REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ugniagesiai, muitininkai ir kiti pareigūnai imsis protesto akcijų prieš finansavimo mažinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tai nuspręsta balsavimu šeštadienį vykusiame profsąjungų delegatų suvažiavime. Balsai neskaičiuoti, kadangi dauguma pakėlė rankas pasisakydami "už" protesto akcijas. Šeštadienį toliau bus sprendžiama, kokių konkrečių veiksmų bus imamasi.

REKLAMA

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) pirmininkas Vytautas Bakas suvažiavime teigė, kad pareigūnų padėtis pastaruoju metu pablogėjo labiausiai dėl to, kad Vyriausybė pavedė sumažinti etatus vidaus reikalų sistemoje ir sumažinti jos darbuotojų darbo užmokestį 10 procentų. Taip viešąjį saugumą užtikrinančios įstaigos esą neteko 200 mln. litų.

Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Saulius Džiautas tikino, kad kai kurie nestatutiniai Vidaus reikalų ministerijos (VRM) darbuotojai, pavyzdžiui, savivaldybių ugniagesiai-gelbėtojai uždirba 825 litus "į rankas", tuo metu darbo biržoje kaip bedarbiai metus jie gautų 1100 litų.

REKLAMA
REKLAMA

"Tai tikrai pasityčiojimas iš tokios struktūros, kuri visuomenės pasitikėjimą turi 93 proc. Tai yra nenormalu", - teigė S.Džiautas.

Jis vardijo ir kitus, anot jo, paradoksus - 20 metų nebaigiamą reformuoti priešgaisrinę sistemą ir palyginti didelius reikalavimus nedaug uždirbantiems ugniagesiams.

"Sistemoje, jums tikriausiai bus naujiena, yra 4 rūšys ugniagesių gelbėtojų: departamento statutinis ir nestatutinis, savivaldybių ir Susisiekimo ministerijos oro uosto ugniagesys gelbėtojas. Seimo narių atlyginimai padidėjo 10 proc., naujametinis fejerverkas Vilniuje kainavo pusantro milijono, skulptūros prie Neries - 100 tūkst. Ar labai reikėjo Lietuvai laivų išminuotojų? Tokia jau sveikata reikalinga ugniagesiui, kad negali įsidarbinti tikrai normalūs žmonės. Ir paskutinis paradoksas - Seimo narys gali būti teistas, o ugniagesys - ne", - teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu premjero atstovas spaudai Ridas Jasiulionis, dalyvių paklaustas, kokia yra Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pareigūnų ateitis, atsakė, kad "trumpuoju laikotarpiu - išgyventi krizę". Jis taip pat siūlė reikalauti iš darbdavių, kad už viršvalandžius būtų mokami priedai, ir atsisakyti dirbti, jei jie nemokami.

"Tada vadovai būtų priversti mokėti už viską kaip priklauso, bet mažinti darbuotojų skaičių. Mano asmeninė nuomonė - neleisti spekuliuoti politikams populiariais sprendimais - kad įstaigų generolai tvarkytųsi patys įstaigų viduje", - replikavo V.Bakas.

REKLAMA

Delegatai taip pat vienbalsiai priėmė rezoliucijas "Dėl viešojo saugumo nebeužtikrinimo ir statutinių įstaigų žlugdymo" ir "Dėl protesto akcijų pobūdžio".

Jose atkreipiamas dėmesys, kad "drastiškai sumažinus finansavimą vidaus reikalų sistemai ir muitinės įstaigoms, tinkamai neužtikrinamas viešasis saugumas", teigiama, kad socialinis dialogas su Vyriausybe yra neproduktyvus. Reikalaujama policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, Muitinės departamento darbuotojams didinti atlyginimus.

REKLAMA

Jų darbo užmokesčiui prašoma nustatyti ne mažesnį finansavimą nei ankstesnė Vyriausybė buvo numačiusi 2009 metų biudžeto projekte, didinti algas priklausomai nuo šalies ūkio raidos, numatyti priemones mažėjantiems atlyginimams kompensuoti, atlikti darbo užmokesčio reformą, taip pat reikalaujama įkurti dvišalę Vyriausybės ir profsąjungų tarybą.

Apie 170 ugniagesių, muitininkų ir kitų pareigūnų profsąjungų atstovų šeštadienį Vilniuje neeiliniame suvažiavime aptaria pareigūnų interesų gynimo klausimus.

Susitikime dalyvauja NPPSS, ugniagesių gelbėtojų (UGPS) ir muitinės darbuotojų (MDPS) profesinių sąjungų delegatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų