REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys šiandien atviru laišku kreipėsi į Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) generalinį direktorių Audrių Siaurusevičių piktindamasis, kad žiniasklaida neva pernelyg eskaluoja kalbas apie pensinio amžiaus trukmės didinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Atvirame laiške ministras ragina visuomeninį transliuotoją „nerengti laidų, paremtų gandais ir prasimanymais, o mėginimai diskutuoti pensinio amžiaus trukmės peržiūrėjimo tema šiuo metu yra nesavalaikiai, neatsakingi ir didinantys įtampą visuomenėje“.

REKLAMA

Pensijinio amžiaus ilginimas – pramanai

„Nei Vyriausybė, nei dar kas nors nepriėmė jokių sprendimų, todėl viską, ką šiuo metu tenka pastebėti ir išgirsti viešojoje erdvėje – niekuo neparemtos spekuliacijos ir pramanai“, –  pranešime spaudai cituojamas R.J.Dagys.

Pasak jo, žiniasklaida turėtų jausti atsakomybę prieš „pildama žibalą į ugnį“.

„Gyventojams dabar rūpi išsaugoti darbo vietas, gauti išmokas ir kitaip pasirūpinti savimi bei vaikais, todėl bandymai viešojoje erdvėje dar labiau aštrinti situaciją visuomenėje mums kelia pagrįstą susirūpinimą“, – kalbėjo ministras R.J.Dagys.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrą papiktino laidos

SADM tvirtina, kad antradienį Lietuvos radijo laidoje „Lietuvos diena“ esą paskelbti pramanai apie pensinio amžiaus ilginimą iki 65 metų yra itin neatsakingi.

„Kas jau kas, bet Lietuvos radijas ir televizija turėtų itin atsargiai diskutuoti tokiomis socialiai jautriomis temomis kaip pensinio amžiaus trukmės peržiūrėjimas ar įmokų į „Sodrą“ didinimas“, – sakė ministras R.J.Dagys.

SADM taip pat nepatenkinta, kad tą pačią dieną „Panoramoje“ pirmuoju siužetu irgi buvo paskelbta, esą „profsąjungos – prieš ketinimus ilginti pensinį amžių“. Tik siužeto pabaigoje parodomas Lietuvos darbo federacijos pirmininko Vydo Puskepalio pasisakymas: „Yra kalbama apie pensinio amžiaus prailginimą arba socialinio draudimo įmokų didinimą... Mes tikrai esame prieš pensinio amžiaus prailginimą. Jeigu vyrus išleis 65 metų, o vyrai miršta 64,5 metų, tai...“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per mažai faktų, per daug gandų

„Šiuo gana sudėtingu valstybei laikotarpiu raginame visuomeninį transliuotoją atidžiau, o ne paskubomis rengti laidas socialiai jautriomis temomis. Juolab kad LRT žurnalistai, kaip ir kiti žiniasklaidos atstovai, gauna oficialius ministerijos pranešimus spaudai, įskaitant ir dėl pensinio amžiaus trukmės peržiūrėjimo“, - teigiama pranešime.

„Žurnalistai, rengdami siužetus ir reportažus socialinio pobūdžio temomis, turėtų remtis ne gandais, o faktais, ne kurti įvykius, o juos nušviesti“, – tvirtina ministras.

REKLAMA

Su visuomene žada tartis

Jau maždaug mėnesį SADM dirba darbo grupė, kurią sudaro ekspertai. Jie svarsto ir skaičiuoja, kaip tektų gelbėti „Sodrą“, kad ji nesužlugtų. Kol darbo grupė, analizuojanti ir prognozuojanti „Sodros“ situaciją, nepateikė išvadų, anot SADM, žiniasklaida turėtų jausti atsakomybę pateikiant visuomenei tik siūlymų nuotrupas.

Pasak ministro, šiuo metu „Sodrai“ niekas negresia, bet gali būti problemų ateityje.

Kai ekspertai pateiks konkrečius galimus „Sodros“ gelbėjimo scenarijus, tai tik po to bus tariamasi su visuomene ir priimami kokie nors sprendimai. SADM primena, kad amžiaus trukmę keisti dar 2005 metais pasiūlė Algirdo Brazausko Vyriausybė. Panašus sprendimas buvo pateiktas ir 2008 metais. 

REKLAMA

***

Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūros „Eurostat“ duomenimis, šiuo metu keturiolikoje Bendrijos valstybių vyrų pensinis amžius siekia 65-66 metus. Danijoje jis varijuoja nuo 65 iki 67, Švedijoje - nuo 61 iki 67 metų. Aštuoniose ES valstybėse vyrų pensinis amžius siekia 62-63 metus. Prancūzijoje vyrai į pensiją gali išeiti sulaukę 60, Čekijoje - 61,5, o Maltoje - 61 metų amžiaus.

Trylikoje ES valstybių moterys į pensiją gali išeiti tokio paties amžiaus kaip vyrai. 14 šalių jų pensinis amžius mažesnis nei vyrų. Belgijoje ir Maltoje moterys į pensiją gali išeiti metais anksčiau nei vyrai. Latvijoje ir Slovėnijoje moterų privalomasis pensinis amžius - nuo 1,5 iki 2,5, Estijoje - 3,5 metų mažesnis nei vyrų. Čekijoje moterys į pensiją gali išeiti nuo 55 iki 60 metųю

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų