REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš išeidamas mėnesio atostogų, nekomercinio kino festivalis „Gala“ pavasarį pasitinka su itin aktualiais šiems laikams filmais: iš penkių įspūdingų kovo programos juostų net trys nagrinėja žmogiškąsias krizes - ekonominės, šeimynines bei psichologines.

REKLAMA
REKLAMA

Anot „Gala“ festivalio direktoriaus Vaido Stackevičiaus, naujieji filmai toli gražu nėra liūdni ar itin rimti, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio – materialinės ir egzistencinės problemos čia vaizduojamos ne moralizuojant, o pasitelkiant humorą, ironiją ir fantastiką.

REKLAMA

„Kovo mėnesio juostos tęs festivalio tradiciją demonstruoti tik aukščiausio meninio lygio kūrinius, kurie, neabejoju, ir šįkart mūsų žiūrovams suteiks naujų įdomių minčių. Kinomanų nuotaiką ir toliau kels firminiai festivalio prizai bei įvairios nuolaidos“, – sako festivalio direktorius.

Savitą japonišką žvilgsnį į šių laikų problemas atspindi viena geriausių praėjusių metų Kanų kino festivalio bei Azijos filmų apdovanojimų juostų „Tokijo sonata“, pateikusi paprastą ir žavią vienos šeimos istoriją, kurioje susipina tragiškumas, nesunkiai apčiuopiamas komizmas bei lašas magiškojo realizmo. Šeimos galva, praradęs darbą, nesiryžta apie tai pasakoti namiškiams ir kas rytą išeina iš namų.  Jo žmona tuo tarpu mėgaujasi miesčionės gyvenimu. Vyresnysis sūnus turi tapatybės problemų, nuolat ieško savęs, ketina stoti į armiją, o jaunesnysis paskendęs paaugliškame maište bei susižavėjime savo muzikos mokytoja. Istorijos tempas pamažu auga, kol pasiekia netikėtą ir nuostabą keliančią kulminaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Kadras iš kino filmo „Tokijo sonata“ (www.galafestivalis.lt nuotr.)

Apie originalų būdą pabėgti nuo desperacijos ir nusivylimo bei bandymus suderinti fantazijas su realybe pasakoja vienas tituluočiausių pernai metų Kanados filmų – komedija „Neišmanymo dienos“. Kuklus tarnautojas Jean-Marcas paskendęs rutinoje, jaučia nerimą ir tuštumą – darbas įkyrėjo, jį ignoruoja jo ambicinga karjeristė žmona bei paauglė dukra. Vyras jaučia, jog tokia būtis jį gali privesti iki beprotybės, tad susikuria kitą, daug nuotaikingesnį gyvenimą savo galvoje. Juostoje, kurioje nemažai juodojo humoro elementų, galima atpažinti tipiško didmiesčio gyventojo kasdienybę, rūpesčius ir svajones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA





Kadras iš kino filmo „Neišmanymo dienos“
(www.galafestivalis.lt nuotr.)

Trečiasis „Gala“ kovo programos filmas - originali žaisminga ir labai subtili ispanų fantastinė juosta „Laiko nusikaltimai“, kelionių laike temą perteikianti per psichologinį pagrindinio herojaus portretą. Hektoras, eilinis, niekuo neišsiskiriantis vyras, su savo žmona kraustosi į naują namą. Vieną dieną pro žiūronus jis pamato keistą merginą, kuri guli ant uolų nuoga. Nusprendęs su ja susitikti, herojus patenka į keisčiausių įvykių maišalynę, iš kurios kapstydamasis, susipažįsta su slapčiausiomis savo asmenybės pusėmis. Juosta susilaukė tarptautinės sėkmės ir laimėjo ne vieną solidų prizą įvairiuose festivaliuose.

REKLAMA

Kadras iš kino filmo „Laiko nusikaltimai“ (www.galafestivalis.lt nuotr.)

Tiems, kurie ekrane trokšta daugiau veiksmo, festivalis pateikė išskirtinę staigmeną - veiksmo filmų didmeistriu vadinamo Johno Woo naujausią kūrinį – istorinį trilerį „Raudonoji uola“. Holivude išgarsėjęs režisierius juo grįžo prie savo rytietiškų šaknų. Filmas nukelia į senovės Kiniją, draskomą karalysčių karų. Juosta susukta pagal visas Johno Woo stiliaus taisykles – aštri siužeto dinamika, daugiaplaniai vaizdai, kraują stingdančios kovų scenos, geriausių Kinijos aktorių vaidyba – visa tai įtraukia nuo pat pirmųjų minučių. Filmas, kurio biudžetas siekė net 80 mln. JAV dolerių, buvo nominuotas pagrindiniams prizams Azijos filmų apdovanojimuose ir surinko milijonines sumas Kinijos kino teatruose.

REKLAMA





Kadras iš kino filmo „Raudonoji uola“
(www.galafestivalis.lt nuotr.)

Bene kiekvienas retkarčiais televizorių įsijungiantis ar laikraštį paskaitantis žmogus yra girdėjęs apie Che Guevarą. Legendinio revoliucionieriaus atvaizdą galima išvysti kiekviename pasaulio kampelyje, šis ūsuotas vyras su berete jau tapo viena pagrindinių mūsų laikų ikonų. Tačiau ar visi žino, ką ji reiškia, kaip ir kodėl tapo tokia populiari? Penktoji festivalio juosta – meksikiečių dokumentinis filmas „Chevoliucija“ – išsprendžia visus nežinomuosius, apgaubusius garsiojo kubiečio gyvenimą. Filme taip pat atskleidžiama žymiosios Che nuotraukos istorija, pasakojama apie revoliucionieriaus susitikimą su fotografu Alberto Korda, kurio dėka atsirado pasaulį pakerėjęs atvaizdas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadras iš kino filmo „Chevoliucija“ (www.galafestivalis.lt nuotr.)

Įspūdingą „Galos“ filmų penketuką sostinės gyventojai išvys kovo 6-12 dienomis kino centre „Forum Cinemas Vingis“, kovo 6-7 dienomis filmai bus demonstruojami kino centre „Forum Cinemas“ Kaune bei kino teatre „Garsas“ Panevėžyje. Kita festivalio kino savaitė startuos po dviejų mėnesių – gegužės 1-7 dienomis. Visą balandį „Gala“ festivalio komanda atostogaus ir kaups jėgas tolimesniems darbams.

Kovą „Galos“ komanda vėl bus dosni prizų bei kitų staigmenų – už pažiūrėtus filmus bei išsaugotus bilietus žiūrovams bus dovanojamos firminės apyrankės, krepšeliai ir pledai, taip pat suteiktos nuolaidos įvairiose kavinėse ir baruose. Savo klausytojų laukia ir firminė festivalio melodija, kuria galima parsisiųsti iš interneto svetainės www.galafestivalis.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų