REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu po milžiniškų mokesčių už šildymą ir naujos valdžios reformų šią vasarą kišenėse liks šiek tiek litų - atostogauti užsienio kurortuose bus galima pigiau nei iki šiol. Jau dabar kelionių organizatoriai skelbia akcijas poilsinėms kelionėms ir siūlo vasarą lietuvių pamėgtose šalyse ilsėtis net 30 proc. pigiau nei pernai.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu poilsis Lietuvoje atpigti neturėtų, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų kainos išliks kaip pernykštės. Gali būti, kad iki vasaros sezono kai kurie viešbučiai bus priversti užsidaryti, nes nuo šių metų pradžios patiria didžiulius nuostolius.

Startavo su nuolaidomis

REKLAMA

Vienas iš didžiausių kelionių organizatorių Lietuvoje „Novaturas“ sezono kelionių pardavimus pradėjo akcija, kurios metu viliojo vasaros poilsiui pasirinkti atostogas 100 pavadinimų viešbučiuose prie Viduržemio jūros. Iki šio mėnesio pradžios rezervavę išankstines keliones į pasirinktus viešbučius turistinėse šalyse, lietuviai galėjo keliones įsigyti net su 40 proc. nuolaida.

Įvairių agentūrų turizmo vadybininkai dienraščiui tvirtino, kad kelialapiai į populiariausius kurortus Turkijoje, Egipte, Kretoje lyginant su praėjusiais metais atpigo 10 proc. Kelionės labiausiai pigo į aukštesnės klasės viešbučius, kurie įsikūrę geografiškai ne itin patrauklioje aplinkoje, arba į tuos, kuriems po praėjusio sezono dėl įvairių priežasčių buvo sumažinta kategorija.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet ilsėtis Kretoje savaitę kainuos keliais šimtais pigiau nei pernai. Pavyzdžiui, jeigu kelionė į šią šalį pernai vidutiniškai kainavo 1 500 litų, tai šiemet kainuos 1 200“, - sakė „Vilturo“ turizmo vadybininkė Natalija Duknauskienė.

Ji akcentavo, kad paprastai vasaros sezono kelionės pigiausios būna ankstyvą pavasarį - tada sutaupyti galima net iki 30 proc. Vėliau nuolaidos kas mėnesį mažėja.

Lanksti sistema

N. Duknauskienė pastebėjo, jog šiemet kelionių organizatoriai žmonėms siūlo net tik daug akcijų ir nuolaidų, bet ir taiko lanksčią mokėjimo sistemą. Pavyzdžiui, dar pernai iš anksto rezervavus keliones būdavo reikalaujama už jas sumokėti iš karto. Šiemet rezervuoti kelionę galima sumokant pusę jos kainos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kelionių organizatorius „Guliverio kelionės“, pradėjęs vasaros sezono išankstinius pardavimus, skelbia, kad užsakyti kelionę galima įmokėjus tik 100 litų pradinę įmoką.

„Novaturas“ suskubo pranešti, kad keis savo strategiją kainų atžvilgiu ir glaudžiai bendradarbiaudamas su partneriais užsienyje sieks rinkoje viso sezono metu siūlyti mažiausias kelionių kainas.

Lietuva tampa nepatraukli

Tuo tarpu ilsėtis Lietuvoje gali būti brangiau nei užsienyje, nes šie metai didžiule mokesčių našta prispaudė Lietuvoje veikiančius viešbučius. Panaikinus 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą, taikytą apgyvendinimo paslaugoms, nuo metų pradžios viešbučiai moka 19 proc. PVM.

REKLAMA

Viešbučių savininkus prie žemės prispaudė ir pernai nuo 0,5 proc. iki 0,8 proc. padidintas nekilnojamojo turto mokestis.

Nesudurdami galo su galu Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos nariai bei viešbučių atstovai kreipėsi į Ūkio ministeriją. Asociacija ragina mažinti nekilnojamojo turto ir žemės nuomos mokestį bei keisti mokesčių skaičiavimo metodiką 2009 metams, skubiai spręsti Lietuvos pasiekiamumo klausimą, iškilusį po aviakompanijos „flyLAL“ veiklos nutraukimo, bei sudaryti lygias sąlygas licencijuotam ir nelicencijuotam verslui.

REKLAMA

Viešbučiu ir restoranų savininkai tikina, kad jau dabar dėl šių problemų Lietuva praranda patrauklumą ir pralaimi konkurencinę kovą dėl turistų su kaimyninėmis šalimis.

Rado nišą

Tiems, kurie apie poilsį dar negalvoja arba ilsisi vaikščiodami po prekybų centrus, viena keliones organizuojanti agentūra siūlo važiuoti į Lenkiją. Išvykos tikslas - apsipirkimas.

Kelionių organizatorius „Sėkmės žvaigdžynas“ už 50 litų, pradėjo vežti lietuvius į Bialystoko turgų ir parduotuves, nes nuvertėjus lenkiškam zlotui Lenkijoje atpigo maistas ir įvairios prekės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot agentūros vadybininkės, lietuviai šluoja prekystalius ir namo grįžta su kalnais pirkinių.

„Žmonės perka maistą dideliais kiekiais - parsiveža mėsos, miltų, pieno produktų. Iki šiol veždavome pavienius, dabar į kelionę surinkome beveik pilną autobusą. Keleiviai džiaugiasi, grįžtat pasakoja paskaičiavę, kad už pirkinius Lenkijoje sumokėję 70 litų, lietuviškame prekybos centre už tiek pat sumokėtų 200“, - apie surastą nišą kelionių organizavimo rinkoje pasakojo vadybininkė.

„Laukiam sukandę dantis“

Gintaras SIČIŪNAS, Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas:

Belaukiant sezono po naujųjų metų kurorte užsidarė ne vienas geras viešbutis, nes verslininkai apskaičiavo, kad jų per žiemą neatlaikys naujos mokesčių naštos. Vasaros laukiam susiveržę diržus ir dantis sukandę. Poilsis Palangoje šiemet nepigs, maitinimo ir apgyvendinimo kainos išliks tokios, kokios buvo pernai. Paslaugų verslininkai branginti neketina. Prognozuoti, koks šiemet bus sezonas, nesiryžtu. Na, jūra neišdžiuvo, tai gal bus žmonių.

Vaida Jutkonė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų