REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“ keliauja po Lietuvą su akustiniais koncertais: po itin sėkmingų pasirodymų Šiauliuose, Klaipėdoje, Alytuje, kai žiūrovai plojo stovėdami ir dėkojo šūksniais, kovo 5 d., Aistės ir „Skylės“ pasirodymą galima pamatyti Panevėžyje, kovo 13 d. grupės akustinis sąstatas koncertuos Dubline (koncertą remia Lietuvos Ambasada Airijoje), o jau kovo 20 d.  laukia pasirodymas Kaune.

REKLAMA
REKLAMA

Akustinių koncertų ciklą vainikuos subtilus koncertas Šv.Kotrynos bažnyčioje, kur prie grupės prisijungs Tomo Ramančiūno vadovaujamas styginių kvartetas.

REKLAMA

Į žurnalistės Jurgitos Kviliūnaitės klausimus sutiko atsakyti Aistė Smilgevičiūtė:

- „Povandeninėse kronikose“ nemažai dainų, prie kurių kūrybos prisidėjai pati – t.y. parašei tekstą arba muziką. Galbūt, atlikdama jas jautiesi kažkaip ypatingai?

- Matyt, tiesa yra tai,  kad kuo daugiau savęs įdedi, tuo daugiau grįžta, todėl ir malonumas būna didesnis. Atlikdama savas dainas tiesiog džiaugiuosi, kad jos pasiekia klausytoją. Kartais vaizdiniais išnyra dainos parašymo aplinkybės – prisimenu, kokį etapą tada išgyvenau, kas buvo svarbu, kokia tvyrojo nuotaika... Tai padeda dainą atliekant 100-ąjį kartą vis iš naujo ją išgyventi.

REKLAMA
REKLAMA

- Apie ką galvoji dainuodama?

- Apie daug dalykų vienu metu – apie atlikimą, apie besiformuojančią atmosferą, bet tuo pačiu ir tarsi nieko negalvoju, tiesiog jaučiu ir dainuoju.



- Kas tau yra svarbiau per koncertus – ar atlikimo kokybė ar publikos reakcija?

- Atlikimo kokybė manau yra dalykas, kuriam galima pasiruošti iš anksto. Tikrasis tikslas yra pasiekti klausytoją, pasidalinti mintimis ir nuotaikomis, užmegzti ryšį. O publika reaguoja į viską,  taip pat ir į atlikimo kokybę.

- Ar grupės „Skylė“ nariai turi kokių nors ritualų, kuriuos atlieka prieš išeidami į sceną?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Taip, turi. Visada prieš eidami į sceną visi sustojame ratu ir susikabiname už rankų, keliais žodžiais aptariame esančią situaciją. Kartais vieni kitų paprašome: „Man šiandien ne kokia diena - suteikit man energijos“. Tada giliai po tris kartus įkvepiame, iškvepiame ir į sceną. Kartais tokie ratukai būna labai dideli. Pavyzdžiui, prieš koncertą su styginių orkestru mūsų buvo net 25! (Juokiasi.)

- Neneigsi, kad praėję metai tau ir grupei „Skylė“ buvo sėkmingi – pilnos koncertų salės, įvairūs apdovanojimai. Kas labiausiai įsiminė jums patiems?

REKLAMA

- Metai tikrai buvo spalvingi – nuo akustinių koncertų mažuose miesteliukuose iki festivalių po atviru dangumi bei pasirodymų su kameriniu orkestru. Ypač džiugu, kad Lietuva gražėja, sutinkame šviesių žmonių, nors žiniasklaida linkusi kartais piešti kitaip.. Nepaisant sunkumų, žmonės dar kartą pasitikrina vertybes, gręžiasi į šviesą...  Nepakartojamas jausmas, kai po koncerto pilnutėlė salė ploja atsistojusi - net graudu pasidaro. Labai vertiname Lietuvos nacionalinio radijo klausytojų skirtą apdovanojimą mūsų dainai „Baltas brolis“ – ji išrinkta 2008 metų daina. Juk LR klausytojų amžius labai skirtingas, jie išsibarstę po visą Lietuvą...

REKLAMA

- Turbūt teko girdėti muzikos kritikų pasisakymus, kad tu su „Strazdu“ pralenkei laiką. Ar nebuvo minčių išmėginti jėgas „Eurovizijos“ atrankoje?

- Rimtų svarstymų vėl dalyvauti atrankoje nebuvo, nes kūrybinis gyvenimas pakrypo kita kryptimi, energiją skiriame kitiems dalykams. Galbūt vieną gražią dieną sukursime dainą ir nuspręsime: „Va šita tiktų, bandom“...

- Būtų keista, jei tau nebūtų siūlę dalyvauti duetų projektuose... Kokios priežastys neleido sutikti?

- Man būtų primestas perdirbinių repertuaras, nepriimtinas turinys ir forma. Manau, kad atsidūrusi tokiame projekte klaidinčiau klausytoją. Vienas pagrindinių „Skylės“ principų yra kūrybiškumas ir autorinės dainos, taigi tokie šou mums yra tiesiog nepakeliui...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

-Kokios dainos skamba Jūsų akustiniuose koncertuose?

-Akustinių koncertų metu skamba ne tik albumo „Povandeninės kronikos“ kūriniai, bet ir pamėgtos dainos iš albumų „Babilonas“, „Lukiškių pieva“, duetai iš roko operos „Jūratė ir Kastytis“. Taip pat į programą yra įtraukti ir rečiau girdimi „Skylės“ kūriniai iš muzikinio Roko Radzevičiaus projekto „Saulės kelionė“, taip pat dainos iš senesniojo „Skylės“ laikotarpio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų