijų darbą, kurios rūpinasi smurto aukomis. Skatindama moterys užsiimti nuosavu verslu, Komisija remia ES moterų verslininkių tinklą.

Manau, kad įgyvendinant visoje ES mūsų taisykles ir rekomendacijas, Europa gali parodyti pavyzdį.

Aš ir šimtai kitų Europos politikų, vyrų ir moterų remiame kampaniją, kurią vykdo Europos moterų lobistinė organizacija, kuria siekiama įtikinti: Europos Tarybą paskirti moterys į aukščiausias ES darbo vietas; politinėse partijose sudaryti vienodą vyrų ir moterų skaičių, galiausiai moterims ir vyrams rinkimų dieną išeiti ir pasinaudoti savo balsavimo teise.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų