REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vertybinių popierių komisijos pirmininkė Vilija Nausėdaitė pristatė Seimui 2008 metų veiklos ataskaitą, kurioje konstatuojama, kad pasaulio ir Lietuvos makroekonominė aplinka 2008 metais nebuvo palanki Lietuvos finansinių priemonių rinkai. „Lietuvos ekonomikos ciklas iš augimo lėtėjimo perėjo į nuosmukio etapą. Pasaulio ekonomika iš esmės liovėsi augti, neramumai finansų rinkose palietė ir išsivysčiusius, ir besivystančius pasaulio regionus. 2008 metais visuose Lietuvos finansinių priemonių rinkos segmentuose buvo galima matyti nuosmukio ženklus. Dar 2007 metų rugsėjį prasidėjęs NASDAQ OMX Vilnius indekso smukimas 2008 metų rudenį įgavo pagreitį ir per 2008 metus nukrito 65 proc.“

REKLAMA
REKLAMA

2008 metais bendra vertybinių popierių biržos NASDAQ OMX Vilnius apyvarta buvo 2,2 karto mažesnė nei 2007 metais ir siekė 1,8 mlrd. litų, o biržos kapitalizacija sumenko nuo 27 mlrd. iki 12 mlrd. litų.

REKLAMA

Pasak pranešėjos, 2008 metais investuotojų taip pat nedžiugino pensijų ir kolektyvinio investavimo subjektų (toliau – KIS) investicinės veiklos rezultatai. Šie fondai, būdami globalios pasaulio finansų rinkos dalyviai, neišvengė investuoto turto vertės sumažėjimo: valdymo įmonių valdomų II pakopos pensijų fondų vieneto vertė per 2008 m. krito vidutiniškai 22 proc., III pakopos pensijų fondų vieneto vertė – 23 proc., o Lietuvoje registruotų KIS – 52 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, pasak Vertybinių popierių komisijos pirmininkės, neigiami rezultatai ir staigūs svyravimai rinkoje sumaišties tarp pensijų fondų dalyvių nesukėlė: 2008 m. pensijų kaupimo bendrovę ar pensijų fondą keitė šiek tiek daugiau nei 2 proc. visų dalyvaujančiųjų pensijų kaupimo sistemoje. 2008 metų valdymo įmonių valdomi II pakopos pensijų fondai pritraukė 65 tūkst. naujų pensijų kaupimo sistemos dalyvių, ir bendras dalyvių skaičius pasiekė 777 tūkst. Valdymo įmonių valdomų II pakopos pensijų fondų turtas per 2008 m. padidėjo 30 proc. ir siekė 1 885,2 mln. litų. Beveik trečdalis šio turto buvo investuota Lietuvoje. Didžiausią krizės poveikį pajuto Lietuvoje registruoti KIS: jų bendras turtas 2008 metais, palyginti su 2007-aisiais, sumažėjo 69 proc. – nuo 1,26 mlrd. litų iki 382 mln. litų. Tai lėmė tiek investuotojų pasitraukimas, tiek smukusi aktyvų vertė. 2008 metų antrojoje pusėje pirmą kartą nuo KIS veiklos pradžios užfiksuotas KIS dalyvių skaičiaus sumažėjimas – KIS dalyvių mažėjo ir trečiąjį, ir ketvirtąjį 2008 metų ketvirtį, tačiau per metus jų skaičius vis dėlto šiek tiek padidėjo (2,6 proc. – iki 42,4 tūkst.). Bendra Lietuvoje viešai išplatintų užsienio KIS grynųjų aktyvų vertė taip pat smarkiai sumažėjo ir metų pabaigoje siekė 470 mln. litų (2007 metais – 1,21 mlrd. litų). III pakopos pensijų fondų turtas, lyginant su 2007 metais, sumažėjo 41 proc. Ir 2008 m. Gruodžio 31 d. siekė 61 mln. litų, o dalyvių skaičius sumažėjo nežymiai – 0,6 proc. ir siekė 21,5 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertybinių popierių komisijos ataskaitoje taip pat pažymima, kad krizė neabejotinai paveikė valdymo įmonių ir finansų maklerio įmonių finansinius rezultatus. 2008-uosius metus pelningai baigė tik 4 valdymo įmonės iš 14. Neaudituotų finansinių ataskaitų duomenimis, valdymo įmonės uždirbo 2,7 mln. Lt grynojo pelno – tai 18,6 mln. Lt mažiau negu 2007 m. Didžiausią įtaką tokiam rezultatui turėjo sumažėjusios pajamos iš pagrindinės veiklos ir išaugusios bendrosios administracinės sąnaudos. Finansų maklerio įmonės 2008 metais patyrė 55,0 mln. litų netikrintų nuostolių – 53,4 mln. litų daugiau negu 2007 metais 3 finansų maklerio įmonės 2008 metus baigė pelningai, o 9 patyrė nuostolių.

REKLAMA

Per metus VPK atliko 53 (8 kompleksinius ir 45 tikslinius) rinkos dalyvių patikrinimus, o bendras VPK iškeltų bylų skaičius, palyginti su 2007 metais, padidėjo daugiau nei trečdaliu – jų iškelta 33. VPK nuomone, šiuo metu sankcijų dydis už piktnaudžiavimą rinka fiziniams asmenims nėra atgrasantis ir neatlieka prevencinės funkcijos, todėl VPK parengė ir pateikė atitinkamų Administracinių teisės pažeidimų kodekso ir Baudžiamojo kodekso straipsnių pakeitimo projektus, kuriuose siūloma sugriežtinti atsakomybę už piktnaudžiavimą rinka.

REKLAMA

Vilija Nausėdaitė taip pat informavo, kad Vertybinių popierių komisija 2008 metais tęsė investuotojų švietimo programą. Siekdama padėti gyventojams tvarkyti asmeninius finansus, paaiškinti investavimo rizikas ir patarti, kaip elgtis didėjant neramumams pasaulio finansų rinkose, VPK surengė 5 seminarų ciklą. Nemokami seminarai vyko Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose, juose dalyvavo apie pusantro tūkstančio šalies gyventojų. Siekdama stiprinti investuotojų apsaugą, VPK kartu su kitais Europos vertybinių popierių rinkos priežiūros institucijų komiteto nariais išleido „Investuotojo gidą“, kuriame investuotojai supažindinami su naujais investuotojų apsaugos, taip pat rinkos skaidrumo reikalavimais ir investuotojo teisėmis. Beveik 10 tūkst. nemokamų leidinio kopijų buvo išplatinta investicijomis besidomintiems gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, ataskaitiniais metais VPK priėmė strateginį sprendimą savo organizacijoje įdiegti modernios viešosios vadybos principais pagrįstą valdymo modelį, patvirtino reorganizavimo koncepciją.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas pateikė Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Vertybinių popierių komisijos 2008 metų veiklos ataskaitos“ projektą Nr.XIP-403. Nutarta projektui po pateikimo pritarti ir pradėti svarstymo procedūrą. Balsavo: už – 62, prieš – 2, susilaikė 11. Pagrindiniu komitetu šiam projektui svarstyti paskirtas Biudžeto ir finansų komitetas. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data – kovo 26 dieną.

Biudžeto ir finansų komitetas siūlo pritarti Lietuvos Respublikos vertybinių popierių komisijos 2008 metų veiklos ataskaitai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų