REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grupė Seimo narių siūlo griežtinti Baudžiamąjį kodeksą, numatant didesnes bausmes neblaiviems vairuotojams, dėl kurių kaltės žuvo žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Tai numatančią pataisą inicijavo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Vaidotas Bacevičius, Agnė Bilotaitė, Aurelija Stancikienė, Jurgis Razma ir Pranas Žeimys.

REKLAMA

Jų parengtame projekte siūloma, kad nuo alkoholio ar psichotropinių medžiagų apsvaigęs ir eismo įvykį, per kurį sunkiai sužaloti du ar daugiau asmenų, sukėlęs vairuotojas būtų baudžiamas laisvės atėmimu nuo 2 iki 12 metų.

Šiuo metu Baudžiamasis kodeksas numato bausmę pažeidėjui, sužalojusiam žmogų - laisvės atėmimą iki 6 metų.

„Tačiau šiuo metu galiojantis teisinis reguliavimas nenumato kvalifikuojančio požymio dviejų ir daugiau asmenų sveikatos sutrikdymo ir nediferencijuoja nusikalstamą veiką padariusio asmens atsakomybės priklausomai nuo kilusių padarinių, t. y. veikos pavojingumo. Nors akivaizdu, jog tais atvejais, kai nusikalstamos veikos padariniai yra dviejų ir daugiau asmenų sveikatos sutrikdymas, padaroma žala yra gerokai didesnė“, - teigiama konservatorių pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat siūloma Baudžiamąjį kodeksą pataisyti, kad per avariją žuvus dviem ir daugiau žmonių, jos sukėlėjui būtų skiriama nuo 5 iki 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

Šiuo atveju taip pat atsakomybė nėra diferencijuojama priklausomai nuo kilusių padarinių.

„Tokiomis sąlygomis eismo įvykis, per kurį žūva septyni žmonės, teisine prasme yra prilyginamas eismo įvykiui, kurio metu žūva vienas žmogus. Tokio reglamentavimo netobulumą patvirtina neseni įvykiai, kai buvusiam policijos pareigūnui Sauliui Paulikui, neblaiviam sukėlusiam eismo įvykį, kurio metu žuvo trys mažamečiai, buvo paskirta tik devynerių metų laisvės atėmimo bausmė“, - tvirtina pataisų autoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie viliasi, kad šios pataisos užtikrins pusiausvyrą tarp nusikalstamas veikas padariusių asmenų ir nukentėjusiųjų asmenų interesų, skatins visuomenės pasitikėjimą visa teisine sistema.

„Tikėtina, jog sugriežtinus atsakomybę, be kita ko, bus išvengta skaudžių eismo įvykių, kai sužalojami arba žūsta žmonės“, - teigiama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų