REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dvi pilietinės akcijos, skirtos „nepriklausomybės iliuzijai"

Dvi Nepriklausomybės atkūrimo dieną surengtos akcijos - eitynės link Seimo bei tylos minutė „nepriklausomybės iliuzijai" - praėjo be incidentų. Rengėjai akcijoms neprašė valdžios leidimų.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį, šiek tiek po 9 val., nuo Vilniaus Arkikatedros link Seimo nešini vėliavomis pajudėjo „frontininkai“ ir būrelis žmonių .

REKLAMA

Policijos lydima eisena be incidentų perėjo Gedimino prospektą. Paklusdami pareigūnų nurodymams -  nesiartinti prie parlamento arčiau kaip 50 metų,  akcijos dalyviai sustojo jo pabaigoje.  Prieš žengdami į Parlamento rūmų aikštę vienas iš akcijos organizatorių Audrius Butkevičius kreipėsi į bendražygius sakydamas-  „Tylos minute pagerbę „Nepriklausomybės praradimo iliuzijas“ palenksime vėliavas ir patylėsime kelias minutes. Tuo šią akciją baigiame. Tegul tie, kurie sėdi valdžioje pamatys, kiek daug jėgos yra tyloje.“ Videoreportaže užfiksuotas akimirkas iš įvykio vietos, žiūrėkite straipsnio pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

Prie Parlamento rūmų jau buvo susirinkęs būrys žmonių, jų tarpe pasirodė ir pačią „Nepriklausomybės iliuzijos  praradimo“ akciją organizavę - leidėjas, dienraščio „Respublika“ vyriausiasis redaktorius Vitas Tomkus,  dainuojamosios poezijos atlikėjas Kostas Smoriginas bei Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo akto signataras Rolandas Paulauskas. Apie šią akciją „Balsas.lt“ jau rašė ir publikavo visą konferencijos video medžiagą.

Sustoję priešais atėjusiuosius su vėliavomis Gedimino prospektu, vadovaujami Kosto Smorigino akcijų dalyviai susikaupė tylos minutei ir palenkė trispalves.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso Nepriklausomybės aikštėje būriavosi per 300 žmonių.

Eitynių iniciatorius, partijos „Frontas" lyderis Algirdas Paleckis vėliau žurnalistams sakė nesutinkantis su kaltinimais, jog akcija buvo nesankcionuota. Nors neturėjo savivaldybės išduoto leidimo, pasak A.Paleckio, jis ir nereikalingas, nes esą susirinkimų laisvę numato aukščiausiais šalies įstatymas - Konstitucija.

Seime trečiadienį vyksta iškilmingas Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimas.

1990 m. kovo 11 d. Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas priėmė Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą, kuriame rašoma, kad atstatomas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suverenių galių vykdymas ir Lietuva nuo šiol yra nepriklausoma valstybė.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų