REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Klaipėdos apygardos administraciniame teisme ir vėl nepavyko pradėti nagrinėti bylos dėl atliekų rinkliavos rinkimo principų teisėtumo uostamiestyje.

REKLAMA
REKLAMA

Tai buvo jau trečiasis bandymas imtis šios didžiulio visuomenės susidomėjimo sulaukusios bylos.   Antradienį stebėti posėdžio taip pat susirinko daugybė miestiečių.

REKLAMA

Ar savivaldybės patvirtinta rinkliava už atliekų surinkimą ir tvarkymą yra teisėta, praėjusiais metais teismo paprašė išsiaiškinti tuometinis Seimo narys Vytautas Čepas, parlamentarė socialdemokratė Irena Šiaulienė, o antradienį prie jos prisijungė ir naujai išrinktas seimūnas konservatorius Evaldas Jurkevičius, nors atsakovai ir priešinosi jo dalyvavimui byloje.

E. Jurkevičiaus manymu, savivaldybė ir UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) akivaizdžiai siekia vilkinti bylą, o jiems atstovaujantys teisininkai išnaudoja visas galimybes, kaip užtęsti šį procesą, kad ir toliau iš klaipėdiečių netrukdomai galėtų rinkti „sveika logika nepaaiškinamą rinkliavą“. I. Šiaulienė teigia abejojanti ne tik rinkliavos teisėtumu, bet ir savivaldybės nustatyta atsiskaitymo tvarka - mokėti už paslaugą kas ketvirtį ir avansu.

REKLAMA
REKLAMA

Be atsakovų - savivaldybės - teisme kaip tretieji suinteresuoti asmenys dalyvauja Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė, UAB KRATC, taip pat pati Vyriausybė.

Jos atstovai į posėdį neatvyko, o Vyriausybės kanceliarijos atsiųstame rašte pranešama, kad dėl laiko stokos nespėtas parengti atsiliepimas į ieškinį ir prašoma ginčą spręsti teismo nuožiūra.

Teisingumo ministerija, Vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir kitos institucijos pateikė raštus, kuriuose išdėstė savo nuomonę bylos atžvilgiu. Institucijų pozicijos šiuo klausimu - panašios, manoma, kad pagal būsto plotą o ne gyventojų skaičių nustatytas mokestis gali pažeisti proporcingumo principą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau teismui to nepakako ir teisėjų kolegija bylos nagrinėjimą atidėjo iki kovo 25 dienos. Į tądien vyksiantį posėdį privalės atvykti dar vienas Vyriausybės atstovas, mat teismas nori įsitikinti, ar šalies valdžios pozicija nesiskiria nuo jos atstovės Klaipėdos apskrityje.

Laukdami teismo sprendimo iki šiol naujosios rinkliavos nemoka apie 13 proc. uostamiesčio gyventojų.

Beje, K. Vintilaitė patikslino savo poziciją, išsakytą dienraščiui šios savaitės pradžioje. Anot jos, ir iki rinkliavos įvedimo uostamiestyje galiojusi atsiskaitymo už šiukšlių išvežimą tvarką prieštaravo įstatymams. Ji buvo kreipusis į teismą, kad šis įpareigotų savivaldybę patvirtinti komunalinių atliekų tvarkymo tarifus ir pasiekė pergalę. Tačiau, pasak Vyriausybės atstovės, akivaizdu, kad vykdyti teismo sprendimą buvo delsiama dėl to, kad nuo 2008-ųjų liepos turėjo įsigalioti vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą.

Valdas Pryšmantas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų