REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketvirtadienį Seimo Sveikatos reikalų komitetui pristatė sau pavaldžių įstaigų reorganizavimo planą. SAM skaičiuoja, kad būtų galima naikinti 300 etatų, pavaldžių įstaigų skaičių sumažinti 7-iomis ir taip per metus sutaupyti 16 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, realios naudos iš reorganizacijos, net jei ji būtų įgyvendinama šiemet, dar nesijaustų dėl išeitinių kompensacijų atleidžiamiems darbuotojams mokėjimo ir kitų reorganizacijos išlaidų. Tai komiteto posėdyje konstatavo sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas.

REKLAMA

„Šiek tiek eitume į pliusą, bet nedaug, 2009 metais ekonomijos čia nesudarytų“, – aiškino A. Čaplikas.

Tikslų įstaigų jungimosi ir reorganizavimo scenarijų dar turės tvirtinti Vyriausybėje veikianti Saulėlydžio komisija, kuri savo išvadas teiks ministrų kabinetui. SAM parengtame plane likviduoti siūloma vienintelę bendrovę „Sveikata“, kuri leidžia nuostolingą žurnalą. Kitas įstaigas numatoma įvairiai grupuoti ir jungti.

REKLAMA
REKLAMA

Komiteto nariai, išklausę SAM siūlymus, iš esmės pritarė, kad Valstybinis aplinkos sveikatos centras turėtų būti jungiamas prie Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos, Ekstremalių sveikatai situacijų centras būtų jungiamas su SAM Vaistų sandėliu. Taip pat palankai sutikta idėja sujungti Lietuvos AIDS centro laboratoriją, Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro laboratoriją ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją bei likviduoti bendrovę „Sveikata“.

Išvažiuojamąjį posėdį SAM surengęs Seimo komitetas su ministerijos atstovais taip pat aptarė, kad reikia reorganizuoti Higienos institutą, Trakų visuomenės sveikatos priežiūros ir specialistų tobulinimo centrą, Slaugos darbuotojų tobulinimosi centrą, Lietuvos sveikatos informacijos centrą, prijungiant pastarąsias įstaigas prie Higienos instituto ar kitaip jas tarpusavyje sugrupuojant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komiteto nariai pažymėjo, kad Seime jau užregistruotos pataisos, numatančios medikų tobulinimu ir moksliniais tyrimais užsiimančias institucijas iš esmės perleisti Švietimo ir mokslo ministerijos pavaldumui.

Taip pat komitetas rekomendavo ministerijai įjungti į SAM struktūrą Farmacijos departamentą ir SAM struktūroje išskirti Slaugos ir Kurortologijos skyrius.

Pasak komiteto, Lietuvos medicinos biblioteka turėtų būti prijungta prie Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto.

Komiteto posėdyje pasikeista nuomonėmis, kad negalima jungti prie Vyriausybės veikiančių Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos (VTAKT) ir Narkotikų kontrolės departamento (NKD), nes jų funkcijos – pernelyg skirtingos: pirmoji vykdo Vidaus reikalų ir Finansų ministerijos priklausančias kontrolės funkcijas, antroji kovoja su priklausomybėmis ir užsiima jų prevencija. Aptartos galimybės VTAKT perleisti atitinkamų ministerijų pavaldumui, o NKD jungti prie SAM, nes prie Vyriausybės, pagal Saulėlydžio komisijos išsikeltus principus, pavaldžių įstaigų turi nelikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų