REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policijos, ugniagesių gelbėtojų, muitinės darbuotojų profesinės sąjungos rengiasi aktyviais veiksmais protestuoti prieš šalies vyriausybės vykdomą vidaus reikalų sistemos įstaigų finansavimo mažinimo politiką. Tokiu būdu ginti pareigūnų interesus nusprendė šeštadienį, kovo 7 d., Vilniuje, "Karolinos" konferencijų centre vykusio neeilinio Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS), Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo (LUGPSS) ir Muitinės darbuotojų profesinės sąjungos (MDPS) neeilinio suvažiavimo dalyviai.

REKLAMA
REKLAMA

Renginį pradėjo ir pranešimą apie pagrindinius statutinius valstybės tarnautojus atstovaujančių profesinių sąjungų siekius bei jų įgyvendinimo galimybes skaitė NPPSS pirmininkas Vytautas Bakas. Jis pabrėžė, kad pareigūnų profesinės sąjungos ne tik reikalauja, bet ir siūlo konstruktyvias bei realias priemones, leisiančias pagerinti teisėsaugos įstaigų finansavimą. Deja, į šiuos pasiūlymus valdančioji dauguma neatsižvelgė.

REKLAMA

Statutinių įstaigų finansavimo raidą biudžetinio sektoriaus finansavimo kontekste savo pranešime apžvelgė Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Lamauskas. Muitinės darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Leokadija Daujotaitė pabrėžė dvišalės tarybos sukūrimo svarbą.

Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Saulius Džiautas tikino, kad kai kurie nestatutiniai Vidaus reikalų sistemos darbuotojai, pavyzdžiui, savivaldybių ugniagesiai - gelbėtojai uždirba per mėnesį apie 800-850 litus "į rankas", tuo tarpu Darbo biržoje, kaip bedarbiai, jie gautų apie 1000 litų.

"Tai tikrai pasityčiojimas iš struktūros, kuria pasitiki net 93 proc. visuomenės.", - teigė S.Džiautas.

REKLAMA
REKLAMA

Renginyje apie sudėtingą padėtį teisėsaugos įstaigose ir jų finansavimo galimybes kalbėjo bei į delegatų klausimus atsakinėjo Vidaus reikalų ministerijos (VRM)sekretorius Stanislovas Liutkevičius, laikinai einantis Policijos generalinio komisaro pareigas Algirdas Stončaitis, Muitinės departamento Personalo ir mokymo skyriaus viršininkas Irmantas Lideikis.

S. Liutkevičius informavo, jog VRM gavo naują Vyriausybės pavedimą mažinti antrinių vidaus reikalų įstaigų finansavimą dar 10 procentų. "Tačiau esu tikras, kad toks sprendimas neišgelbės padėties, o tik dar labiau apsunkins. Jau nebėra, kur mažinti lėšas, ir jeigu būsime priversti sumažinti dar 10 procentų, tai bus atleidžiami gyvi žmonės.", - sunerimęs teigė VRM sekretorius. Jis taip pat padėkojo už renginį ir tuo pačiu paprašė visų pareigūnų supratimo, nes dažnai, ieškant sprendimų, susiduriama su įstatymų spragomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bene daugiausiai delegatų klausimų sulaukė Premjero patarėjas Ridas Jasiulionis, tačiau atsakymuose konkrečius Vyriausybės pasiūlymus, kaip pagerinti teisėsaugos įstaigų padėtį, buvo sunku įžvelgti.

Kai kurie suvažiavime dalyvavę ugniagesiai gelbėtojai pateikė R. Jasiulioniui savo atlyginimų apskaičiavimo schemas ir prašė jas perduoti Ministrui Pirmininkui A. Kubiliui. Vienas iš ugniagesių teigė, kad jo atlyginimas, lyginant su ankstesniais metais, sumažėjo net 700 litų.  R. Jasiulionis tikino perduosiąs Premjerui atlyginimų lenteles ir informuos apie dabartinę sudėtingą vidaus reikalų įstaigų situaciją.

REKLAMA

Kalbą sakė ir advokatas, Jungtinio demokratino judėjimo (JDJ) pirmininkas Kęstutis Čilinskas. Jis pabrėžė, kad Vyriausybės, Seimo ir kitų centrinių valstybės įstaigų finansavimas, nepaisant krizės šiais metais ženkliai padidintas, tuo tarpu taupoma tam tikrų kategorijų, pavyzdžiui, pareigūnų, atžvilgiu. Teisėsauga pasmerkta bado dietai, teigė K. Čilinskas, ir pabrėžė, kad JDJ imsis priemonių, siekant panaikinti neteisėtą "Leo" sandorį, kuris padarė didžiulę "skylę" valstybės biudžete, taip pat teigė, kad   JDJ rems pareigūnų bendruomenę ir jos iniciatyvas.

REKLAMA

Neeiliniame pareigūnų profesinių sąjungų suvažiavime priimtoje rezoliucijoje teigiama, kad rengiant ir teikiant Lietuvos Respublikos Seimui 2009 m. valstybės biudžeto ir vidaus reikalų sistemos finansavimą reglamentuojančius įstatymus, buvo grubiai pažeistos įstatymo priėmimo procedūros – nepasirašyta nacionalinė sutartis, nebuvo vykdomos derybos, neatsižvelgta į pareigūnus ir valstybės tarnautojus atstovaujančių organizacijų nuomonę. Drastiškai sumažinus ir toliau mažinant finansavimą vidaus reikalų sistemos ir muitinės įstaigoms, tinkamai neužtikrinamas viešasis saugumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rezoliucijoje taip pat teigiama, kad naujajai Vyriausybei daugiau nei 200 milijonų litų sumažinus finansavimą viešąjį saugumą užtikrinančioms įstaigoms, pareigūnai neabejoja nesugebėsiantys tinkamai užtikrinti visuomenės saugumo. Dėl Vyriausybės antikriziniame plane numatytų priemonių įgyvendinimo jau sumažėjo pareigūnų darbo užmokestis, trūksta darbo priemonių ir įrangos, greitu laiku teks riboti patruliavimo laiką, o dalis patyrusių darbuotojų atsidurs gatvėje. Tai, anot V. Bako, turės milžinišką įtaką nusikalstamumo lygio augimui ir visuomenės saugumo mažėjimui.

REKLAMA

Be to, reikalaujama didinti darbo užmokestį priklausomai nuo šalies ūkio raidos, numatyti konkrečias priemones mažėjančiam darbo užmokesčiui kompensuoti, atlikti valstybės tarnautojų atlyginimų reformą ir įkurti dvišalę Vyriausybės ir profesinių sąjungų tarybą.

7 valandas trukusio suvažiavimo metu 160  delegatų iš visos šalies vienbalsiai pritarė sprendimui pradėti pareigūnų bendruomenės protesto akcijas. Artimiausiu metu bus suformuotos protesto akcijų organizavimo grupės apskrityse, o pirmąsias įspėjamąsias protesto akcijas policininkai, muitininkai, pasieniečiai, ugniagesiai ketina surengti jau kovo mėnesį.

REKLAMA

Protesto akcijomis pareigūnai reikalaus Policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, Muitinės departamento pareigūnų darbo užmokesčiui nustatyti ne mažesnį finansavimą, nei buvo numatyta 2009 metų biudžeto projekte.

NPPSS pirmininkas Vytautas Bakas pasibaigus renginiui teigė, kad imtis protesto akcijų pareigūnus verčia absoliučiai netenkinantis Vyriausybės elgesys. „Konstruktyvaus dialogo su valdžia siekėme ilgą laiką. Vyriausybei pateikėme alternatyvaus lėšų paskirstymo siūlymus, įvairius kitus problemų sprendimo būdus. Deja, mūsų siūlymai nebuvo išgirsti, todėl esame priversti ginti savo ir Lietuvos žmonių interesus radikalesnėmis priemonėmis“, - apibendrino V. Bakas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų