REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinės knygos dienos proga paskelbti D. Britanijoje atliktos apklausos rezultatai rodo, kad daugelis žmonių teigdami, kad skaitė vieną ar kitą „protingą“ knygą, tiesiog meluoja.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakydami į anoniminės anketos klausimus du trečdaliai iš 1342 respondentų prisipažino, kad jie meluoja kalbėdami apie perskaitytas knygas. Daugelis jų klasikinės ar šiuolaikinės literatūros šedevro visai nebūna skaitę, kiti - matę tik jo ekranizaciją ar perskaitę nedidelę ištrauką, tačiau aplinkiniams vis tiek siekia sudaryti apsišvietusio žmogaus įspūdį, rašo „The Telegraph“.

REKLAMA

Dažniausiai žmonės meluoja, kad skaitė Džordžo Orvelo politinę alegoriją „1984“. Antroje ir trečioje vietoje atsidūrė Levo Tolstojaus „Karas ir taika“ bei Džeimso Džoiso „Ulisas“ (abi šios knygos, priklausomai nuo leidimo, turi po 1000 puslapių), o ketvirtoje vietoje - Biblija.

Tuo tarpu tikrą skaitymo malonumą dauguma (61 proc.) patiria skaitydami J.K. Rowling knygas apie Harį Poterį.

Tyrimo rezultatai atskleidžia, kad žmonės nori atrodyti inteligentiškesni nei iš tiesų yra, sako Jonathanas Douglasas, Nacionalinio raštingumo fondo direktorius. Anot J.Douglaso, meluodami, kad skaitė tą ar kitą knygą, žmonės nori sudaryti įspūdį aplinkiniams, ir dažniausiai - potencialiam partneriui. Tačiau, kaip įspėja direktorius, tokia strategija gali būti rizikinga. Nes jūsų simpatijai panorėjus detaliau aptarti konkrečią knygos vietą, galite greitai „susikirsti“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulinės knygos dienos, kuri minima kovo 5-ąją, proga atlikta apklausa taip pat atskleidė ir kitus blogus britų skaitytojų įpročius. Pavyzdžiui, apie du trečdaliai respondentų (62 proc.) baigę skaityti knygą apverčia ją viršeliu į viršų vietoj to, kad naudotų žymeklius, o beveik pusė jų (48 proc.) nupirkę knygą kam nors kitam pirma ją perskaito patys.

Britai dažniausiai meluoja, kad skaitė šias knygas:

1.    Džordžas Orvelas „1984“ (42 proc.)

2.    Levas Tolstojus „Karas ir taika“ (31 proc.)

3.    Džeimsas Džoisas „Ulisas“ (25 proc.)

4.    Biblija (24 proc.)

5.    Gustavas Floberas „Ponia Bovari“ (16 proc.)

6.    Stephen Hawking „Trumpa laiko istorija“ (15 proc.)

7.    Salmanas Rushdie „Vidurnakčio vaikai“ (14 proc.)

8.    Marselis Prustas „Prarasto laiko beieškant“ (9 proc.)

9.    Barackas Obama „Dreams from My Father“ (6 proc.)

10.  Richardas Dawkinsas „Savanaudiškasis genas“ (6 proc.)


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų