REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė nusprendė Lietuvos kriminalinės policijos biurui paskirti Nacionalinės turto susigrąžinimo tarnybos vaidmenį, kuri privalės ieškoti Europos Sąjungoje (ES) nusikalstamu būdu įsigyto turto.

REKLAMA
REKLAMA

Vieną pagrindinių vaidmenų gavo ir Generalinė prokuratūra (GP) - jai teks aiškintis su kompetentingomis užsienio valstybių įstaigomis ir tarptautinėmis organizacijomis dėl laikino nuosavybės teisės į jį apribojimo, areštavimo ar konfiskavimo, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Sprendimas inicijuotas įgyvendinant ES Tarybos sprendimą kiekvienai valstybei narei įsteigti arba paskirti tarnybas, kurios sudarytų palankesnes sąlygas nusikalstamu būdu įgytų pajamų ir susijusio turto paieškai ir nustatymui. „Žinau, kad teisės aktai reikalauja tokią turėti, ir tą darome“, - tepasakė Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius.

Pirmas žingsnis


Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Viešojo saugumo departamento skyriaus vedėjo pavaduotojas Igoris Bazylevas, kuravęs šio ES Tarybos sprendimo įgyvendinimą, teigė, kad dar nėra tiksliai žinoma, kaip veiks sistema. „Tai yra pirmas žingsnis kovojant su organizuotu nusikalstamumu, - teigė I. Bazylevas. - Siekiama, kad galėtume visiškai koordinuoti šią veiklą. Ši tarnyba daugiau rūpinsis santykiais su užsienio šalimis“.

REKLAMA
REKLAMA

VRM atstovo teigimu, galutinis šios tarnybos veiklos rezultatas labai priklauso nuo to, kiek jai bus skiriama dėmesio. „Čia reikia materialių išteklių, sudarytų darbo vietų, specialių mokymų. Praktika parodys, kokio rezultato pasieksime“, - prognozėmis nesišvaistė I. Bazylevas.

Paklaustas, ar naujoji tarnyba padės atskleisti valstybės tarnautojų nuodėmes, I. Bazylevas tikino, kad šis projektas dar nėra baigtas, o visos smulkmenos bus suderintos artimiausiu metu. „2011 m. turėsime visą veikiančią sistemą“, - žadėjo I. Bazylevas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarpininko vaidmuo?

Vyriausybė sprendimą priėmė atsižvelgdama į struktūrų jau atliekamas funkcijas. GP organizuos ikiteisminį procesą, jam vadovaus, kontroliuos ikiteisminio tyrimo įstaigų veiksmus bei bendradarbiaus su užsienio valstybių įstaigomis ir tarptautinėmis organizacijomis aiškinantis dėl baudžiamojo proceso veiksmų atlikimo.

„GP tenka tarpininko vaidmuo“, - „Respublikai“ tvirtino generalinio prokuroro pavaduotojas Vytautas Barkauskas.

Pasak V. Barkausko, Nacionalinė turto susigrąžinimo tarnyba lies tiek fizinius, tiek juridinius asmenis. „Bet kurį asmenį, kuris yra padaręs nusikalstamą veiklą ES valstybėse, tarp jų ir Lietuvoje. Bus tikrinama, kiek ES turto neskaidriu būdu patenka į mūsų valstybę, - aiškino V. Barkauskas. - Tas pats bus daroma ir su turtu, iškeliavusiu iš Lietuvos. Tai tinklas. Tai nėra ypatingas darinys. Tiesiog to reikalauja ES direktyva“.

REKLAMA

Naujas rūbas

GP Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausiasis prokuroras Rolandas Tilindis mano, kad Lietuvoje perversmas atsiradus naujai tarnybai neįvyks. „Valstybės kiekvieną dieną viena kitos prašo imtis priemonių dėl nusikalstamu būdų gauto turto paieškos. Tai, kad bus įvardinta konkreti institucija, atsakinga už paiešką, konkrečiose bylose ypatingos reikšmės neturės, - teigė R. Tilindis. - Tikėtis, kad atplūs nauja tyrimų banga, tikrai neverta“.

Prokuroras teigė, kad įvardinta tarnyba palengvins darbą, kadangi GP teks reaguoti tik į tai, kas bus surasta ir nustatyta kriminalinės policijos biuro. „Kitaip mes būtume tarpininkais - turėtume vėl to paties klausti atitinkamos policijos įstaigos“, - džiaugėsi R. Tilindis.

Vyriausybės sprendimu valstybės registrų tvarkymo įstaigoms, valstybės informacinių sistemų valdytojams ir tvarkytojams pavesta sudaryti sąlygas gauti reikiamus duomenis nustatytoms funkcijoms atlikti.

Mantas Stankevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų