REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis Valdemaras Tomaševskis antradienį Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteikė pareiškinius dokumentus dalyvauti prezidento rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

V. Tomaševskio kandidatūrą į prezidentus antradienį iškėlė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos konferencija.

REKLAMA

Tačiau tapti kandidatu V. Tomaševskiui koją pakišti gali jo turima Lenko korta.

Konstitucija numato, kad Seimo narys turi būti „nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei“. Tuo metu tarp reikalavimų kandidatui į prezidentus, be kitų papildomų, yra numatyti ir tokie patys reikalavimai kaip ir kandidatui į Seimo narius.

Klausimų dėl Lenko kortos V. Tomaševskis sulaukė ir įteikdamas pareiškinius dokumentus.

Jo klausė, ar Lenkijos įstatymuose numatyta sąlyga, kad „Lenko korta prarandama, jei jos savininkas nelojalus Lenkijai“, reikštų, jog išrinktas prezidentu V.Tomaševskis turėtų būti lojalus Lenkijai. V. Tomaševskis į tai atsakė, jog tai – „tik formalumas“, o Lenko korta nesuteikia teisės į Lenkijos pilietybę.

REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą, ar neketintų atsisakyti Lenko kortos, kad daugiau nekiltų abejonių šiuo klausimu, V. Tomaševskis atsakė „nematantis reikalo“. „Tai yra tautybės identifikacijos korta, simbolinis dokumentas, paliudijantis mano lenko tautybę“, - sakė V. Tomaševskis.

Jis taip pat tvirtino neprašęs Lenko kortos, o ji esą buvo suteikta už nuopelnus lenkų kultūrai.

„Aš neprašiau, aš gavau šią kortą kaip nusipelnęs žmogus lenkų kultūrai, aš nerašiau prašymo, nors kiti norintys turi rašyti prašymą“, - sakė V. Tomaševskis. Tačiau vėliau pripažino pildęs anketą Lenko kortai gauti, tik tvirtino, jog tai nebuvęs prašymas, o tik pateikiami anketiniai duomenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VRK paprašė Seimo nario pateikti Lenko kortą, kad galėtų padaryti kopiją.

Nuspręsdama registruoti politiką dalyvauti prezidento rinkimuose, VRK prieštarautų savo ankstesniam sprendimui, kai po Seimo rinkimų siūlė prezidentui ir Seimui kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Lenko kortos. Ją turi V. Tomaševskis bei kitas LLRA atstovas Michalas Mackevičius.

Seimas po pateikimo yra pritaręs siūlymui kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Lenko kortos suderinamumo su Seimo nario mandatu. Seimas dėl jo spręs po svarstymo parlamentiniuose komitetuose.

REKLAMA

„Lenko korta - tai dokumentas, patvirtinantis, jog esate lenkų kilmės. Ši korta savininkui suteikia Lenkijos Seime 2007 m. rugsėjo 7 d. įstatymu dėl Lenko kortos patvirtintas teises“, - rašoma oficialiame lankstinuke, kur pristatoma Lenko korta.

Asmuo, turintis kortą, gali nemokamai gauti ilgalaikę vizą, legaliai dirbti Lenkijoje, gali vykdyti ūkinę veiklą tokiomis pat sąlygomis kaip Lenkijos piliečiai, turi teisę į nemokamą švietimą, ūmios ligos atveju gali gauti būtiną medicinos pagalbą, turi teisę gauti 37 proc. nuolaidą geležinkelio bilietams, nemokamai lankytis valstybiniuose muziejuose, turi pirmumo teisę prašydami finansinės paramos iš Lenkijos valstybės ir savivaldybės biudžeto skirto užsienyje gyvenantiems lenkams paremti.

REKLAMA

Pretendentais kandidatuoti prezidento rinkimuose jau yra registruoti eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas Valentinas Mazuronis, atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, Tautos prisikėlimo partijos kandidatas, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, kaip nepriklausoma kandidatė į rinkimus einanti Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos lyderė Kazimira Prunskienė, publicistu prisistatantis Vytautas Kundrotas, smulkiųjų ir vidutinių verslininkų atstovu save pristatantis Jonas Jankauskas, kaunietis Vidmantas Sadauskas, leidėjas Algirdas Pilvelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareiškinius dokumentus yra įteikę Lietuvos socialdemokratų partijos iškeltas lyderis Algirdas Butkevičius, Darbo partijos kandidatė Loreta Graužinienė, antradienį pareiškinius dokumentus dar ketina įteikti Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubo pirmininkas Zigmas Vaišvila.

Penktadienį baigiasi terminas VRK įteikti pareiškinius dokumentus - asmenys, norintys balotiruotis į prezidentus, turi tai padaryti iki kovo 13 dienos, penktadienio.

Įregistruotiems pretendentams išduodami parašų rinkimo lapai. Kandidatais į prezidentus jie taps, jei iki balandžio 2-osios VRK pateiks ne mažiau kaip 20 tūkst. jų kandidatavimą remiančių piliečių parašų.

Pirmasis prezidento rinkimų turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas planuojamas kartu su Europos Parlamento rinkimais birželio 7 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų