REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Valstijos pirmadienį pranešė, kad Izraelis galėjo pažeisti susitarimą su Vašingtonu, per praėjusios liepos karą su "Hizbollah" partizanais Libane panaudodamas JAV gamybos kasetines bombas.

REKLAMA
REKLAMA

"Veikiausiai yra padaryta pažeidimų", - žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Seanas McCormackas (Šonas Makormakas).

REKLAMA

Valstybės departamentas teigė pirmadienį JAV Kongresui pateikęs įslaptintą pirminę ataskaitą, rodančią, kad Izraelis galėjo pažeisti kasetinių bombų "naudojimo susitarimą" su Jungtinėmis Valstijomis.

S.McCormackas atsisakė nurodyti, kaip Izraelis pažeidė JAV taisykles, Libane panaudodamas JAV gamybos raketas, ginkluotas kasetinėmis bombomis. Jis pažymėjo, kad ši informacija yra slapta.

Praėjusiais metais buvo pradėtas tyrimas, kai pasirodė pranešimų, jog Pietų Libane buvo aptiktos trijų tipų kasetinės bombos, nuo kurių žuvo civiliai gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

Izraelis gina savo teisę naudoti kasetines bombas ir teigia jas naudojantis tik pagal tarptautinę teisę.

"Mes pasinaudojome savo teise į gynybą", - sakė Izraelio ambasados Vašingtone atstovas spaudai Davidas Siegelis (Davidas Zigelis).

Kitą žingsnį turi žengti Kongresas, kuris nuspręs, ar prieš Izraelį reikia imtis veiksmų, ar pareikalauti daugiau informacijos.

Viena galimybė yra nubausti Izraelį, bet ji mažai tikėtina dėl glaudžių abiejų valstybių santykių. Jungtinės Valstijos yra didžiausia Izraelio karinės pagalbos donorė, kiekvienais metais jam skirianti daugiau kaip 2 mlrd. dolerių karinės paramos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Organizacija "Human Rights Watch" pažymėjo, kad pirminės ataskaitos rezultatai turėtų paskatinti nedelsiant nutraukti JAV kasetinių bombų pardavimus Izraeliui. Ji taip pat paragino Jungtines Valstijas uždrausti šias bombas dėl didelės žalos civiliams gyventojams.

"Ištyrėme kasetinę amuniciją Kosove, Afganistane ir Irake, bet niekada nenustatėme, kad kasetinės bombos būtų naudojamos taip plačiai ir keltų tokią grėsmę civiliams gyventojams", - sakė organizacijos ginklų padalinio direktorius Steve`as Goose`as (Stivas Gusas).

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų