REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) leido Rusijai suprasti, jog atnaujintas NATO ir Maskvos bendradarbiavimas nereiškia, kad Amerika žada nuolaidžiauti Kremliui, tačiau kartu parodė, kad Europos ir Rusijos parama Vašingtonui yra gyvybiškai svarbi.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaliks draugų

Vakar JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton naują JAV poziciją Europos ir Rusijos atžvilgiu išdėstė savo kolegai Sergejui Lavrovui, su kuriuo susitiko Šveicarijos mieste Ženevoje, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Abiejų šalių diplomatijos vadovai drauge stengėsi kuo labiau sušvelninti tarp abiejų šalių pastaraisiais metais tvyrančią įtampą, kurią smarkiai paaštrino karas Gruzijoje ir amerikiečių priešraketinio gynybos skydo planai Europoje.

Vis dėlto H. Clinton prieš susitikdama su S. Lavrovu kelis kartus pakartojo, jog Amerika netoleruos Kremliaus kišimosi į suverenių Baltijos, Balkanų šalių ir Gruzijos reikalus ir prieš šias šalis naudojamo energetinio šantažo.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų įsitraukimas į bendradarbiavimą su Rusija jokiu būdu nepakerta mūsų paramos tokių šalių kaip Gruzija, Baltijos ar Balkanų valstybės siekiui būti nepriklausomoms, laisvoms ir savarankiškai priimti sprendimus ar nustatinėti savo politikos kursą be nederamo Rusijos kišimosi“, - prieš susitikimą su S. Lavrovu jauniems politikos aktyvistams Europos Parlamente sakė JAV diplomatijos vadovė.

Problemų yra ir bus

Kartu H. Clinton pažymėjo, jog nors ir norėtų naujo santykių su Rusija starto, tačiau mano, kad nesutarimai NATO plėtros klausimu ir dėl Maskvos santykių su valstybėmis kaimynėmis išliks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra sferų, kur JAV ir Rusija niekada nesutars, - sakė H. Clinton. - Nepripažinsime Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomomis valstybėmis, nepripažinsime ten Rusijos įtakos ir jų įsivaizduojamos galios spręsti, kas gali prisijungti prie Europos Sąjungos ar NATO, o kas ne. Mes nesutinkame su tuo, kad Rusija turi turėti veto teisę dėl vienos ar kitos šalies stojimo į NATO ir Europos Sąjungą“.

Kartu H. Clinton pažėrė kritikos ir buvusio JAV vadovo George'o W. Busho politikai, kurią jis vykdė Rusijos atžvilgiu.

„Ankstesnė administracija gana keistai reagavo į Rusiją. Kiek tai paskatino dabartinį Rusijos elgesį, yra retorinis klausimas“, - pabrėžė politikė.

REKLAMA

Reikia Rusijos paramos

Savo ruožtu Rusijos atstovai pažymėjo, kad abu politikai daugiausia diskutavo priešraketinio skydo Vidurio Europoje ir Irano branduolinės programos klausimais.

Rusija, kuri prieštarauja JAV planams Lenkijoje ir Čekijoje dislokuoti JAV priešraketinio skydo elementus, teigia, jog susitikimas nuteikė optimistiškai ir Maskva teigiamai vertina pasikeitusį Vašingtono toną Maskvos atžvilgiu.

H. Clinton pažymėjo, kad Rusijos pozicija svarbi bandant sureguliuoti santykius su Iranu ir paskatinti šią šalį greičiau užbaigti savo branduolinę programą.

Taip pat JAV diplomatijos vadovė teigė, jog sieks, kad Europa suprastų JAV politiką ir jos ketinimus, o su Rusija turi būti pakloti nauji bendravimo pamatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų