REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reikalavimas dėl LRS Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko nušalinimo nuo  klausimo nagrinėjimo, dėl objektyvaus ir nepriklausomo poveikio aplinkai įvertinimo, dėl vartotojų teisių gynimo prieš monopolį ir dėl VMS administracijos direktoriaus atleidimo iš pareigų.

REKLAMA
REKLAMA

Mes, Vilniaus gyventojai, prieštaraudami Regioninės komunalinių atliekų deginimo gamyklos projektui ir prašydami užtikrinti vilniečiams teisę į sveikatą ir į sveiką aplinką Vilniaus mieste, gindami savo socialinius,ekonominius ir sveikatos apsaugos interesus reikalaujame:

REKLAMA

1. Joną Šimėną kaip Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininką nušalinti nuo svarstomo klausimo dėl planuojamos  Regioninės komunalinių atliekų deginimo gamyklos. Seimo narys Jonas Šimėnas iki Seimo nario darbo yra buvęs UAB „Bionovus“ mokslinių tyrimų departamento direktoriaus pavaduotoju. UAB „Bionovus“ priklauso koncernui „Rubicon group“, kuris yra vienintelis akcininkas UAB „Regioninė komunalinių atliekų deginimo gamykla“, todėl Jono Šimėno dalyvavimas svarstant šį klausimą negalimas. Seimo narys, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas, kuris yra suinteresuotas asmuo neturėjo teisės vesti diskusijos Seime „Regioninė atliekų deginimo gamykla Vilniuje: už ir prieš ?“. Pažymime, kad Seimo nario Jono Šimėno teiginys pasakytas interviu televizijai (žr. www.lrs.lt Informacinės TV laidos „Seimas - tiesiogiai“ vaizdo įrašas 2009-02-21), kad anot jo, tie žmonės, kurie gina savo sveikatą, teises ir interesus yra dujų prekiautojų kurstomi yra viešas šmeižtas.

REKLAMA
REKLAMA

2. Nepasitikėdami UAB „Cowi Baltic“ pateikta PAV ataskaita, kurioje yra neteisingų duomenų ir netikslumų, kuriuos pažymėjo Aplinkos ministerija, mes reikalaujame sustabdyti planuojamos Regioninės komunalinių atliekų deginimo gamyklos, Jočionių g. 13, Vilniuje, priešprojektines procedūras ir  nepriklausomo, objektyvaus ir viešo poveikio aplinkai įvertinimo.

Atkreipiame Jūsų dėmesį į ydingą įstatyminę tvarką, kuri prieštarauja Orhuso konvencijai, pagal kurią pats statytojas užsakinėja poveikio aplinkai tyrimus, mokėdamas jiems už darbą, nes sunku ar neįmanoma tikėtis esant tokiai situacijai objektyvių tyrimų. Todėl gerbiamus Seimo narius, įstatymų leidėjus raginame kiek įmanoma greičiau keisti įstatymiškai šią  tvarką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pažymime, kad visuomenė pradiniame etape negavo jokios savalaikiškos ir kokybiškos informacijos apie numatomą statyti Vilniaus regioninę buitinių atliekų deginimo gamyklą. Visuomenė privalo nedelsiant gauti visą reikiamą ir išsamią informaciją apie visus ypatingos svarbos ir visuomeninės reikšmės projektus kaip šis Vilniaus regioninės buitinių atliekų deginimo gamyklos projektas. Visuomenei buvo padaryta didelė įtampa dėl šio projekto neaiškumų.

3. Atkreipiame Jūsų dėmesį į  koncerno „Rubicon group“ monopolį Vilniaus mieste. Jie jau valdo stambiausius atliekų surinkėjus ir didžiąją dalį administracinės infrastuktūros Vilniuje, pagal Vilniaus miesto komunalinių atliekų tvarkymo taisykles - atliekos tampa surinkėjo nuosavybe jiems perėmus atliekas iš konteinerio ar kitu būdu. UAB „Regioninės komunalinių atliekų deginimo gamyklos“ vienintelis akcininkas yra koncernas „Rubicon group“. Tokiu būdu ši bendrovė tampa monopolistu atliekų tvarkymo ir deginimo rinkoje. Koncernui „Rubicon group“ priklausančios kompanijos:

REKLAMA

UAB „Vienituras“,

AB „City service“,

UAB „Antakalnio ūkis“,

UAB „Karoliniškių būstas“,

UAB „Lazdynų būstas“,

UAB „Namų priežiūros centras“,

UAB „Naujamiesčio būstas“,

UAB „Pašilaita“,

UAB „Viršuliškių būstas“,

UAB „Vilko pėda“,

UAB „Bionovus“ ir kiti.

Pvz. UAB „Lazdynų būsto“ administracija sudariusi sutartį su UAB „Ecoservice“. Šios abi įmonės priklauso „Rubicon group“. Kadangi visos šios įmonės yra siekiančios pelno, todėl jos bus sudariusios sutartis tinkamiausias sau, o ne gyventojams.

REKLAMA

Reikalaujame, kad komunalinio ūkio priežiūros administratoriai būtų tiktai įmonės priklausančios Vilniaus miesto savivaldybei.

4. Nežiūrint į 8086 vilniečių parašus ir  protestus, kuriais mes prieštaraujame Regioninės komunalinių atliekų deginimo gamyklos statybai, Vilniaus miesto administracijos direktorius Gintautas Paluckas pritarė PAV ataskaitai, mes reikalavome, kad PAV ataskaitą  svarstytų Vilniaus miesto taryba.

Reikalaujame anuliuoti jo parašą ir atleisti Gintautą Palucką iš užimamų Vilniaus miesto administracijos direktoriaus pareigų.



Vilniaus visuomenės atstovai

Atstovas: Tomas Andrijauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų