REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ ir VšĮ Žiegždrių psichiatrijos ligoninės darbuotojai įteikė ligoninės administracijai reikalavimus dėl darbo užmokesčio mokėjimo ir nusprendė – jei reikalavimai nebus įvykdyti, kovo 16-ąją bus balsuojama dėl neterminuoto streiko paskelbimo.

REKLAMA
REKLAMA

Žiegždrių psichiatrijos ligoninėje darbuotojai, kurių čia dirba apie 500, atlyginimų negavo nuo šių metų pradžios, rašo „Respublika“.

REKLAMA

„Kiek galima kalbėti, kad visiems sunkmetis, ir du mėnesius darbuotojams nemokėti atlyginimų? - po susirinkimo „Respublikai“ teigė Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis. - Nemoka darbuotojams atlyginimų ir administracijai atrodo, kad tai normalu. Aiškina žmonėms - valstybėje sunkmetis, reikia pakentėti. O tai nenormalu. Tegu ima paskolas, daro kitus žingsnius, kad situacija keistųsi. Kodėl kitų ligoninių vadovai sugeba darbuotojams išmokėti atlyginimus?“

REKLAMA
REKLAMA

K. Juknio teigimu, nei viešoji įstaiga Žiegždrių psichiatrijos ligoninė, nei jos steigėja Kauno apskrities viršininko administracija nesiima jokių priemonių, kad padėtis pasikeistų.

Profesinė sąjunga ir ligoninės darbuotojai reikalauja, kad darbo užmokestis būtų mokamas laiku, padengtas susidaręs įsiskolinimas, mokamas priedas už pavojingas darbo sąlygas. Taip pat reikalaujama, kad iki kovo 9 d. gydymo įstaigos administracija pateiktų priemonių planą, užtikrinsiantį tolygų algų mokėjimą.

K. Juknio teigimu, jeigu šie reikalavimai nebus įvykdyti, o darbuotojai kovo 16 d. balsuos, kad reikia streikuoti, bus skelbiamas neterminuotas streikas. Pagal Darbo kodeksą streikas gali būti skelbiamas, jeigu tam slaptu balsavimu pritaria daugiau kaip pusė įmonės darbuotojų. Apie būsimo streiko pradžią darbdavys turi būti įspėtas raštu ne vėliau kaip prieš septynias dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar apgalvota, kokią įtaką streikas gali turėti ligoninės pacientams, profsąjungos vadovas atsakė, kad tai – ligoninės administracijos reikalas. Todėl administracijai ir duodama laiko apsispręsti dėl savo veiksmų, kad spėtų pasirūpinti pacientais, išvežti juos į kitas ligonines. Tuo tarpu visai realu, kad streikuojantys darbuotojai kovoti už savo teises patrauks į Kauną, kur įsikūręs ligoninės steigėjas, ar net į Vilnių.

Žiegždrių psichiatrijos ligoninės direktorė Valdonė Matonienė žurnalistams pripažino, kad darbo užmokestis vėluoja jau ne pirmą mėnesį. Anot jos, pastaruoju metu ligoninėje būta mažiau ligonių, todėl gydymo įstaiga neįvykdė numatyto plano. Be to, iki lapkričio finansavimas vyko avansu, o pasikeitus mokėjimo tvarkai, dabar Ligonių kasos pinigus gali pervesti tik per 30 dienų nuo sąskaitų pateikimo datos. Todėl susidarė mėnesio duobė.

REKLAMA

Direktorė teigė jau parengusi priemonių planą, kaip sutaupyti lėšų. Ketinama mažinti lovų ir etatų skaičių, numatoma uždaryti du skyrius ir vieną itin nerentabilų ligoninės korpusą. Tokiu būdu per metus būtų galima sutaupyti per 2 mln. litų.

Kauno rajone įsikūrusioje Žiegždrių psichiatrijos ligoninėje gydomi žmonės, turintys ūmių psichozių, depresijų, ūmios gerontopsichiatrijos, psichikos sutrikimų ir sergantys tuberkulioze.

Aida Valinskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų