REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupė sprendžia, kaip prekybos vaistais sritį padaryti kuo skaidresnę, farmacijos kompanijų įpročiai nesikeičia - kai kurios bendrovės ir toliau gydytojus skatina „bendradarbiauti“ įvairiomis kelionėmis ir dovanomis.

REKLAMA
REKLAMA

Ilsėjosi šeimos gydytojai


Neseniai pasklido informacija, kad Čekijoje registruotos tarptautinės farmacijos kompanijos „Zentiva“ atstovybė Lietuvoje surengė dvi keliones į Egiptą šeimos gydytojams - pailsėti buvo išvykusios grupės po maždaug 30 gydytojų, rašo „Respublika“.

REKLAMA

„Zentiva“ panašiame kontekste nuskamba jau ne pirmą kartą. Prieš keletą metų bendrovė šeimos gydytojus vežė į kelionę po Slovakijos Tatrus - poilsį kalnuose dovanojo tiems medikams, kurie nuolat išrašinėjo „Zentiva“ gaminamus vaistus „Agen“, vartojamus esant aukštam kraujospūdžiui. Vaistus kompensuoja Valstybinė ligonių kasa.

Tvarką griežtino patys


Lietuvoje dirbantys vaistų gamintojai dar 2004 m. patys priėmė Vaistų rinkodaros kodeksą, kuris reglamentavo ne tik medikams ar visuomenei pristatomų vaistų rinkodaros principus, bet ir farmacijos kompanijų tarpusavio santykius. Jis buvo sukurtas tam, kad ir medikai, ir farmacininkai laikytųsi profesinės etikos standartų net ir tada, kai to nereguliuoja jokie įstatymai.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi kai kurios farmacijos kompanijos vis tiek rasdavo, kaip apeiti pačių pasirašytą Vaistų rinkodaros kodeksą, nuo sausio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo nauja - dar griežtesnė kodekso redakcija. Jai pritarė Vaistų gamintojų asociacija (VGA) ir Etinių farmacijos kompanijų asociacija (EFA).

Kodekse gerokai konkrečiau aptartas dovanų medikams klausimas ir ypač jautri sritis - medikų kelionės. Gydytojai nori išvažiuoti į užsienį ir dažnai savų pinigų tam nepakanka. Visame pasaulyje dalyvavimą įvairiose konferencijose apmoka farmacijos kompanijos. Tačiau tai labai patogi sritis piktnaudžiauti. Kai kurie gydytojai už farmacininkų pinigus tiesiog nemokamai keliauja, pramogauja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Situaciją tirs

Kadangi farmacijos kompanija „Zentiva“ priklauso VGA, vadinasi, nauja Vaistų rinkodaros kodekso redakcija galioja ir jos veiklai.

„Respublikos“ kalbintas VGA direktorius dr. Albertas Bertulis nenorėjo komentuoti konkrečios situacijos, nežinodamas visų faktų. Tačiau jis pripažino, kad asociacijai tokie faktai, jei jie pasitvirtins, garbės nedaro.

„Vaistų rinkodaros kodekse numatyta, kad tokius faktus nagrinėja Etikos komisija, kurią sudaro tiek VGA, tiek EFA atstovai. Manau, svarstomas bus ir šis atvejis, - sakė A. Bertulis. - Jei faktai pasitvirtins, jie bus paviešinti specialiai kuriamame tinklalapyje. Bet kokiu atveju šis faktas nemalonus tiek mūsų asociacijai, tiek, manau, ir pačiai kompanijai“.

REKLAMA

Valstybinės Vaistų kontrolės tarnybos vadovo Mindaugo Būtos teigimu, tarnyba neturi jokių svertų prieš minėtą farmacininkų veiklą, nes pagal galiojančius įstatymus jie turi teisę organizuoti reklaminius vaistų renginius ir apmokėti medikų keliones. Jeigu gydytojai į tuos renginius vyksta be jokių išankstinių susitarimų, teisės aktai nepažeidžiami.

Sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko teigimu, jei faktai apie „Zentiva“ veiklą pasitvirtins, bus nagrinėjamas ir gydytojų, ir gydymo įstaigų, kurios juos išleido į keliones, elgesys. Jei reikės, planuojama net kreiptis ir į Specialiųjų tyrimų tarnybą.

Ministro teigimu, asocijuotų farmacijos kompanijų svarstymui yrapateiktas vaistų kainų mažinimo planas, kuriame kalbama ir apie garbingą farmacininkų veiklą bei konkurenciją.

Aida Valinskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų