REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 11-ąją, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, dvi nevyriausybinės organizacijos, sužinojusios apie Lietuvių tautinio centro (LTC) organizuojamas eitynes Vilniuje, nepanoro prie jų prisidėti. Tačiau sumanė surengti savas eitynes ir jomis priminti lietuviams toleranciją „kitokiems“.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomiausia, kad eitynių įsigeidęs Žmogaus teisių stebėjimo institutas ir Lygių galimybių plėtros centras protestuoti užsimojo tik tuomet, kai išgirdo apie Vilniaus miesto savivaldybės išduotą leidimą LTC rengti eitynes, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Tai „Respublikai“ patvirtino ir Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovė Dovilė Šakalienė. Jos teigimu, tai būtų buvusi proga skleisti demokratines vertybes, taiką, toleranciją. „Norėjome parodyti, kad yra ir kitų žmonių“, - sakė D. Šakalienė.

Tačiau nei Žmogaus teisių stebėjimo institutas, nei Lygių galimybių plėtros centras leidimo eitynėms ar protesto akcijoms iš savivaldybės negavo. Mat tą pačią dieną 11 val. paradą rengia kariai, o 16 val. LTC.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes jų paklausėme, kodėl jie anksčiau nesikreipė dėl leidimo eitynėms. Jie mums atsakė, kad tik sužinoję, jog LTC organizuoja eitynes, panoro taip pat surengti savo eitynes, parodyti, kad ne vien LTC gali vaikščioti“, - teigė už viešąją tvarką Vilniaus mieste atsakingas savivaldybės atstovas Gintaras Tamašiūnas.

Tai patvirtino ir Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas.

Pasak administracijos direktoriaus, Žmogaus teisių stebėjimo institutui ir Lygių galimybių plėtros centrui savivaldybė pasiūlė pasirinkti kitą laiką, tačiau kol kas naujo prašymo negauta. Tiesa, jei toks noras ir būtų pareikštas, leidimo eitynėms kovo 11 d. jie nebegautų. Mat pagal įstatymą prašymą išduoti leidimą būtina pateikti prieš penkias dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl šios priežasties G. Paluckas „Respublikai“ sakė neatmetąs nesankcionuoto mitingo galimybės.

Trumpas interviu

Zigmas Vaišvila

Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubo pirmininkas

- Kaip manote, kodėl norėta surengti dvigubas eitynes?

- Aiškiai matyti, kad žmonės (tolerancijos eitynių organizatoriai - red. past.) sąmoningai siekė provokacijos. Šiaip, kiek stebiu šitą publiką, akivaizdžiai matyti, kad žmonės nori dėmesio daugiau nei eilinis pilietis. Argumentai, kad čia kažkas kažką skriaudžia, skamba tarsi iš kitos planetos. Gyvenkite, kaip norite, nejaugi būtina šį dalyką afišuoti? Pastebėtina, kad sąmoningai pasirinkta data - kovo 11 d. Be to, norima ateiti į tą vietą, kur rinksis patriotiškai nusiteikę žmonės stebėti vėliavos pakėlimo, karinio parado. Jeigu esi Lietuvos pilietis, patriotas, tai ir ateik į šventę kaip paprastas pilietis.

- Ar manote, kad jie ryžtųsi nesankcionuotam mitingui?

- Jeigu jie tam ryšis, tai bus aiškiai matyti, kad siekiama kitų tikslų.

- Jus, kaip Lietuvos pilietį, įžeistų tokios eitynės?

- Be abejo.

Arturas Paknys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų